Ifølge hovedorganisasjonen Virke vil vi julehandle for over 56 mrd kroner i år. Det er enda litt høyere enn i fjor. (Foto: Colourbox)
Ifølge hovedorganisasjonen Virke vil vi julehandle for over 56 mrd kroner i år. Det er enda litt høyere enn i fjor. (Foto: Colourbox)

Det kan være enklere å gjøre noe med forventningene til flotte julegaver på forhånd, enn å bruke hele neste år på å betale ned et svindyrt forbrukslån på grunn av gave-mangel-panikk i år også.

Ifølge hovedorganisasjonen Virke vil vi julehandle for over 56 mrd kroner i år. Det er enda litt høyere enn i fjor. Analysen viser også at vi kommer til å handle for om lag 30 prosent mer i desember måned enn snitt for øvrige måneder i året. Det er ganske mye, selv om de fleste av oss får halv skatt i desember. I snitt legger hver nordmann igjen litt over 10.710 kroner i butikkene i desember.

Har du det beløpet? Og hvordan bør du forberede deg til julehandelen?

Mitt råd nummer én er: Lag deg et enkelt julebudsjett. Hvem skal du gi gaver til, og hvor mye skal de koste. La budsjettet styre gaveinnkjøpene, ikke la gavevalget styre budsjettet. Viktig, men vanskelig.

Begynn i god tid, slik at du har mulighet for å sjekke ulike priser. Dette gjelder gavehandlingen, men det gjelder også innkjøp av mat. Vi øker nemlig mat- og drikkeutgiftene betydelig i desember.

Bytterettigheter

Jeg er vanligvis en tilhenger av å kjøpe ting på tilbud, men akkurat når det gjelder gaver så bør du være oppmerksom på at du risikerer å ikke få byttet en vare dersom den er kjøpt på tilbud.

Handle på nett? Det er en økende trend at stadig flere handler gavene på nett. Også her kan det oppstå bytteutfordringer.

Å ikke ha råd til noe oppfattes av mange som et tabu-emne, og det sitter gjerne langt inne å måtte meddele omverdenen at økonomien er trang.

Hvis gaven er handlet på nettet, kan du benytte deg av angrerettloven. Det innebærer at dersom du ikke er fornøyd med varen kjøpt fra en norsk eller europeisk nettbutikk, har du en angrefrist på 14 dager. Kjøperen skal også motta et standard angreskjema, og butikken plikter å legge til rette for at det skal være enkelt å angre.

Likevel er det en god regel å undersøke i forkant hvor enkelt det faktisk er å returnere en kjøpt vare. Nettsiden trygg e-handel inneholder en liste over sertifiserte butikker, nettsteder som tilfredsstiller Virkes krav til trygghet for forbrukerne.

Det er også slik at når du benytter kort til betaling på nett så er du dekket av kortgarantien. Dersom du ikke får varen, eller leverandøren går konkurs, kan du kreve kortselskapet for pengene. Dette er ukjent for mange, selv om vi bruker kort som aldri før.

Unngå kredittfellen!

Ikke kjøp for penger du ikke har, og heller ikke kommer til å få. Tall fra Sparebanken Vest viser at våre kunder benytter seg av muligheten for å betale med kredittkort, men bruken i desember i fjor var ikke nevneverdig høyere enn den var i øvrige måneder det året. Det er et sunnhetstegn, men dessverre er det nok en del som bruker lånte penger eller tærer kraftig på sparepengene sine.

Marianne Frønsdal - Forbrukerøkonom i Sparebanken Vest (Foto: Studio 1 Fotografene)
Marianne Frønsdal – Forbrukerøkonom i Sparebanken Vest (Foto: Studio 1 Fotografene)

Si nei til fristende tilbud om å få kjappe penger inn på konto lille julaften. Det løser kanskje en akutt knipe der og da, men er ofte en dårlig løsning på lang sikt.

En viktig huskeregel når du bruker kredittkort er at du må bestrebe deg på å betale hele regningen når den kommer til forfall en gang i januar. Ellers kan julegavene bli mye dyrere enn du hadde planlagt.

Forventningspress

Mange opplever et vanvittig kjøpepress og forventningspress for å gjøre familie og venner til lags. Å ikke ha råd til noe oppfattes av mange som et tabu-emne, og det sitter gjerne langt inne å måtte meddele omverdenen at økonomien er trang.

Jeg tenker at det står respekt og fornuft av å klare å stå imot, og heller fortelle de du omgås at «dette har jeg ikke råd til» eller «jeg velger å prioritere annerledes».

Du har 3 uker på deg. Lykke til.

Kommenter artikkelen nedenfor: