Kvinne og datter handler på butikken
En bufferkonto er penger du har satt av til ‘nødstilfeller’ og er godt å ha dersom det skulle dukke opp uventede utgifter – eller om inntekten din blir redusert i en periode.

Små og regelmessige steg i riktig retning, er mye bedre enn ingenting. Mange har et mål om å spare 2-3 månedslønninger. Her får du 5 tips til å skaffe deg den bufferen du innerst inne vet er bra for deg.

1) Få oversikt over inntekter og utgifter

Her kan appen hjelpe deg! Hver gang du drar kortet, eller betaler en regning blir summen automatisk kategorisert på en oversiktlig måte i Min økonomi. Med en slik visuell fremstilling av forbruket ditt, ser du raskt hvor pengene flyr og om du har rom til å sette litt av til en buffer.

Visste du at 7 av 10 har et abonnement de ikke bruker? Her kan du lese mer om Mine abonnement – en funksjon som gjør det enklere å oppdage og avslutte tjenester du ikke trenger.

2) Ukeshandel

Uansett om du er student, bor alene eller har familie vil dette være et godt tips, vi skal alle spise – dette rådet er nyttig lenge etter du er ferdig med buffersparingen.

  • Velg en fast dag du skal i butikken og lag en handleliste
  • Se hva du har i skuffer og skap før du planlegger ukens middager
  • Kan noen av ingrediensene brukes i flere retter?
  • Vær mett og god når du handler – i butikken er det mange fristelser.
  • Husk å fylle på med det du pleier å gå tom for, dopapir, oppvasktabletter, håndsåpe eller kaffe. Har du kontroll på disse varene, slipper du unødvendige turer i butikken.

Ekstratips: Se gjerne på forbruket ditt i Min økonomi før og etter du begynte med ukeshandel. Mange sparer mer enn de tror!

3) Ta kontroll over impulskjøpene

Lettere sagt enn gjort – når du sitter der med kortet i hånden og stjerner i øynene. Hva med å legge inn en tenkepause på minimum ett døgn før du kjøper noe nytt i ‘bufferperioden?’ Er kaffemaskinen eller robotstøvsugeren viktigere enn bufferen du sparer til?

4) Tjen penger på det du ikke trenger

Kjøpte du et kamera som bare ligger i skuffen? Står det en barnevogn eller ubrukte ski i boden? De fleste av oss har noe vi kan selge og som kan hjelpe deg med å få fart på bufferkontoen.

5) Vårrengjøring og julevask gjelder også for økonomien

Vi har ulike interesser og det er langt fra alle som leser gjennom kontoutskriften hver eneste måned. Ved å ta en grundig gjennomgang to eller fire ganger i året, vil du kanskje se at du bruker overraskende mye på nye klær eller dagligvarehandel. Bedrifter må levere årsregnskap og legger planer for året – du kan gjøre det samme!

Er du klar for å opprette en ekstra bufferkonto? Logg deg inn i appen eller nettbanken, meny -> konto -> åpne konto. Dersom du har bufferen på en egen konto, blir det vanskeligere å ‘stjele’ fra den.

Kommenter artikkelen nedenfor: