– Det smarteste du kan gjøre når verdien på aksjefondene dine synker midlertidig er å sitte rolig i båten, sier Ørjan Askeland, leder for Sparing og investering i Sparebanken Vest.
– Det smarteste du kan gjøre når verdien på aksjefondene dine synker midlertidig er å sitte rolig i båten, sier Ørjan Askeland, leder for Sparing og investering i Sparebanken Vest.

I februar sank alle verdens børser for første gang på flere år. Det er liten grunn til å fortvile over det for deg som sparer langsiktig i aksjefond.

2017 ble et veldig godt år for alle som sparte i fond i Sparebanken Vest. 2018 begynte også meget sterkt, men i begynnelsen av februar opplevde vi fall i alle verdens aksjemarkeder. Markedene tok seg opp igjen utover i måneden, men de fleste aksjefondene er fortsatt billigere nå enn de var ved inngangen til året.

– Husk at slike negative svingninger i verdien på kort sikt er det som gjør at det betaler seg over tid å eie aksjefond. Det smarteste du kan gjøre er å sitte stille i båten eller kjøpe enda flere aksjefond, nå som de fortsatt er på tilbud, oppfordrer Ørjan Askeland, leder for Sparing og investering i Sparebanken Vest.

Vil du vite mer om hvordan det går med fondene dine?
Les hele markedsrapporten for februar.

Sparetips: Utnytt mulighetene i aksjesparekontoen

Avkastningen til fondskundene i Sparebanken Vest har passert 3 milliarder. Det kan lønne seg å tenke gjennom hva du sparer i.

Mange har hatt høy avkastning på aksjefondene sine siste årene. Vil du unngå at de svinger for mye i verdi fremover? Da bør du utnytte mulighetene i aksjesparekontoen.

Etter en bortimot sammenhengende børsoppgang siden 2011 har avkastningen til sparekundene i Sparebanken Vest kommet over 3 milliarder! Over 2 milliarder er ikke-realiserte gevinster.

– De aller fleste aksjefondporteføljer har vokst jevnt og trutt de siste 5 årene. Disiplinert sparing og enkle, kloke investeringsvalg har tatt oss hit. Det viser at det lønner seg å spare i fond regelmessig, sier Askeland.

Reduser svingningene ved å ta ut gevinst

Han oppfordrer samtidig alle som sparer i aksjefond å tenke over sparingen sin. Mange har fått betydelig større aksjeeksponering gjennom sparingen på grunn av den hyggelige verdistigningen. Vil du redusere svingningene på sparepengene fremover, kan det være en god idé å ta ut litt gevinst på aksjefondene.

– Med en aksjesparekonto kan du ta ut beløpet du har kjøpt aksjefond for og la gevinsten stå igjen – uten å skatte for det. Har du høy avkastning på aksjefondene dine er vårt råd å selge deler av aksjefondporteføljen.

Selg ut for eksempel en fjerdedel og øk samtidig spareavtalen din. Eller start en ny, om du ikke allerede har en. Begge deler kan gjøres via fondshandel i nettbanken.

Trenger du råd om sparing? Snakk med en av våre dyktige rådgivere. Bestill time her.

Holberggrafen: Aksjer stiger over tid!

Hvorfor skal du eie aksjer?  Bildet over gir deg svaret. Selv om børsene svinger har det gått bare en vei over tid – oppover. 

Aksjer er det tetteste du kommer på verdiskapningen som skjer i bedriftene. Prisen du må betale for avkastning er svingninger. Om du har lang horisont og evner å sitte gjennom nedturene viser historien at man har fått godt betalt gjennom å være aksjonær.

Premien for tålmodige investorer på Oslo Børs har vært 10 % årlig avkastning (den tynne gule linjen).

Vil du å motta Holberggrafene hver måned? Meld deg på her.

Tankevekker: Bitcoin

Ti prosent av alle vestlendingene har investert i såkalt kryptovaluta som Bitcoin. Er det smart?

Det har vært en spennende høst for «nye penger». Bitcoin og andre såkalte kryptovalutaer er, ifølge en spørreundersøkelse utført av Menon Economics i starten av året, eid av 200.000 nordmenn. Og ivrigst av alle er Vestlendingen. Så mange som 10 % av oss faktisk, har investert i kryptovaluta.

Grafen over viser antall søk i google på «kjøpe bitcoin» Den følger veldig bra prisutviklingen som toppet seg for Bitcoin i desember, da verdien var over 20.000 dollar.

For de som sitter med flere spørsmål enn svar byr vi på en liten betraktning rundt forskjellen på å spare i aksjer og å spare i kryptovalutaer: Gjennom aksjefond eier du andeler i selskaper som tjener penger hver dag, ved å stå tidlig opp og produsere noe andre ønsker å kjøpe. Du eier også selskaper som tjener penger på fremveksten av ny teknologi som ligger bak blant annet bitcoin.

Kryptovaluta har nok mye bra med seg, men har svært lite med verdiskapning å gjøre. Det er derfor ikke helt det samme hva gjelder sparing og investering.

Leder for Sparing og Plassering i Sparebanken Vest, Ørjan Askeland.

Ørjan Askeland har master fra NHH og flere års erfaring som formuesforvalter. Som leder for sparing og plassering har han ansvar for kundenes sparepenger. Hver måned deler han av kunnskapen sin og gir deg noen kloke tanker og tips om fondssparing.

Kommenter artikkelen nedenfor: