Kunderådgiver Eirik Vevatne forteller at det faktisk kan være lønnsomt å låne for å betale ferien.   (Foto: Tove Lise Mossestad )
Kunderådgiver Eirik Vevatne hjelper deg på telefon fra 8.00 - 21.00 alle dager. (Foto: Tove Lise Mossestad)

Fly og hotell er ofte rimeligere om det bestilles en stund i forveien. Lønner det seg å slå til på et godt tilbud, selv om det skulle innebære å ta opp et forbrukslån eller bruke kredittkortet?

Ferien kan gjøre et saftig innhogg i privatøkonomien. Når feriepengene endelig kommer er prisene som regel blitt skyhøye, og kunderådgiver Eirik Vevatne forteller at det faktisk kan lønne seg å låne til rimeligere billetter mens du venter på feriepengene.

– Å betale ferien ved hjelp av forbrukslån eller kredittkort er lurt dersom du kan spare penger på det, og vet du har mulighet til å betale ned lånet innen kort tid. Dersom rentekostnaden er lavere enn det du sparer er det et godt regnestykke, sier Vevatne.

Forbrukslån eller kredittkort?

Hvor raskt du har mulighet for å betale tilbake lånet er avgjørende for om du bør velge kredittkort eller forbrukslån til å betale ferien. Ofte er det en god løsning å bestille billettene med kredittkort da du får en gunstig reise- og avbestillingsforsikring inkludert, i tillegg til inntil 45 dager rentefri betalingsutsettelse. Bestiller du derimot flere måneder før du har mulighet til å betale tilbake er gjerne forbrukslån den beste løsningen.

– Dersom du ikke kan betale tilbake innen 45 dager er det lurt å heller ta opp et forbrukslån for å få lavere rente, sier Vevatne.

Sikre deg de beste vilkårene

At det skal lønne seg å ta opp et midlertidig lån for å betale for ferieturen, forutsetter at du vet at du vil få feriepenger eller andre midler som gjør at du kan betale ned gjelden innen kort tid.

– Du må være innstilt på at du skal betale tilbake, og være tro mot betalingsplanen. Et forbrukslån vil innebære en ekstra kostnad de neste månedene, og rentenivået vil variere mye ut i fra hvor du velger å ta opp lånet. Sparebanken Vest vil i de fleste tilfeller kunne gi en bedre rente enn hos banker som bare tilbyr forbrukslån. Du får også full oversikt over dette lånet sammen med eventuelt andre lån og kontoer i mobilbanken.

Bruk kort-vett

Gode rådgivere er lett tilgjengelig også for kunder på ferie. (Foto: Tove Lise Mossestad)
Gode rådgivere er lett tilgjengelig også for kunder på ferie. Har du ikke opprettet mobilbank før anbefaler de sterkt å gjøre det før du reiser på ferie.  (Foto: Tove Lise Mossestad)

På ferieturen er det noen forhåndsregler som er greie å ha i bakhånd. Ta alltid med to kort på turen. Oppbevar det ene kortet i safen på hotellrommet, så har du et ekstra om uhellet er ute. Bruk kredittkortet som primærkort. Da er du sikret dersom du blir svindlet siden det ikke er din egen konto som blir tappet for penger.

– Dersom uhellet er ute og du har mistet eller blitt frastjålet kortet bør du gå inn på mobilbanken, se om det er foretatt transaksjoner du ikke kjenner til og eventuelt sperre kortet ditt. Du kan enkelt sperre og åpne kortet ditt i mobilbanken, eller du kan ta kontakt med oss i banken, forteller Vevatne.

Les mer om kortvett på våre nettsider.

Hva koster det å ta opp forbrukslån hos Sparebanken Vest?

Tar du opp et lån på 65.000 som nedbetales over 5 år blir den effektive renten 14,33%. Kostnadene blir da 24.437 kroner slik at totalkostnaden blir 89.437 kroner.

Om du betaler ned raskere kan kostnadene bli langt lavere. Prøv vår forbrukslånkalkulator for å finne kostnadene pr måned for deg.

Kommenter artikkelen nedenfor: