BSU er en sparekonto for aldersgruppen 13 til 33 år hvor pengene må brukes til boligformål. Foto: Anne Lise Norheim
BSU er en sparekonto for aldersgruppen 13 til 33 år hvor pengene må brukes til boligformål. Foto: Anne Lise Norheim

Dersom du vi ha med deg skattefradraget i BSU-ordningen, må du begynne med å opprette en BSU-konto før fredag 28. desember klokken 21.50. Samme frist gjelder om du vil fylle på en BSU-konto du allerede har og oppnå skattefradrag for 2018.

– Den gode nyheten er at det går superraskt å få en BSU-konto. Du kan gjøre i mobilbanken, også i romjulen, sier kunderådgiver Magne Rommetveit Fivelstad.

Han forsikrer det om at det er mange gode grunner til å ha en BSU-konto. Sparekontoen er laget for å gjøre det enklere å skaffe egenkapital til din første bolig. Egenkapital er den delen av kjøpesummen for boligen som du må stille med selv. Som hovedregel utgjør det 15 prosent. Resten kan du låne av banken.

Som hovedregel er dette 15 % av kjøpesummen. Resten kan du låne av banken.

En gunstig konto for de unge

– 15 prosent blir likevel fort mye penger. For en bolig på to millioner kroner tilsvarer det 300.000 kroner. De aller fleste av oss må derfor spare. For deg som er under 34 år er da BSU en svært gunstig ordning, sier Magne.

BSU er en sparekonto for aldersgruppen 13 til 33 år hvor pengene må brukes til boligformål. Du kan spare inntil 25.000 kroner per år, og 300.000 kroner totalt.

Flere fantastiske fordeler

– Sparingen kommer garantert godt med når du har funnet drømmeboligen din. I tillegg finnes det minst tre andre fordeler med BSU:

1. Du kan få inntil 5.000 kroner i skattefradrag dersom du betaler skatt på inntekt. Klarer du å spare 25.000 kroner i BSU i løpet av ett kalenderår får du maks uttelling her.

2. BSU-kontoen har bankens beste innskuddsrente.

3. Pengene du sparer i BSU er låst til boligformål. Det gjør at du blir mer disiplinert, både når det kommer til sparing og forbruk.

Magne Fivelstad er en av våre autoriserte finansielle kunderådgivere som kan nås på telefon 915 05555 frem til kl. 21.00 alle dager. (Foto: Tove Lise Mossestad)

Har du et godt tips til hvordan du kan spare for å fylle opp kontoen?

– Min beste anbefaling er å starte en fast spareavtale. Da sprer du sparingen utover året. Pengene blir også automatisk trukket fra kontoen, og du slipper å huske på at du må sette til side penger hver måned, sier rådgiveren.

Sparer du allerede fra starten av året, får du også med deg den positive rentesrente-effekten.

– Det betyr at du får renter på opptjente renter. Ettersom rentesatsen på BSU-kontoen er gunstig, kan det bli en del. I hvert fall når du har spart en stund.

Sparefri måned fikser du selv

Mange lurer på er om det er mulig å avslutte en slik spareavtale, hoppe over en måned eller endre sparebeløpet.

– Så klart! Det gjør du enkelt i mobilbanken din. Det er heller ingen som krever at du må spare en fast sum hvert år. Du velger selv beløpet og kan justere det opp eller ned avhengig av inntekt, sier Magne.

Svært populær ordning

Det er populært å ha en BSU-konto, og du kan åpne den på egenhånd bare ved hjelp av noen tastetrykk, i nettbanken eller i mobilbanken. Rundt 40.000 unge har en slik konto i Sparebanken Vest, og de fleste skaffer seg kontoen når de blir myndige. Gjennomsnittlig sparebeløp er 862 kroner per måned.

– Har du ikke BSU ennå, så skaff deg en nå. Det er den beste starten du kan gi deg selv i 2019. BSU er en slags gave fra staten til deg som sparer til egen bolig, og den er verdt å få med seg, anbefaler Magne.

Kommenter artikkelen nedenfor: