Styreleder i Connect BAN Bergen, Dag Skansen (t v), og forretningsutvikler Ståle Stormark er på utkikk etter gode gründerbedrifter
Styreleder i Connect BAN Bergen, Dag Skansen (t v), og forretningsutvikler Ståle Stormark er på utkikk etter gode gründerbedrifter med kapital- og kompetansebehov. (Foto: Sparebanken Vest)

Sommeren 2015 opprettet Connect Vest sitt eget investornettverk, Connect BAN (business angel nettverk) Bergen. I disse dager runder nettverket en milepæl med investeringer fra vestnorsk investorkapital i 20 ulike bedrifter i tidligfase-segmentet.

Connect BAN Bergen har i løpet av de siste to årene fått mer enn 40 investorer som medlemmer. Disse kan typisk være bedriftseiere som har solgt sin bedrift og dermed har investorkapital ledig for gründervirksomheter, eller de er aktive bedriftseiere som også ønsker å følge med på, og å investere i startup-bedrifter.

Dette kan også være en viktig posisjonering for å få tilgang til ny teknologi og nyskaping, for utviklingen i egen virksomhet.  Samlet sett bidrar investorene ikke bare med kapital, men også med verdifull kompetanse inn i startup-selskapene.

– Sammensetningen av ulike investorer gjør at vi blir til en ressursgruppe med kunnskaper innen mange næringer, som kan være med å gi selskaper i tidlig fase både økt modenhet og økt kunnskap om bransjen de opererer i, i tillegg til kapital, sier Dag Skansen, styreleder i Connect BAN Bergen.

Tang og tare

Med Sparebanken Vest som vertskap arrangerte Connect Vest denne uken en av sine månedlige investorlunsjer, der fire ulike oppstartsbedrifter presenterte seg for vestnorske investorer. Fellesnevneren for flere av oppstartsbedriftene denne formiddagen var teknologi, med sjømatselskapet Tekslo Seafood som det ene unntaket, med sin satsing på sjømat fra tang og tare. Mange norske gourmet-kokker har oppdaget at tang og tare kan være både smakfullt og sunt, men Tekslo Seafood vil i tillegg også rette seg mot vanlige forbrukere og dagligvare-markedet.

Sjømatselskapet Tekslo Seafood presenterer seg for Connect Vest,
Sjømatselskapet Tekslo Seafood presenterer seg for Connect Vest, her ved forretningsutvikler Ståle Stormark. (Foto: Sparebanken Vest)

De tre andre selskapene som presenterte seg på investorlunsjen, var noe mer teknologi-drevet.

Altina leverer en komplett digitalverktøy rettet mot alle som trener, enten det er på treningsstudio, i terrenget eller i idrettslag. Selskapets verktøy er særlig rettet mot idretten i tillegg til treningsstudioene.

Tenk Labs leverer tidsbesparende teknologi for automatisering av 3D-modellering.

Simp derimot, leverer nye løsninger for datainnsamling, som skal medvirke til at fysiske kunder som har besøkt et forretningslokale og eksempelvis logget seg på bedriftens wifi, også skal bli digitale kunder gjennom at den digital markedsføringen mot disse gjøres mer målrettet.

Teknologi og tradisjon

– Teknologi-overvekten som vi så under denne investorsamlingen viser at det ofte er innen teknologi at nyvinningene skjer i dag. Samtidig er det også viktig å si at det er en fin bredde i nyskapingen på Vestlandet. Det skjer en del nytt innen de tradisjonelle næringene også, sier Dag Skansen.

95 prosent av de bedriftene som har vært igjennom Connect Vest sine programmer, er fortsatt operative i dag.

– Bedrifter som får presentere seg for Connect BAN Bergen går gjennom en ganske streng screening-prosess. Statistikken viser at 95 prosent av disse selskapene fortsatt er operative, og det står i sterk kontrast til statistikken for gründer-selskaper generelt. Den viser nemlig at 70 prosent av gründerselskapene forsvinner.

– Det må jeg bare tolke som at vi på Vestlandet har gode prosesser for å dyrke frem levedyktige selskaper, sier Dag Skansen, styreleder i Connect BAN Bergen.

Vil være aktiv bidragsyter

Sparebanken Vest i Jonsvollkvartalet er vertskap for investorsamlingene og flere andre Connect Vest-arrangementer.

Bedriftsrådgiver Nina Stangeland i Sparebanken Vest setter pris på det gode samarbeidet med Connect Vest.
Bedriftsrådgiver Nina Stangeland i Sparebanken Vest setter pris på det gode samarbeidet med Connect Vest. (Foto: Sparebanken Vest)

– Sparebanken Vest ønsker å være en aktiv bidragsyter for næringsutvikling og entreprenørskap. Med gode samarbeidspartnere som Connect Vest og deres investornettverk (BAN) er vi med på å bidra til utviklingen av morgendagens arbeidsplasser og selskaper her på Vestlandet, sier bedriftsrådgiver Nina Stangeland i Sparebanken Vest. Hun legger til:

– Vi som bank ønsker i fellesskap med Connect Vest og BAN å legge til rette for at kapital, nettverk og kompetanse kobles sammen. Dette er en utrolig viktig forutsetning for å lykkes for gründerselskap med ambisjoner om vekst og verdiskapning. Derfor er vi veldig glad for et tett og godt samarbeid med Connect Vest, og vi ser at dette gjør en forskjell for kundene våre i dette segmentet.

Sparebanken Vest har gjennom mange år vært en stolt støttespiller for Connect Vest.

Kommenter artikkelen nedenfor: