(Foto: Anne Lise Norheim)
(Foto: Anne Lise Norheim)

Men Individuell pensjonssparing (IPS)  kan du spare opptil 40 000 kroner hvert år og få 22 % i skatteutsettelse i 2019. Det betyr at du får 8 800 kroner igjen på skatten  om du utnytter hele kvoten.

– Med IPS får du en fleksibel løsning. Velg sparebeløpet og plassér pengene i de fondene du vil. Slik velger du både beløp og risiko selv, forteller plasseringsrådgiver Bård Hansen i Sparebanken Vest.

Hvem passer IPS for?

Det du sparer i IPS kan tidligst tas ut når du er 62 år. Utbetalingen må da skje over minimum 10 år. IPS passer derfor for deg med god økonomi eller som ønsker tvunget sparing som du ikke kan røre før pensjonsalderen nærmer seg.

– Dersom du ikke har mulighet til å låse pengene bør du tenke på andre muligheter. Ta kontakt med oss i banken, så finner vi en spareordning som passer deg og din situasjon, sier Hansen.

Hva får du utbetalt i pensjon?

Vår pensjonskalkulator viser deg enkelt hvor mye du får utbetalt i pensjon. En 40 åring som jobber i det offentlige og tjener 500.000 kroner i året vil få utbetalt 289.600 kroner i pensjon. Er det tilstrekkelig til å gjøre alt du har lyst til å gjøre når du blir pensjonist?

– Det er en helt annen aktivitet blant pensjonister nå enn det var før. Alle pensjonister går ikke på ringleik og drikker kaffe i pensjonistforeningen lengre. Mange er i Syden og nyter livet, sier Bård Hansen. Han ivrer derfor etter å hjelpe våre kunder å starte sparingen tidlig nok.

Bård Hansen er ivrig veileder for alle våre kunderådgivere. Her sammen med som jobber på Jonsvoll i Bergen sentrum. (Foto: Sparebanken Vest)
Bård Hansen er ivrig veileder for alle våre kunderådgivere. Her sammen med Maren Løvaas som jobber på Jonsvoll i Bergen sentrum. (Foto: Sparebanken Vest)

Når må du starte å spare?

– Jo før jo bedre, men mange synes det er fint å begynne når de er rundt 45 til 50 år. Da har gjerne ungene begynt å flytte ut, økonomien er mer ordnet og du har høyere inntekt. Det er heller ikke mer enn rundt 20 år til du kan gå av med pensjon. Derfor er dette et gunstig tidspunkt å begynne å spare, mener Hansen.

Lønner seg å starte tidlig

Det krever mindre summer om du starter å spare tidlig, og det blir dyrere dess lengre du venter. For hvert tiende år som går, må du som regel tredoble sparingen for å nå samme sum. Det betyr at om du setter av 300 kroner i måneden fra du er 30 år, må du forvente å sette av 900 kroner i måneden fra du er 40 år for å ha spart opp like mye når du pensjonerer deg.

– Renteeffekten blir også større når du begynner tidlig, slik at du må spare mindre penger totalt sett. Men du må spare, det kommer ikke av seg selv, understreker Hansen.

Fakta om IPS

  • Pengene er bundet til pensjon og kan tas ut fra du fyller 62 år
  • Du kan spare i IPS fra du er 18 år til du er 75 år
  • Utbetalingen skal skje over minimum 10 år og skal vare til du minst er 80 år
  • 22 % skattefradrag på sparebeløpet (2019)
  • Hele sparebeløpet er fritatt for formueskatt
  • Utsatt skatt på avkastningen til du tar pengene ut
  • Samme skattesats på uttaket som skattefradraget på innskuddet (22 % i 2019)

Kommenter artikkelen nedenfor: