Fløibanen ønsker å være førstevalg for bergensere som vil opp i høyden, i tillegg til at stadig flere grupper av turister benytter toppen av Fløyen til å få panorama-oversikten over byen.
Fløibanen ønsker å være førstevalg for bergensere som vil opp i høyden, i tillegg til at stadig flere grupper av turister benytter toppen av Fløyen til å få panorama-oversikten over byen. (Foto: Vidar Langeland)

Fløibanen ligger an til å få tidenes jubileumsgave, en publikums-tilstrømming på 2 millioner billetter solgt i jubileumsåret 2018. Sparebanken Vest er bankforbindelsen som vil bidra til fornyelse også i fremtiden.

– Vi så allerede i vår at publikumstallene økte betydelig. I tillegg har sommeren vært fantastisk, og juli kan noteres i historiebøkene med en rekord på over 400 000 påstigninger. Vi ligger meget godt an når vi nå skriver august, og da skal det godt gjøres om vi ikke når 2 millioner reisende på årsbasis, forteller daglig leder Anita Nybø i Fløibanen.

Fløibanen ønsker å være førstevalg for bergensere som vil opp i høyden, i tillegg til at stadig flere grupper av turister benytter toppen av Fløyen til å få panorama-oversikten over byen.

– Da Fløibanen sto ferdig i januar 1918 så var det folkehelse-perspektivet som var hovedgrunnen til at gode krefter i Bergen hadde bestemt seg for å etablere banen. Dette perspektivet holder vi fortsatt i hevd, gjennom tiltak som skal gjøre Fløyen attraktiv for familier, for turgåere og i tillegg være tilgjengelig for folk med ulike bevegelsesutfordringer.

Klatreparken like ovenfor kioskbygget sto ferdig i 2016, og har blitt en boltreplass for store og små
Klatreparken like ovenfor kioskbygget sto ferdig i 2016, og har blitt en boltreplass for store og små, inkludert daglig leder Anita Nybø i Fløibanen.
(Foto: Vidar Langeland)

– I tillegg får Bergen nå besøk av turister fra stadig flere land, med Italia, Spania og Tyskland som de største blant de europeiske. Amerikansk og asiatisk turisme utgjør også en stor andel i Bergen, sier daglig leder Anita Nybø.

Snøproduksjons-anlegg

Det er altså fordi Fløibanen holder seg attraktiv både blant bergensere og turister, at den bergenske institusjonen kan se frem til et rekordår i 2018. En attraksjon som kom til i 2016, er klatreparken like ovenfor kioskbygget. Med sitt spesielle design og mangfoldige muligheter for aktivitet har parken allerede rukket å bli en favoritt for familiene, både på ukedager og i helgen. Også her har Sparebanken Vest vært en betydelig bidragsyter.

Det kommer mer. Fløyen vil i løpet av få år tilby mer vinteraktiviteter gjennom et snøproduksjons-anlegg.

–  I år hadde vi en veldig snørik vinter og da så vi hvilke fantastiske muligheter for vintersport som finnes på Fløyen og i nærområdene. Vi håper i løpet av et år eller to å tilby dette også uten at man skal være avhengig av natursnø.

Ønsker gratis aktiviteter

–  Dette skal være rimelig tilgjengelig for bergensere. Vi ønsker å tilby våre aktiviteter så rimelig som mulig, og aller helst gratis, slik vi allerede gjør med klatreparken. Vi tror det er bra at publikum vet at når de har betalt for banen så koster vanligvis ikke tilleggsaktivitetene noe. I sommer har vi derfor åpnet en spennende Tufte Park for våre gjester. Her kan de besøkende trene styrke enten de har tatt banen, eller gått opp tilFløyen.

Alt føyer seg inn i folkehelse-perspektivet fra 1918, som lå til grunn for at banen ble bygget.

Turisme fra Italia, Spania og Tyskland utgjør hoveddelen av den europeiske turismen i Bergen. Amerikansk og asiatisk turisme utgjør også en stor andel.
Turisme fra Italia, Spania og Tyskland utgjør hoveddelen av den europeiske turismen i Bergen. Amerikansk og asiatisk turisme utgjør også en stor andel.
(Foto: Vidar Langeland)

Fløibanen har 21 fast ansatte, men i de travle sommermånedene er det hele 80 ansatte som får hjulene til å gå rundt i Bergens største turistmaskin.

Sparebanken Vest har vært bankforbindelsen til Fløibanen i alle de siste førti årene, trolig enda lengre. Banken var således med forrige gang vogner og teknikk ble fornyet tidlig på 2000-tallet. Fornyelse av vogner, skinner og hele det tekniske apparatet omkring Fløibanen står på planen igjen i løpet av de neste 2-3 årene.

Største investering 

–  Hver gang vi gjør en total fornying så er det naturlig nok blant de største investeringene vi gjør. Det er en av de gangene hvor vi merker verdien av en god bankforbindelse, sier daglig leder Anita Nybø.

En annen betydelig investering som ble finansiert av Sparebanken Vest, var da Fløibanen overtok eiendommen som huser Fløirestauranten, for noen år tilbake.

Les her om kontaktløs betaling på Fløibanen og på Fløyen.

–  Det er spennende å samarbeide med noen som står for en merkevare og for verdier som forbindes med det typisk bergenske, og som dessuten sammenfaller med Sparebanken Vest sine verdier. Sparebanken Vest har som målsetning å gjøre livet på Vestlandet litt bedre, og det gjør også Fløibanen med alt de tilfører Bergen, sier bedriftsrådgiver Birte Samdal.

Tar i bruk nye betalingsløsninger

På det forretningsmessige planet legger hun vekt på at Fløibanen jevnlig har vært tidlig ute med å ta i bruk nye betalingsløsninger. Dermed var Fløibanen også en selvskreven gjest da Sparebanken Vest i vår arrangerte et seminar om den kinesiske betalingstjenesten Alipay.

Årets hundreårsjubileum markerer at Fløibanen ble tatt i bruk i januar 1918.

–  Det er spennende å samarbeide med noen som står for en merkevare og for verdier som forbindes med det typisk bergenske, og som dessuten sammenfaller med Sparebanken Vest sine verdier, sier bedriftsrådgiver Birte Samdal.
– Det er spennende å samarbeide med noen som står for en merkevare og for verdier som forbindes med det typisk bergenske, og som dessuten sammenfaller med Sparebanken Vest sine verdier, sier bedriftsrådgiver Birte Samdal. (Foto: Sparebanken Vest)

–  Det var en stor glede å være med på Fløibanen sin hundreårsfest i Grieghallen i januar.  Vi fikk virkelig en følelse av hvor mye Fløibanen har betydd for generasjoner av bergensere, og ble stolte av at banen har valgt oss som bankforbindelse, sier bedriftsrådgiver Birte Samdal.

–  For meg var det også et stort øyeblikk å være til stede på Fløyen ved målgangen av temporittet under Sykkel-VM. Folkehavet det oppe var helt uten sidestykke, og man kan ikke sette en prislapp på verdien av at disse fantastiske bildene gikk verden rundt, legger hun til.

Kommenter artikkelen nedenfor: