Forrige uke meldte Finans Norge at nordmenns vilje til å bruke penger på reise er på sitt høyeste på fem år.
Forrige uke meldte Finans Norge at nordmenns vilje til å bruke penger på reise er på sitt høyeste på fem år. (Foto: Colourbox)

Tidlig planlegging er ofte nøkkelen for å få en drømmeferie som også er i tråd med budsjettet og lommeboken.

Nordmenn har alltid vært reiselystne. Forrige uke meldte Finans Norge at nordmenns vilje til å bruke penger på reise er på sitt høyeste på fem år. Kanskje er det avveksling fra det norske været som gjør at vi unner oss stadig finere ferier?

Økonomisk planlegging er den beste måte å sikre at ferien blir slik alle familiemedlemmer ønsker seg, enten man vil ha bamseklubb med mini-disko, Kaptein Sabeltann, turisthytte, bølgeskvulp eller storbyshopping.

1. Strategisk sparing

Sparing går aldri av moten. Du kan selvsagt spare og spare så lenge at du til slutt har råd til drømmeferien. Men du kommer deg raskere på tur om du setter noen rammer, og innretter økonomi, sparing og reiseplaner deretter.

Barna ønsker seg bamseklubb og du ønsker deg kanskje storbyshopping. God planlegging må til om alle skal få sine ønsker oppfylt.
Barna ønsker seg bamseklubb og du ønsker deg kanskje storbyshopping. God planlegging må til om alle skal få sine ønsker oppfylt. (Foto: Colourbox)

Ta for eksempel årets sommerferie: start med å bestemme deg for hvor mye penger du faktisk kan bruke. Finn deretter ut hvor lenge du vil feriere og hva du vil gjøre. Slikke sol eller bestige ukjente tinder? Snakker vi hotell med høy standard, campinghytte eller telttur? Skal hele familien på tur må noen prioriteringer og kompromisser gjerne inngås for at alle, inkludert lommeboken, skal bli fornøyde.

Det kan være lurt å bygge opp feriebudsjettet ved å sette av en sum hver måned. Se også om du har noen eiendeler eller gjenstander hjemme som kan legges ut for salg. Med alle loppis-appene som finnes i dag kan du enkelt tjene feriepenger på ting som ligger og slenger. Se også om dere kan kutte unødvendige dagligdagse kostnader i påvente av en herlig reise.

Ifølge hovedorganisasjonen Virke tar over 70 prosent av oss sommerferie, og 62 prosent ønsker ferie i utlandet i løpet av året. De fleste ønsker å planlegge ferien sin nå. Da er det godt å vite at feriepengene kommer i juni. Hvor mye du tjente i 2016 avgjør hvor stor utbetaling du kan vente deg i år. Feriepengene skal være minimum 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget.

Feriepengegrunnlaget ditt skal fremgå av lønns- og trekkoppgaven for 2017. Er du usikker på hvor mye du får kan du sjekke med arbeidsgiveren din.

2. Vær skeptisk til lokkepriser

Siste-liten billetter kan høres gunstig ut, men reisen kan like gjerne bli dobbelt så dyr som den hadde vært om man bestilte litt tidligere. Søketjenestene på nettet har også blitt betydelig bedre de siste årene, og mange aktører tilbyr både fly og hotell til svært forlokkende priser.

Vær imidlertid kritisk til lokkeprisene, da påslagene etter hvert som man skrider frem i bestillingen kan bli høyere enn det flyselskapet og hotellet har på sin egen hjemmeside. Dobbeltsjekk derfor alltid prisene du finner gjennom søkemotorer og samlesider opp mot hotellets egen hjemmeside.

En god deal er ikke alltid det den utgir seg for.

3. Se etter utradisjonelle destinasjoner og løsninger

Hvilket land du reiser til har stor betydning for hvor mye penger som går med. Om du sjekker tilbud på nettet, kan du fort finne firestjerners hotell og ferieanlegg til halve prisen i utradisjonelle feriedestinasjoner for nordmenn, eksempelvis Montenegro, Bulgaria og andre mer uoppdagede land for nordmenn flest. Det finnes også en rekke destinasjoner utenfor Europas grenser som har lavsesong når vi har sommersesong, hvor man kan få gunstige priser.

Du kan få en rimeligere ferie også med å velge et nærmere ferieland. Slik som med sykkelferie i Danmark.
Du kan få en rimeligere ferie også med å velge et nærmere ferieland. Slik som med sykkelferie i Danmark. (Foto: Colourbox)

Å bo på hotell kan fort bli et dyrere alternativ enn å leie hus eller hytte med kjøkkenmuligheter. Svært mange leier feriehus, som de enten finner på nettet eller leier via tjenester som Airbnb. Boligbytte på tvers av landegrenser blir stadig mer populært, og kan bidra til en betydelig rimeligere ferie. Mange sper også på feriebudsjettet ved å leie ut sin egen bolig eller fritidsbolig mens de selv ikke er der.

Uansett om du vurderer å leie ut din egen bolig eller bytte hus med en annen ferierende familie, bør du sette deg grundig inn i brukererfaringene. Disse skal være enkle å finne på nettsiden til tilbyderen. En tommelfingerregel kan være at personene som gir mest og tydeligst informasjon, ofte er de mest seriøse og ærlige.

4. Ha papirene i orden

Dersom du låner ut boligen din er det lurt å lese nøye gjennom vilkårene i innboforsikringen din. Det vanlige er at skader som brannskade og vannskade er dekket fullt ut, mens det kan finnes unntak i innboforsikringen ved hærverk og slitasje på innbo i utleide rom.

Flere destinasjoner utenfor Europas grenser har lavsesong når vi har sommersesong, slik at man kan få gunstige priser. Prøv likevel å ikke ta med deg jobben på ferie.
Flere destinasjoner utenfor Europas grenser har lavsesong når vi har sommersesong, slik at man kan få gunstige priser. Prøv likevel å ikke ta med deg jobben på ferie. (Foto: Colourbox)

Forsikre deg om at boligbytteorganisasjonen du benytter har ordninger som sikrer deg for forholdene som innboforsikringen din ikke dekker.

Er hjemme best når alt kommer til alt?

Nordmenn er glad i å reise til utlandet, men hvert år legger stadig flere ferieturen til de norske fjellene og fjordene. I år feirer Den Norske Turistforeningen, DNT, 150 år. Med over 500 hytter i Norge tilgjengelig for turgåere, har foreningen et godt tilbud til de som ønsker en rimeligere ferie her hjemme.

Eller kanskje du rett og slett ikke bryr deg om ferie – og tenker at det er en fryktelig dyr måte å finne ut at ingen steder er som hjemme?

Kommenter artikkelen nedenfor: