Hvordan hjelpe barnet ditt inn på boligmarkedet?

Mange foreldre ønsker å hjelpe barna sine inn på boligmarkedet, og strekker seg langt for å gjøre det. Men er den eneste måten å hjelpe poden ut av barnerommet å bla opp flerfoldige millioner eller øke sitt eget boliglån? Nei. Og takk for det!

Barnas første boliglån. Hvordan kan foreldrene hjelpe?
Foto: Colourbox
Marianne Frønsdal - Forbrukerøkonom i Sparebanken Vest (Foto: Studio 1 Fotografene)
Marianne Frønsdal – Forbrukerøkonom i Sparebanken Vest (Foto: Studio 1 Fotografene)

Gode sparevaner tidlig er avgjørende

En god porsjon kunnskap hjelper godt på veien mot egen bolig. Den veien starter lenge, lenge før man står med egen nøkkel i hånden.

Stikkordet er sparing.

Som forelder er du ditt barns største forbilde og læremester. Fra tidlig alder bør din forhåpentligvis gode sparevane overføres til poden. Lær barnet å spare selv, og snakk tidlig om at de oppsparte midlene bør spares langsiktig til for eksempel egen bolig en gang i fremtiden. Et stikkord her er BSU, Boligsparing for Unge.

Mange barn får penger til konfirmasjonen, det kan være en gyllen anledning for å snakke sparing. 

Men det finnes vel andre måter å hjelpe avkommet? Ja, visst, og da svinger vi over til temaet økonomisk bistand.

Hvordan skaffe 15% egenkapital?

For å komme inn på boligmarkedet må man kunne stille med 15 prosent egenkapital for å få boliglån. Det blir fort mye penger.

Har du som forelder god økonomi og penger tilgjengelig kan man selvsagt gi noe til barnet i form av gave som skal benyttes som egenkapital. Etter at arveavgiften ble fjernet for noen år siden står du fritt til å gi til barna, men dersom du gir en gave over 100.000 kroner, må barnet skrive det i selvangivelsen sin slik at skattemyndighetene vet hvor pengene stammer fra.

En annen mulighet for foreldre som har frie midler tilgjengelig er å låne pengene til barnet. Da lager man en privat avtale mellom foreldre og barn om et lån med tilbakebetalingsplan. Dette lånet skal begge parter skrive inn i selvangivelsene sine, og man bør legge ved en kopi av låneavtalen som dokumentasjon.

Foreldre kan også bli medlåntaker med barnet, men at barnet står som eier av boligen. Da er dere sammen om å være ansvarlig for gjelden. Alternativt at man kjøper boligen sammen og begge parter er eiere. Da kan foreldrene senere overføre eierandelen sin til poden, eller at barnet kjøper ut foreldrene.

Tilleggssikkerhet for boliglån er den vanligste hjelpen

Den vanligste måten foreldre hjelper barnet inn på boligmarkedet er imidlertid ved å tilby tilleggssikkerhet i egen bolig. Det betyr at foreldrene må tre inn og ta ansvar for den delen de har stilt sikkerhet for dersom barnet ikke klarer å betjene sitt boliglån. Selv om dette er den vanligste måten å hjelpe på, så er det mange foreldre som selv ender opp med å gå på en smell ved å gjøre dette. Årsaken er at ved å stille sikkerhet i egen bolig, så krymper din egen evne til å ta opp mer lån til eget bruk, eller til å stille sikkerhet for flere av barna. Tenk deg derfor nøye om dersom du tar på deg denne forpliktelsen.

Å hjelpe barna er som sagt noe mange foreldre strekker seg langt for å få til. Men det er også en kime til konflikt dersom ting ikke går helt på skinner. Samtidig er det slettes ikke alle barn som ønsker at foreldrene skal se dem i kortene etter 18-års dagen.

Usikker? Begynn med en god prat, og få gjerne råd av banken om hvilke løsninger som passer best for deg som forelder og som ungdom på boligjakt.

Lykke til!

Kommenter artikkelen nedenfor: