Foto: shutterstock

Hvert år reiser nærmere en halv million nordmenn ut av landet på påskeferie. Er du beredt? Her er ti påskevettregler for deg som legger fjellvettet igjen før taxfreen.

1. Planlegg turen og åpne regionsperren
Ja, det er en god idé å sperre kortet for bruk i Spania når du selv er hjemme i Norge. Men husk å åpne den igjen før restaurantbesøket på din første kveld i Barcelona. Du endrer regionsperren enkelt i mobilbank-appen under «kort».

2. Ta med nødvendig utstyr – ikke glem et ekstra bankkort.
Pakk solbriller, en krimbok og (minst) to bankkort. Ikke oppbevar begge i lommeboken. Hvis du får problemer med ett kort, er det godt å ha et annet i bakhånd.

3. Gå ikke alene – ta med deg smartklokken.
Skal du ut på en joggetur og det frister med en iskald leskedrikk på veien, kan du betale med klokken på alle betalingssteder som har kontaktløs betaling. Mer om klokkebetaling her.

4. Meld fra hvor du drar – og ta med nummeret til banken
Det hjelper ikke å ha nummeret til banken din lagret på telefonen, hvis hele vesken blir stjålet. Noter nummeret til kundeservice (915 05555) og oppbevar det et annet sted enn i lommeboken.

5. Ta ansvar for deg selv og andre – og oppbevar kortet forsvarlig
Det hjelper ikke å passe godt på kortet hele dagen, hvis du frivillig legger det igjen i baren etter midnatt. Og nei, servitøren skal ikke få lov til å ta med kortet ditt på «bakrommet».

6. Pass opp for dårlig valutakurs.
Enten du er i minibank, eller betaler med kortet i butikker og på restaurant – velg alltid å betale i lokal valutaDet kan spare deg for unødvendig dårlig valutakurs.

7. Ta trygge valg, og legg kontantene igjen i safen.
Det er ikke nødvendig å vandre rundt som en levende seddelpresse. Hvis du trenger å betale med kontanter, ta bare med det beløpet du vil bruke i løpet av dagen.

8. Sperr kortet i tide, det er ingen skam å finne det igjen.
Er du blitt frastjålet bankkortet? Har du mistet det på stranden? Eller ligger det bare i en annen jakkelomme? I mobilbank-appen kan du enkelt sperre kortet ditt, og like enkelt åpne det igjen. Alternativt kan du ringe oss.

9. Sikre deg mot svindel ved å bruke kredittkort
Ja, det finnes slemme mennesker – også i utlandet. Og noen av dem er ute etter pengene dine. Føler du deg utrygg i den lokale elektronikksjappen? Betal med kredittkort. Da slipper du at kontoen din blir tappet hvis noen svindler til seg kortinformasjonen din.

10. Spar på kreftene og nyt utenlandsferien – uten bekymringer.

RIKTIG GOD PÅSKE!

Kommenter artikkelen nedenfor: