Anita stolte på rådgiveren sin og startet fondssparing. Det gav henne mulighet til å starte sin egen bedrift.
Anita stolte på rådgiveren sin og startet fondssparing. Det gav henne mulighet til å starte sin egen bedrift (Foto:Sparebanken Vest)

I sommer vant hun den månedlige konkurransen til Sparebanken Vest og kunne spe på sparingen med 10 000 kroner i fondsandeler.

– Jeg trodde det var en spøk da dere ringte og sa at jeg hadde vunnet. Det er fantastisk å bli ekstra belønnet for å være fornuftig, sier Anita Sjøstrøm, en munter bygdejente fra Indre Arna.

Alle som sparer er med i trekningen

Alle som har en spareavtale i fond i Sparebanken Vest er med i den månedlige trekningen av 10 000 kroner i fondsandeler. Anita er en av dem som har spart lenge – og blitt belønnet for det. I dag har hun opparbeidet seg en fin buffer. Fondene hennes er verdt rundt 60 % mer enn det hun har kjøpt for.

– Det viser at alle burde ha en spareavtale. De aller fleste har et par hundrelapper å sette vekk i måneden. Det er en liten investering som kan få stor betydning for fremtiden, sier 51-åringen.

Litt sparing kan oppfylle store drømmer

Hun er selv er et fremtredende eksempel på at sparing kan bidra til å realisere drømmer.
Som bygdejente har hun alltid vært fornuftig med penger. Mye takket være en forstandig bestefar. Han levde etter ordtaket om at «betaler du din gjeld, så forrenter du ditt bo». Det har Anita lært mye av.

– Visdomsordene har alltid vært med meg, også i 2005 da jeg startet min første spareavtale i fond, sier hun.

Stolte på rådgiveren – lyktes med å starte eget firma

Den gang hadde Anita knapt nok hørt om fond. Men rådgiveren hennes sa at pengene ble investert i selskaper som ville gi god avkastning. Det stolte hun på.

– Rådgiveren min er en fantastisk bankkontakt og har hjulpet meg ved flere anledninger. I dag kan jeg takke henne mye for at jeg er der jeg er i dag. Fornuftig pengebruk og sparing har gjort at jeg har hus, hytte, eget firma og en fin buffer i fond.

I 2008 startet hun firmaet Transmita AS, som leverer komponenter til norsk industri. Da hadde hun jobbet mange år hos store bedrifter og tiden var moden for å starte sitt eget. Takket være stort pågangsmot og oppsparte midler klarte hun det.

– Vi var midt i århundrets finanskrise og det var så godt som umulig å få økonomisk støtte som gründer. Men min leveregel er at «Hvis du vil du nok, så får du det til». Det har vist seg å stemme, sier hun smilende.

Månedlig sparing har gitt en fin buffer

Selv om den første tiden som bedriftseier var tøff, valgte gründeren å fortsette den månedlige sparingen. 500 kroner kunne hun klare å sette av.

– Etter mange år i industrien har jeg lært at det kommer gode og dårlige tider. Da er det om å gjøre å betale ned gjeld og spare når du kan. Jeg ville gjøre mitt beste for å opparbeide en buffer og det har jeg klart, sier hun fornøyd.

Hva er dine beste spareråd til andre?

– Mine spareråd går først og fremst til kvinner, som ofte lever litt for mye i nuet: Still de ubehagelige spørsmålene, så skjønner du at det er viktig å ta ansvar for egen sparing.

– Hva skjer hvis det blir brudd i ekteskapet? Hvordan skal du klare deg på egne ben? Det er lett å tenke at siden alt er bra nå, så vil det alltid være slik. Men det er langt fra du er 20 til du er 40 og mye kan skje på veien.

Hun har to tydelige oppfordringer, som hun stadig minner sine egne venninner om. Og hun deler dem gjerne med oss:

1. Sørg for at du er medeier i boligen din. Da slipper du å ende opp på gjesterommet mitt dersom du og mannen skulle gå fra hverandre.

2. Spar litt hver måned slik at du skaffer deg en buffer. Du vet aldri når en tann knekker eller når bilen må repareres. Litt penger i reserve kommer alltid godt med.

Trenger du hjelp til sparingen? Bestill gjerne time hos en av våre dyktige rådgivere.

Her kan du finne ut mer om Transmita AS

Kommenter artikkelen nedenfor: