Markedskonsulent Helene Edvardsen forteller at aksjefond er en populær gave. Gavekort får du i alle våre filialer. Kjøper du aksjefond til konfirmanten på spv.no kan du printe ut gavekortet der og da (Foto: Sparebanken Vest)
Markedskonsulent Helene Edvardsen forteller at aksjefond er en populær gave. Gavekort får du i alle våre filialer. Kjøper du aksjefond til konfirmanten på spv.no kan du printe ut gavekortet der og da (Foto: Sparebanken Vest)

Nå kan det være raskere å kjøpe aksjefond til konfirmanten enn å hente ut penger i minibanken. Smartere er det gjerne også.    

– Dersom jeg hadde fått 5.000 kroner av pengene jeg fikk til konfirmasjonen min i 1993 i aksjefondet Odin Norden, så ville jeg hatt 23.000 kroner til å kjøpe min første leilighet tidlig på 2000-tallet, sier  leder for sparing og plassering i Sparebanken Vest, Ørjan Askeland. – Hadde jeg ventet med å ta ut pengene til jeg skulle pusse opp hus i 2010, så kunne jeg solgt andelene for 56.000 kroner.

– Hvis jeg derimot hadde latt pengene stå til i dag, så ville de 5.000 kronene ha vokset til hele 107.000 kroner

Aksjefond er smart i det lange løp

Siden Ørjan ble konfirmert har det vært store svingninger i finansmarkedene i form av både Asia-krise, dotcom-boble og finanskrise. Men dersom man har så lang tidshorisont, så vil slike kriser bli mer enn jevnet ut av oppgangstider. – Pengene som plasseres i aksjefond bør man tenke at skal stå der en stund, sier Ørjan.

Lett å kjøpe på nett

Du kjøper fond til konfirmanten raskt og enkelt på nett. Straks etter at du har fullført bestillingen kan du printe ut et gavekort.  For at det skal gå så greit må både du og konfirmanten være kunder i Sparebanken Vest. Om ikke konfirmanten er kunde fra før kan det imidlertid fikses på tre minutter med litt hjelp fra foreldrene. Sparebanken Vest er først i Norge med en kobling til Folkeregisteret som gjør at foreldrene kan opprette konto til barna sine på tre minutter fra sofakroken.

Mange fordeler ved aksjefond

– Med konfirmasjonsgaven så har konfirmanten, kanskje for første gang, en betydelig sum å forvalte. Det er en fin anledning til å etablere gode sparevaner som konfirmanten kan ha glede av resten av livet, understreker Askeland. Slik oppsummerer han noen av fordelene med aksjefond som konfirmasjonsgave:

  • Verdistigningen blir trolig større enn ved sparing i bank.
  • Det er større sannsynlighet for at pengene blir spart, penger i banken er lettere å bruke.
  • Konfirmanten kan få nyttig kunnskap om finansmarkedene.
  • Det er en gave som i større grad blir lagt merke til.
  • Konfirmanten får en påminnelse om gaven hver gang hun eller han sjekker verdien av fondsandelene.

Kommenter artikkelen nedenfor: