Kloke råd blir gjerne pakket inn i nye klær gjennom tidene.

Finansbransjen liker å pakke inn det enkle i vakre, nye klær og ord – som så mange andre som lever av å gi råd og selger egen kompetanse. Men kjernen til veldig mye av det som formidles er eldgammel sunn fornuft.

Det viktigste rådet for langsiktig sparing

Når det kommer til investering i kapitalmarkeder, snakker vi gjerne om «diversifisering av porteføljen».  Et eget, litt komplekst språk ispedd vanskelig matematikk er jo alltid lurt i forretningsmodellen. Men selv om begrepet er vanskelig, er grunnen til at vi snakker om det enklere – Diversifisering, eller spredning av risiko om du vil, er noe av det aller viktigste du gjør i din langsiktige sparing. Og ikke overraskende har det vært kjent i lang, lang tid. Riktig nok i en litt annen innpakning.

Allerede i det gamle testamentet, Forkynneren 11-2, kan du lese følgende oppfordring:

«Del det du har i sju, eller åtte, for du vet ikke hvilken ulykke som vil skje på jorden»

og 11-6:

«For du vet ikke hva som vil lykkes, det ene eller det andre, eller om det går like bra med begge deler»

Og i Talmud:

«del dine penger i tre, og invester en tredel i land, en tredel i forretninger og en tredel i reserve»

Også i litteraturen, med noe mer poetisk tilnærming, dukker rådet opp, blant annet i Shakespears Kjøpmannen fra Venezia:

«My ventures are not in one bottom trusted, nor to one place; nor is my whole estate upon the fortune of this present year: therefore, my merchandise makes me not sad».

Og hva kan den langsiktige sparer lære i dag?

Det viktigste du kan passe på er at du ikke investerer alt du har, men beholder noe i reserve på bankkonto. Ikke invester alt plutselig og på innfall, men spre investeringene ut over tid. En spareavtale i fond er en enkelt å klok måte å gjøre det på.

Resultatet: Du unngår å ha alle pengene investert slik at de er avhengig a én enkelt bedrift eller utfallet av verdens utvikling ett år. Da slipper du også mange bekymringer og magesår.

Trenger du hjelp til sparingen? Bestill gjerne time hos en av våre dyktige rådgivere.

Leder for Sparing og plassering i Sparebanken Vest, Ørjan Askeland.

 

Ørjan Askeland har master fra NHH og 15 års erfaring som kapitalrådgiver. Som leder for sparing og plassering har han ansvar for kundenes sparepenger. Hver måned deler han av kunnskapen sin og gir deg noen kloke tanker og tips om fondssparing i Sparebanken Vest. Denne artikkelen inngår i den månedlige sparerapporten for august.

 

Les også:

Fin sommertemperatur i aksjemarkedet
Holberggrafen: God grunn til å være optimist

 

Kommenter artikkelen nedenfor: