Bjørg Marit Eknes, konserndirektør for innovasjon og utvikling i Sparebanken Vest.
Bjørg Marit Eknes, konserndirektør for innovasjon og kundeopplevelse i Sparebanken Vest. (Foto: Sparebanken Vest)

Innføringen av PSD2, EUs betalingstjenestedirektiv, i 2019, fører til store endringer i finansbransjen.

Alle kontoene dine på ett sted

Mange nordmenn har i dag kontoer i flere banker. Det betyr at de må logge seg på separat for å få oversikt fra bank til bank. Men nå kan du se flere bankkontoer i ulike banker.

neste år kan du som bankkunde godkjenne at dine bankkontoer hos andre banker, samles i èn eller flere av nettbankene dine.

– Du får full oversikt på et sted, og mulighet til å betale alle dine regninger fra en nettbank, uansett om du har kontoer i andre banker. Èn innlogging med BankID holder, sier Bjørg Marit Eknes, konserndirektør for Innovasjon og kundeopplevelse i Sparebanken Vest.

I praksis betyr dette at eksempelvis en kunde i Sparebanken Sogn og Fjordane, eller hvilken som helst annen bank – etterhvert – kan betale sine regninger i Sparebanken Vests nettbank, eller omvendt, eller hos andre selskaper som tilbyr betalingsløsninger, som du gir tilgang til dine kontoer.

Les også: Dette skriver Sparebanken Sogn og Fjordane om nyheten

Det er finansklyngen Finance Innovation som har initiert samarbeidet mellom bankene. I løpet av kort tid vil flere banker følge etter. Blant annet Sbanken som allerede er med i prosjektet.

Økt konkurranse fra nye aktører

For kunden innebærer samarbeidet enkel felles oversikt over sine betalingskontoer og transaksjoner, selv om de har kontoer i ulike banker. Selv om EU-direktivet ikke trer i kraft før neste år, ønsker duoen, Sparebanken Vest og Sparebanken Sogn og Fjordane å være tidlig ute.

Konserndirektør Bjørg Marit Eknes mener at bankkunders hverdag bli langt enklere og mer oversiktlig, når man får tilgang til alle kontoene dine, fra ulike banker, i valgfri nettbank (Foto: Sparebanken Vest).

– Fordelen med å komme i gang før vi må, er tidlig læring og at vi allerede nå gir kundene våre fordel av en ny enkel tjeneste. Betalingsdirektivet PSD2 medfører at tredjeparter kan få tilgang på konto- og betalingsinformasjon fra banker og andre selskap der du er kunde.

– Det er viktig å understreke at det er deg som kunde, som må godkjenne at andre banker og tilbydere av betalingstjenester får mulighet til kundedataene dine. Hvem som helst kan ikke «få oversikt over hvor du er bankkunde», sier Bjørg Marit.

Utfordres fra alle hold

Fra januar åpner EU opp markedet for betalingstjenester. Hensikten er å øke konkurransen, og åpne opp for deling av kundeinformasjon.

Bankene møter mange utfordrere og PSD2 vil bare forsterke dette og akselerere konkurransesituasjonen. Når fintech-startups og Silicon Valley-gigantene som Facebook, Google, Apple og Amazon alle begynner å tilby tjenester som tidligere har vært forbeholdt bankene, i tillegg til store kinesiske aktører som WeChat og Alibaba entrer markedet, så begynner varsellampene å blinke hos bankene.

I fremtiden vil kundene forvente smarte og enkle løsninger og at ting går sømløst. PSD2 vil også bli en kamp om kundenes tillit.

For bankene er det ikke et spørsmål om «hvorfor må vi dette?», men heller: «Hvordan skal vi levere gode og riktige tjenester til kundene våre også etter at EU-direktivet gjelder.»

Din kontohverdag blir enklere

– For kundene vil ting bli enklere, og nettsider og apper vil oppleves som smartere. De skyldes at de kan kombinere data som gjør at de kan skreddersy dine behov. Som kunde vil du sannsynligvis forholde deg til færre nettsider eller apper, og informasjon fra andre aktører hentes sømløst inn selv, sier Bjørg Marit Eknes.

Etter at du har godkjent en aktør, begynner tredjepartens og bankens systemer å kommunisere, slik at alt du foretar deg hos banken skjer i sanntid hos tredjepart og vice versa. Tredjepartene kan både være konkurrerende banker og andre typer foretak.

– For å understreke èn ting til sist: Ingen banker eller andre får tilgang til dine kontoer, uten at du har godkjent det, sier Eknes.

Kommenter artikkelen nedenfor: