Kunderådgiver Magne Rommetveit Fivelstad råder deg til å se på egen økonomi før du velger finansiering (Foto: Tove Lise Mossestad )
Vår kunderådgiver Magne Rommetveit Fivelstad regner gjerne ut kostnaden ved å låne penger til bil med sikkerhet i bolig, kontra et rent billån fra vår samarbeidspartner Brage Finans. (Foto: Tove Lise Mossestad )

Går du med oppussingsplaner, men er usikker på hvordan du skal finansiere de? Uten oppsparte midler er sparing, økning av boliglånet og forbrukslån veier til kjøkkendrømmen. Kunderådgiver i Sparebanken Vest, Magne Rommetveit Fivelstad, loser deg gjennom mulighetene.

– Hvilken finansiering som er mest gunstig for deg er avhengig av tidsperspektivet på prosjektet og din økonomiske situasjon, sier Fivelstad, som har jobbet i Sparebanken Vest siden 2015, og hjelper kunder på telefon og chat.

Forbrukslån kan være et godt alternativ

Dersom du har et kort perspektiv på lånet, og ellers orden i økonomien, kan et forbrukslån være et godt alternativ. Et forbrukslån har høyere rente enn et boliglån, men dersom du betaler ned lånet i løpet av noen måneder eller få år kan det bli en rimeligere løsning enn et boliglån med lavere rente som du betaler over lengre tid.

– Med et forbrukslån kan du for eksempel kjøpe hvitevarer på salg, dersom du vet at du får en bonus eller feriepenger som vil betale ned lånet om få måneder, sier Fivelstad.

Et forbrukslån hos Sparebanken Vest vil i de fleste tilfeller ha lavere rente enn om du tar opp lånet hos banker som kun tilbyr forbrukslån. Fivelstad anbefaler alltid å sjekke hovedbanken din før du tar opp lån, og forteller at det er spesielt stor forskjell i rentene til forbrukslån.

Lettvint å søke

Slik ser du hvor mye du kan låne og ta opp forbrukslån i mobilbanken.

I januar 2018 lanserte Sparebanken Vest en ny løsning hvor du rask og enkelt kan få innvilget forbrukslån i mobilbanken. Når du søker om forbrukslån blir det gjennomført en online kredittvurdering og du får umiddelbart tilbakemelding på hvor mye du kan låne, basert på din betalingsevne. Når du tar opp lånet blir pengene automatisk utbetalt til din konto.

– Det er nå veldig lettvint både å sjekke hvor mye du kan få i forbrukslån, og å ta opp lånet i nettbanken. Det betyr at du i større grad må vurdere selv om det er et godt finansieringsalternativ for deg. Dersom du tar opp forbrukslån må du ha en plan for hva du skal bruke pengene til, og vite at du klarer å betale det tilbake. Et lån du ikke har evne til å betjene er en dårlig idé.

Stor fleksibilitet med boliglån

Har du et lengre perspektiv på lånet kan refinansiering av boliglånet være det beste alternativet. Et boliglån har god rente og nedbetalingstid på inntil 30 år. Dette lånet gir deg stor fleksibilitet, om du for eksempel trenger avdragsfrihet eller ønsker å gjøre ekstra innbetalinger.

– Du kan få økt boliglånet dersom du har ledig sikkerhet i bolig. Du kan enkelt ringe oss eller søke om refinansiering i nettbanken, og du vil få svar i løpet av 4 timer. Vi sjekker verdien på boligen, og har du hatt boligen noen år har du mest sannsynlig sikkerhet til gode, forklarer Fivelstad.

I bankens selvbetjente løsning kan du nå øke boliglånet på egenhånd. Tjenesten viser deg hvor mye ledig kapital du har i boligen, og gir deg mulighet til å søke om opplåning. Videoen under viser deg hvor enkelt det kan gjøres.

– Er du over 33 år, kan du låne opp til 75 % av verdien til boligen din, og er du under 33 år kan du belåne 85 % med bankens beste rente. Det forutsetter at kredittsjekken er OK og at du har et budsjett som går rundt. Vi må også ta hensyn til en renteøkning på 5 %.

Spar hvis du kan vente

Dersom du har en lang horisont på oppussingsprosjektet, er sparing et fornuftig valg. Å sette pengene på sparekonto med høyere rente enn brukskonto er en trygg og stabil måte å spare. Om du har en mer langsiktig plan på prosjektet, er fondsparing et godt valg.

– Sparer du på kort sikt, fra 1 til 3 år, anbefaler vi å sette pengene på sparekonto. Der har du ingen risiko, men til gjengjeld lav forventet avkastning. Ser du for deg å spare i 3-5 år er et rentefond med mindre svingninger og lav risiko lurt. Her er forventet avkastning høyere enn bankinnskudd. Ved sparing over 5 år anbefaler vi aksjefond. Her er det høy risiko, men forventet avkastning over tid er høy. Sammenhengen mellom risiko og avkastning henger sammen. Med høyere risiko er forventet avkastning høyere, forklarer Fivelstad.

Samlet oversikt på nett og mobil

I Sparebanken Vest sin brukervennlige nett- og mobilbank får du full oversikt over kontoene dine, lån og kredittkortgjeld med oppdatert saldo.

– Om du har alle lån i Sparebanken Vest får du alt samlet på ett sted fremfor å ha lån spredt hos flere aktører. Dette gjør at du enkelt kan overføre penger mellom kontoer og betale ned gjeld. Med flere aktører er det lett å miste oversikten, sier Fivelstad.

Tilgjengelige rådgivere

<em>Rådgiverne i Sparebanken Vest er tilgjengelige på telefon og chat dersom du trenger hjelp </em>(Foto: Tove Lise Mossestad )
Rådgiverne i Sparebanken Vest er tilgjengelige på telefon og chat dersom du trenger hjelp (Foto: Tove Lise Mossestad )

Når flere av bankens tjenester er selvbetjente bruker rådgiverne i Sparebanken Vest sine 34 kontorer i stor grad tiden sin på å hjelpe kundene med de store og kompliserte tingene som skilsmisse og arv. Men de er fremdeles tilgjengelige for spørsmål rundt for eksempel midlertidig finansiering. Du når Sparebanken Vest via telefon, mail og chat i mobilbank alle dager fra klokken 07.00 til 23.00.

 

– Det er veldig enkelt å få kontakt med en rådgiver på telefon eller chat, og du får raskt svar på forespørselen din. Vi har stort fokus på responstid, og du vil innen kort tid kunne få svar på om du får kr 200 000,- ekstra på boliglånet til kjøkkenet. Med elektronisk signering trenger du ikke komme innom banken i det hele tatt, med mindre du foretrekker det, avslutter Fivelstad.

Hva koster det å ta opp forbrukslån hos Sparebanken Vest?

Tar du opp et lån på 65.000 som nedbetales over 5 år blir den effektive renten 14,33%. Kostnadene blir da 24.437 kroner slik at totalkostnaden blir 89.437 kroner.

Om du betaler ned raskere kan kostnadene bli langt lavere. Prøv vår forbrukslånkalkulator for å finne kostnadene pr måned for deg.

Kommenter artikkelen nedenfor: