Ikke la det bli en overraskelse hvor stor kredittramme som er knyttet opp til de kredittkortene du har. Fra 1. juni kan du få oversikt ved å sjekke i gjeldsregisteret. Foto: pexels

Fra 1. juli blir alle kredittkort og forbrukslån registrert i det nye gjeldsregisteret. Mange kan ha en høy og ubrukt kredittramme – det kan føre til avslag på lånesøknader.

– Når banken vurderer en søknad om for eksempel et boliglån, er banken pålagt at all gjeld skal inngå i vurderingen. Dette inkluderer kredittkort og forbrukslån, men også andre typer gjeld som for eksempel studielån. Med det nye gjeldsregisteret vil vi få en bedre oversikt over en lånesøkers forbruksgjeld og vil dermed kunne gjøre en enda bedre vurdering av kundens økonomi og samlede gjeld. Vi tror at det nye registeret vil bidra til at vi alle får et mer bevisst forhold til forbruksgjeld, sier konserndirektør for personmarked i Sparebanken Vest, Frank Bjørndal.

Ubenyttet kredittkort kan skape problemer

Mange har gjerne flere kredittkort, og tenker kanskje ikke over at høye ubenyttede kredittrammene nå blir regnet som gjeld.

– Selv om man egentlig ikke handler for så mye per måned på kortet og betaler alt ved forfall, vil kredittrammen du har på kredittkortet regnes som gjeld i gjeldsregisteret. Dersom et ungt samboerpar søker om boliglån og har to kredittkort hver med kredittgrense på 50.000 kroner, vil dette paret få 200.000 kroner mindre i lån enn om de ikke hadde hatt kredittkort. Og det kan gjerne være avgjørende for om man får drømmeboligen eller ikke, sier Bjørndal.

Ikke nok å «klippe kortet»

I det kjente TV-programmet «Luksusfellen» får deltakerne ofte beskjed om at de må klippe alle kredittkort som ett av virkemidlene for å kutte forbruk. Det er isolert sett et godt råd for å hindre opptak av ny gjeld, men i forhold til gjeldsregisteret vil man fremdeles være registrert med kredittrammen som kortet har.

– Her anbefaler vi at du tar kontakt med selskapet som har utstedt kortet og sier opp kortavtalen for at kreditten skal slettes fra gjeldsregisteret, forklarer Bjørndal.

Som privatperson kan du sjekke hvor mye gjeld du er registrert med. Bankene vil ikke se hvor den enkelte har forbruksgjeld, bare hvor mye man har totalt. Du kan logge deg inn her og sjekke i gjeldsregisteret

Unngå overraskelser

Alle banker er pålagt å rapportere forbrukslån og kredittkort til gjeldsregisteret. Alle kunder som har kredittkort eller forbrukslån, vil finnes i registrert – det betyr IKKE at du har anmerkninger eller at det er noe negativt registrert på deg.

– Ikke la det bli en overraskelse hvor stor kredittramme som er knyttet opp til de kredittkortene du har. Nå har du som kunde mulighet til å få oversikt over og eventuelt rydde opp i unødige kredittkort før du søker om boliglån, avslutter Bjørndal.

Husk at du enkelt kan endre kredittgrensen på Visa Gull kredittkortet ditt i nettbanken og i appen.

Kommenter artikkelen nedenfor: