Lagunen Storsenter
Med fjorårets Black Friday-rekord kunne Lagunen Storsenter notere seg sin fjerde beste dagsomsetning noensinne.

Om du lokkes av Black Friday-tilbudene til å kjøpe noe du ellers ikke ville gjort, kan det slå uheldig ut for lommeboken. Men finner du ting du uansett skal kjøpe ekstra rimelig i morgen, kan det lønne seg stort å slå til.

Halvt skattetrekk i desember

– Dersom du følger med på at Black Friday-tilbudene er tilbud du ellers ikke får, og du planlegger slik at du ikke overskrider kredittgrensen din senere i desember, så kan det lønne seg å bruke kredittkort på Black Friday. Da vil du også kunne slappe mer av nærmere jul, med noe av handlingen unnagjort, sier Anne-Grethe Øvreås, forretningsutvikler for kort og betaling i Sparebanken Vest.

Dersom du gjør Black Friday-handlingen med kredittkort, vil du få regningen etter desember-lønningen. Mange av oss har halvt skattetrekk i desember, noe som kan gjøre det lettere å betale for Black-Friday-kjøpene fra november med en liten måneds utsettelse.

Gode tilbud fra 0700

Kjøpesentrene i Bergen regner med ny Black Friday-rekord også i år, slik det har vært hvert eneste år etter at denne USA-importerte trenden med handledag siste fredag i november tok av for alvor i Norge for tre år siden. I år starter «early bird»-tilbudene allerede kl. 0700.

De nasjonale prognosene for Black Friday tilsier rekord. Virke anslår at vi i år vil handle for 3,4 milliarder kroner på Black Friday.

På Lagunen Storsenter var Black Friday-omsetningen for 2016 på kr. 26,4 millioner, opp kr. 1,6 million i forhold til Black Friday i 2015. Med fjorårets rekord kunne Lagunen notere seg sin fjerde beste dagsomsetning noensinne. I år derimot, er det viss usikkerhet knyttet til om utvidelsen av senteret og byggevirksomheten som følger med dette kan komme i veien for ny rekord når kjøpefesten går av stabelen fredag 24. november.

– Vi har uansett store forventninger til Black Friday, sier senterleder Tone Havneraas i Lagunen Storsenter til SPV Nyheter.

Ønsker planlagte kjøp

På Horisont senter i Åsane tror man på Black Friday-rekord, selv om generelt lav vekst i detaljmarkedet i 2017 gjør at man muligens ikke kan regne med fullt så stor økning som tidligere år.

Horisont har pr. oktober en vekst på 7 prosent hittil i år.
Horisont satser på Black Friday.

– Vi ønsker at Black Friday skal være en handledag der forbruker gjør gode og planlagte kjøp. Horisont har pr. oktober en vekst på 7 prosent hittil i år. Dette er godt over markedsveksten ellers i Hordaland, som er på under 2 prosent. Når det er sagt så har vi en følelse av at mange kunder venter på Black Friday i år, og det i seg selv taler for ny omsetningsrekord og forflytting av noe mer av julehandelen til november, sier senterleder Jeanette Heggland i Horisont til SPV Nyheter.

De nasjonale prognosene for Black Friday tilsier rekord. Virke anslår at vi i år vil handle for 3,4 milliarder kroner på Black Friday.

– Black Friday er blant årsakene til at vi er tidligere ute med julegavekjøpene enn før. I fjor flyttet nesten 1,5 mrd. kroner av julehandelen seg fra desember til november, og det er grunn til å tro at denne trenden vil fortsette i år, konkluderer Bror William Stende, direktør i Virke faghandel, i en pressemelding.

– Særlig er det omsetningen i elektro- og sportsbutikker som forflytter seg til november. Dette er også klassiske julegave-bransjer, hvor du kan gjøre veldig gode kjøp på Black Friday, fortsetter Stende.

To av fem på nett

Også nettbutikkene har kastet seg på og konkurrerer om forbrukernes oppmerksomhet på Black Friday og i dagene før. Virkes forbrukerundersøkelse fra 2016 viste at mer enn to av fem av de som var interesserte i å handle på Black Friday, ville handle på nettet. En av fem vil handle i fysisk butikk, mens tre av fem vil handle i begge kanaler, ifølge pressemelding fra Virke.

Også på Horisont i Åsane ser man at Black Friday-handlingen for en stor del dreier seg om tidlig julehandel.

– Vårt inntrykk er at de fleste forbrukere bruker Black Friday til å være tidligere ute med julegaveinnkjøpene. De forbereder seg godt og stiller med handlelister over hvilke innkjøp de skal gjøre, sier senterleder Jeanette Heggland i Horisont til SPV Nyheter.

Ta vare på kvittering

– Hvilke bytteordninger har man for julegaver kjøpt på Black Friday?

– Det er svært gode bytteordninger og prisgarantier i markedet. Kundene kan hos de fleste av butikkene på Horisont både bytte i annen vare eller få pengene tilbake mot kvittering. Jeg oppfordrer forbruker til å sørge for at butikken man handler i utsteder byttelapp slik at det blir enklest mulig for gavemottaker, sier Jeanette Heggland i Horisont til SPV Nyheter.

Hos enkelte aktører har man utvidede bytteordninger på opptil 100 dagers åpent kjøp.

Kommenter artikkelen nedenfor: