Å øke familien fra to til tre i husholdningen er dyrt. Mange blir overrasket over hvor fort tusenlappene flyr.
Å øke familien fra to til tre i husholdningen er dyrt. Mange blir overrasket over hvor fort tusenlappene flyr. (Foto: Colourbox)

Å øke familien fra to til tre i husholdningen er dyrt. Det koster faktisk en god del å bli foreldre, og mange blir overrasket over hvor fort tusenlappene flyr. Ifølge Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) koster babyen deg 54.480 kroner innen han eller hun fyller ett år.

Sammen med babylykken kommer nemlig forandringer i husstandens økonomi. Å sette opp et realistisk budsjett over inntekter og utgifter kan være et godt virkemiddel for å unngå ubehagelige overraskelser.

Sjekk tidlig hvor mye du får i foreldrepenger!

For mange vil foreldrepenger erstatte vanlig arbeidsinntekt i barnets første leveår. Med foreldrepenger menes penger utbetalt av staten i forbindelse med fødselspermisjon. Størrelsen på utbetalingen varierer med arbeidsinntekt, hvilken ordning du har hos arbeidsgiver, og hvor lenge du har vært i arbeid.

Mange par velger å gå ned i samlet arbeidsinntekt fordi de velger en permisjonsløsning hvor de går ned til 80 prosent av inntekten i bytte mot lengre fødselspermisjon. På nettsidene til Nav finner du informasjon om hvilke ordninger som gjelder og hva dette betyr for økonomien. Dette bør man sette seg godt inn i før barnet ankommer, også fordi det må sendes inn søknad om foreldrepenger.

Luksusvogn eller pent brukt?

Barnets «startpakke» inkluderer seng, sengetøy, stellebord, vogn, bærebag og klær for de første månedene. I løpet av første leveår kommer utgifter til eventuelt bilsete, barnestol og bleier, og det siste kan virkelig være et pengesluk.

Barnevognen hører til blant det utstyret man må ha. Utvalget man står ovenfor, er omtrent like stort som det man møter når man skal bytte bil. Det finnes pent brukte utgaver, men du kan også velge standard modeller som ofte er gode travere. Smaken og lommeboken styrer uansett utstyrsvalget, men noen kan aldri tenke seg noe annet enn Rolls Royce-modellen. Her er noen sparetips for den nybakte familien:

Det gjelder å skille mellom det man må ha og det som bare er kjekt å ha.

Kjøp pent brukt, eller se om du kan låne eller arve utstyr fra familie og venner. Dersom du kjøper helt nytt, tenk også at kvaliteten på din vogn vil ha betydning for bruktprisen du kan oppnå. Noen par velger også å samle opp hele utstyrslisten og få en totalpakkepris i en butikk. Du kan også bruke nettjenester som sammenligner priser i nettbutikker.

Et av områdene mange bruker mye penger på er klær. Arranger byttekveld. En baby kan ha vokst ut av en størrelse allerede etter noen uker. Dessuten er det vanlig å bli overøst med gaver fra fjern og nær når babyen ankommer verden, og da er klær en av de aller vanligste gavene å få. Omgivelsene dine ønsker å bidra, og vil gjerne vite hva du trenger.

Tenåringene koster mest!

En annen inntektspost alle foreldre i Norge mottar er barnetrygden på 970 kroner per måned per barn. Dette beløpet har vært uforandret siden 1996. Sparebanken Vest og Respons Analyse gjennomførte en undersøkelse i 2015 der over halvparten av foreldrene oppgav at trygden går inn i husstandens løpende økonomi.

Andelen foreldre som bruker trygden i den løpende økonomien stiger når barna blir tenåringer. For selv om barna koster en del i oppveksten, så er de enda dyrere i drift når de blir tenåringer. Fra barnet blir født til det fyller 17 år anslås barnets vei mot voksen å koste deg omtrent én million kroner.

Trøsten får være at den beste gaven i livet ikke kan måles i penger.

Kommenter artikkelen nedenfor: