Dame som gjør tandemhopp

– Jeg håper at folk har kost seg og unner alle ekstra utskeielser i ferien. Mange har nok lengtet etter å kunne reise og kanskje sett mellom fingrene på at kortet har blitt brukt hyppigere enn vanlig, sier Jan-Tore Smith, banksjef for Bergenskontoret til Sparebanken Vest.

Hva vi bruker penger på endrer seg

Fikk bankkortet ditt heteslag i sommer? Det gjelder nok flere. Økningen i kortbruk i utlandet i juni og juli for Sparebanken Vest-kundene er på hele sammenlignet med 2021. Økningen er 10 prosent høyere enn normalåret 2019.

Også kortbruken her til lands viser at vestlendingene bruker pengene annerledes enn i pandemiårene 2020 og 2021:

  • Vestlendingene brukte 43 prosent mer på fly, hotell og reisebyrå
  • Vi bruker 30 prosent mer på restaurant og uteliv
  • Kategorien «Fritidsaktiviteter» gjør et hopp på 35 prosent – dette er kino, konserter, badeland, teater osv.
  • Drivstoffprisene stiger og her bruker vestlendingene 25 prosent mer i 2022 sammenlignet med 2021

Den ferske konsumprisindeksen fra Statistisk sentralbyrå viser at prisene har steget med 6,8 prosent det siste året.

– Denne uvanlig høye inflasjonen forklarer en del av disse endringene, men det er først og fremst hva vi bruker penger på som har endret seg siden korona-året 2021. Det gjenspeiles her, sier Jan-Tore.

Jan-Tore Smith, forbrukerekspert og banksjef i Sparebanken Vest. Foto: Eivind Senneset.

Nok oppussing for en stund

Noe bruker vi mindre penger på. Oppussingsboomen som vi så i korona-tiden har roet seg – vi bruker 11 prosent mindre på oppussing og interiør i juni og juli i år sammenlignet med i fjor.

– Kanskje vi har pusset opp nok for en periode? Når det er sagt så bruker vi 14 prosent mer penger på hus og hjem i år sammenlignet med normalåret 2019, men her spiller nok prisstigning på byggevarer inn, sier banksjefen.

Det samme gjelder dagligvarer. Til tross for at vi har sett en generell prisvekst på mat og andre dagligvarer i 2022, bruker vi mindre på dette nå – seks prosent mindre enn i fjor. Forklaringen her ligger nok i økningen i pengebruken på reiser og uteliv, ifølge Jan-Tore.

Trenger du råd? Avtal et møte med en av de dyktige rådgiverne våre her.

Få oversikt over pengene i mobilbanken

Min økonomi

Skolestart og hverdag etter ferien er for mange ensbetydende med en mulighet til å ta grep og planlegge økonomien fremover. Jan-Tore har fire gode spareråd til deg som vil ta kontroll på forbruket. En god nyhet er at du kan gjennomføre alle tipsene i mobilbanken!

  1. Få oversikt over hva bruker du pengene på i Min økonomi i mobilbanken. Der blir kostnadene kategorisert, og du kan sammenligne måned for måned hva pengene går til. Er det noen kategorier som skiller seg ut der du kan ta grep?
  2. Gå gjennom abonnementene dine i mobilbanken og se om det er noen tjenester som du ikke har bruk for lenger. Her kan det være penger å spare – en god nyhet er også at vi i Sparebanken Vest faktisk tar jobben med å avslutte abonnementer for deg.
  3. Lag en regningskonto som du overfører en fast sum til hver måned. Slik blir det lettere å unngå at kontoen blir tømt før alle regningene er betalt. Du får også spredd kostnadene jevnt utover året og slipper å bli overrasket over store regninger som kommer.

Les om hvordan du kan avslutter abonnementer i mobilbanken til Sparebanken Vest

– Vi hjelper gjerne med å sette opp budsjett

Folk må regne med at de månedlige kostnadene vil være vesentlig høyere i høst sammenlignet med fjoråret. Mange merker det godt på lommeboken allerede.

– For de som allerede har et stramt budsjett, så må det kanskje enda mer drastiske grep til. Et budsjett for husholdningen er det første du bør begynne med om du ønsker å ha en sunn økonomi der du også har plass til sparing. Vi i banken hjelper gjerne kundene våre med å finne løsninger som de kan leve med, sier Jan-Tore.

Sjekk kalendrene til rådgiverne og avtal et møte med dem her

Kommenter artikkelen nedenfor: