Helene Terkelsen er en av våre dyktige, autoriserte finansielle rådgivere. Hun hjelper deg mer enn gjerne med spørsmål om lån, forsikring, sparing og plassering. (Foto: Tove Lise Mossestad)

Vi ønsker absolutt ikke å sette en demper for lykkefølelsen av å kjøpe bolig sammen. Men det er en del praktiske ting dere bør ha i orden når dere skal bli samboere.

Uansett om dere kjøper bolig sammen, eller om det er en av dere som skal kjøpe dere inn i boligen til den andre, er det et par ting som må på plass. Rådgiver Helene Terkelsen tar dere gjennom det aller viktigste.

1. Få felles økonomi

Terkelsen anbefaler nye samboere å opprette en felles budsjettkonto der de faste fellesutgiftene som boliglån, forsikring og strøm trekkes automatisk.

– Det er en oversiktlig og praktisk måte å ha felles økonomi på. Dere kan enkelt opprette et fast trekk til budsjettkontoen via nett- og mobilbanken.

2. Avklar eierandel

Uansett om dere skal kjøpe bolig sammen eller en av dere skal kjøpe dere inn, må dere ta stilling til hvor stor eierandel hver av dere skal ha i boligen. Dere må finne ut hvor mye egenkapital hver av dere skal gå inn med. Dersom dere går inn med ulik egenkapital og vil betale like mye på lånet hver måned, kan det løses med ulik eierandel. Regnestykket for en leilighet på 3 000 000 kr kan da se slik ut;

Bente Trond
Andel lån 1 100 000 kr 1 100 000 kr
Egenkapital    700 000 kr    100 000 kr
Total andel av kjøpesum 1 800 000 kr 1 200 000 kr
Andel i forhold til totalsum 1 800 000 kr/ 3 000 000 kr 1 200 000 kr/ 3 000 000 kr
Eierandel 60 % 40 %

 

3. Unngå «samboerfellen»

Skal du kjøpe deg inn i samboers bolig, anbefaler vi at dere først får en verdivurdering på boligen, og deretter avtaler hvor stor andel hver av dere skal eie.

– Når eierandelen er avklart, er det viktig at det nye eierforholdet sikres, ved at eierforholdet tinglyses.

Å tinglyse eierforholdet innebærer at den som kjøper seg inn må betale en dokumentavgift på 2,5% av markedsverdien til den andelen av boligen som kjøpes. Dette kan bli en stor utgift, men tinglysningen er veldig viktig å få på plass. Andels- og aksjeleiligheter er heldigvis fritatt for dokumentavgift.

– Uten tinglysing av eierforholdet risikerer du å kun sitte igjen med ansvar for lånet, og ikke noe eierskap i boligen. Et annet viktig element er at du blir beskyttet mot samboers eventuelle kreditorer. Jeg anbefaler derfor tinglysing selv om det er en stor utgift, forklarer Terkelsen.

 4. Skriv samboerkontrakt

I samboerkontrakten bør dere ha en oversikt over felles eiendeler, hvor mye dere eier hver og hvordan dere fordeler utgiftene. Uten en samboerkontrakt kan det ved et eventuelt brudd bli tvist om eiendeler og hvem som har ansvaret for gjelden. I tillegg anbefaler vi å skrive et testament, da samboerkontrakt kun er gyldig ved brudd.

– Det er viktig å ha dette i orden, og ikke tenke at «dette skjer uansett ikke med oss». Å oppdatere samboerkontrakten jevnlig er også viktig. Det kan oppstå endringer underveis i samboerskapet som vil kunne få betydning for eierforholdet, sier Terkelsen.

5. Få på plass personforsikringer

Som samboer er du dårlig stilt dersom noe skulle skje den andre parten, derfor er det viktig å tenke på personforsikringer når man kjøper bolig sammen.

– En samboer har ikke de samme rettighetene som en ektefelle. Dere arver ikke den andre parten med mindre dere venter eller har felles barn, eller det er testamentert. Det er derfor veldig viktig å ha forsikringene i orden dersom det skulle skje noe, slik at den andre er økonomisk sikret.

Kontakt en rådgiver

Terkelsen anbefaler å ta kontakt i god tid når dere ønsker å ta opp boliglån. Sparebanken Vest har som mål at du får respons innen fire timer etter din forespørsel, og ting faller ofte på plass samme dag dersom du tar kontakt tidlig. Sparebanken Vest tilbyr rådgivning på kontor, men mange syns det er greit å ta det på telefon eller e-post.

Eirik Vevatne, Magne Fivelstad og Helene Terkelsen er alle autoriserte finansielle rådgivere. De kan nås på telefon 915 05555 hver dag frem til kl. 21.00. (Foto: Tove Lise Mossestad)
Eirik Vevatne, Magne Fivelstad og Helene Terkelsen er alle autoriserte finansielle rådgivere. De kan nås på telefon 915 05555 hver dag frem til kl. 21.00. (Foto: Tove Lise Mossestad)

– Ikke vær redd for å slå på tråden. Vi kan se på muligheter dersom dere mangler egenkapital, og gi råd om hvordan dere skal nå målet. Vi prøver alltid å finne gode løsninger for våre kunder, forsikrer hun.

Her kan du beregne pris på boliglån hos oss.

Kommenter artikkelen nedenfor: