Du som investerer langsiktig fått testet evnen til å stå i det når det blåser som verst i aksjemarkedene. Husk at det er de røde månedene som skaper avkastning på sikt.
Du som investerer langsiktig fått testet evnen til å stå i det når det blåser som verst i aksjemarkedene. Husk at det er de røde månedene som sørger for størst avkastning på sikt.

– Vi har vært gjennom noen måneder som virkelig tester evnen vår til å stå i aksjemarkedene som langsiktige investorer. Da er det viktig å minne oss selv på det vi alle er enige om: At det er de røde månedene som gjør at du tjener penger på sikt. Om alt bare gikk opp hele tiden, ville det ikke vært noe mer avkastning å hente for de som er disiplinerte og langsiktige, sier Ørjan Askeland, leder for sparing og plassering i Sparebanken Vest.

Spennende årsslutt

Siste kvartal 2018 ble ekstra spennende. Et markant fall i oktober og en sterk november ble avsluttet med en sjeldent svak desember.

– Ikke siden den store resesjonen på 1920 og 30-tallet har det amerikanske markedet falt mer i en desember måned. Og ikke uvanlig, så har fallet blitt avløst av en sterk periode inn i januar 2019. Fremvoksende markeder klarte seg betydelig bedre enn verden for øvrig, med 2,7 prosent ned mot 7,6 prosent ned.

Handelskonflikt, usikkerhet og negative resultatvarsler

For første gang på 70 år klarte det amerikanske markedet noe så sjeldent som å stige 10 prosent i løpet av året, men ende i minus ved årets slutt.

– de mest populære forklaringen på svingningene er fortsatt hovedsakelig handelskonflikten mellom USA og Kina, budsjettunderskuddet i Italia, Brexit, usikkerheten i fremvoksende markeder, og bekymringer for globale vekstutsikter og verdsettelse av aksjer. I tillegg har noen av verdens giganter, som Apple og Samsung, kommet med negative resultatvarsler.

Lavere pris gir gode sparemuligheter

Og for deg som ikke har gjort det ennå, er vår anbefaling som vanlig å starte en spareavtale i fond. I perioder med spretne markeder og mye usikkerhet er det noe av det smarteste du kan gjøre, avslutter Ørjan.

Finn ut mer om fondsmarkedet. Les månedsdsrapportene fra Sparing og plassering her

Spar i fond i Sparebanken Vest

Vi velger fond for deg som vi har tro på og som har gjort det bra over tid. Start en spareavtale eller få hjelp til investeringen av en dyktig rådgiver.

Les også: 
Du kan fortsatt flytte skattefritt til aksjesparekonto
Holberggrafen: Aksjer har blitt billigere
Slik hjalp sparingen Anita til å oppfylle den store drømmen

Leder for Sparing og plassering i Sparebanken Vest, Ørjan Askeland.

Ørjan Askeland har master fra NHH og 15 års erfaring som kapitalrådgiver. Som leder for sparing og plassering har han ansvar for kundenes sparepenger. Hver måned deler han av kunnskapen sin og gir deg noen kloke tanker og tips om fondssparing i Sparebanken Vest. Denne artikkelen inngår i den månedlige sparerapporten for januar 2019.

Kommenter artikkelen nedenfor: