Puss opp i tide

Foto: Anne Lise Norheim
Foto: Anne Lise Norheim

Går du med tanker om å selge boligen din i nærmeste fremtid? Eller kanskje om noen år? Vår erfarne eiendomsmegler, Therese Schütz Pettersen, forteller hvordan du bør investere i boligen din. Målet er å både få glede av det selv, og få igjen for det ved fremtidig salg.

Dersom du ønsker å gjøre investeringer i boligen, og har tanker om et fremtidig salg er det flere ting du bør ta hensyn til. Hvor lenge har du tenkt å bo der før du skal selge? Hvor attraktiv er boligen? Dersom boligen er tungsolgt eller markedet tregt, er det enda viktigere at boligen har gode kvaliteter.

– Da kan det være avgjørende at du investerte i automatsikringer, fikk ny benkeplate på kjøkkenet eller skiftet gulvet. Det sier eiendomsmegler Therese Schütz Pettersen i Eiendomsmegler Vest.

Førsteinntrykk selger

Å gi kjøper et godt førsteinntrykk er helt avgjørende for et salg. For en enebolig er det dermed viktig med en innbydende hage. En fin terrasse med utemøbler og god belysning kan selge huset allerede før kjøper går inn døren.

– Uteområdet blir ofte nedprioritert, noe som er veldig synd. Det er det første kjøper ser når han kommer på visning, og det krever ikke store investeringer for å få gode resultater. Bygg terrasse dersom huset ikke har det, investér i planter, og grus eller asfaltér inngangspartiet. Tenk riktig belysning og koselige utelamper. Dette får du glede av selv, og kan få nytte av når du skal selge, anbefaler eiendomsmegleren.

Hun forteller at det ellers er viktig med generelt vedlikehold, som å male huset, klippe hekken og rense mose på taket.

– Puss opp i tide, og få glede av investeringene dine både før og når du skal selge boligen, sier eiendomsmegler Therese Schütz Pettersen (Foto: Cox Bergen)

Fokusér på overflatene

Inne i huset eller leiligheten bør du også fokusere på førsteinntrykket og se på overflatene i interiøret, men ikke ha for store prosjekter som krever store investeringer dersom man har et kortsiktig perspektiv. Mindre grep kan gjøre mye for trivselen i boligen, og øke verdien ved salg.

– Få bort strier og fiskebeinstapet, og fjern eller demp innslag av furu. Mal vegger, og ha gjerne kontrastfarger på noen av veggene. Dersom gulvet er slitt, kan det være lurt å slipe og lyslakkere det, eller legge litt penger i en 1-stavs lys eikeparkett.

Det kan også være lurt å ta en gjennomgang av det som er vanskelig å sminke på, og som kan skape usikkerhet dersom det ikke er i orden. Et eksempel på det er det elektriske. Å få installert automatsikringer koster 35 000 kroner, og det er veldig greit for en kjøper at den tekniske biten er på plass.

Bør du pusse opp kjøkkenet eller badet?

Dersom du ønsker å selge boligen om kort tid bør du være forsiktig med store investeringer. Totalrenovering av bad og kjøkken bør du gjøre om du får nytte og glede av det selv, fordi du får ikke nødvendigvis igjen for den investeringen ved salg.

– Et nytt bad koster gjerne 300 000 kroner, og det er ikke gitt at du får 400 000 kroner igjen for det når du skal selge. Investér i bad dersom du skal bo der i fem år og har lyst på nytt bad. Om du har et kortere tidsperspektiv kommer du langt med noen små endringer, som å skifte innredning. Dersom området er populært blant barnefamilier er det gjerne lurt å sette inn et badekar, dersom du har mulighet til det. Men dersom målgruppen er unge voksne er det bedre å sette inn dusjvegger, sier Schütz Pettersen.

Hun forteller at et eldre kjøkken også kan ha sjarm, og med små grep være svært fristende for en kjøper.

– Med kjøkkenfornying, hvor du gjerne bytter profilerte eikefronter med hvite slette fronter, kan du ende opp med å bruke 10 000-20 000 kroner, istedenfor 100 000 kroner for et helt nytt kjøkken. Dersom du skal få penger igjen for det, bør du velge en rimelig løsning, enten du velger kjøkkenfornyer eller nytt kjøkken. Dersom du oppgraderer fordi du skal bo der kan du spandere på litt ekstra komfort.

Utnytt potensiale

Når du går med tanker om å selge er det lurt å tenke på om det er uutnyttet potensiale i boligen eller på eiendommen.

– Dersom eiendommen ikke har garasje eller carport, men har mulighet for det, er det en god investering. Har boligen et uinnredet loft, kan det være lurt å søke om å få gjort det om til oppholdsrom. Det kan være med å løfte verdien på boligen, avslutter Schütz Pettersen.

Dersom du planlegger å pusse opp hjemme kan du søke om å øke boliglånet ditt i nett- og mobilbanken.

Kommenter artikkelen nedenfor: