Januarsalg i aksjemarkedet: Den litt sjeldne kombinasjonen av bedre inntjening i bedriftene og fallende aksjekurser har blant annet ført til at aksjer i USA er blitt cirka 20 prosent billigere det siste året.
Januarsalg i aksjemarkedet: Den litt sjeldne kombinasjonen av bedre inntjening i bedriftene og fallende aksjekurser har blant annet ført til at aksjer i USA er blitt cirka 20 prosent billigere det siste året.

Liker du å slå til å et godt tilbud? Hvorfor ikke handle på januarsalget i aksjemarkedet?

Gjennom media kan du i dag fort få inntrykk av at aksjer har blitt mer risikabelt å eie. Et bakteppe med fokus på usikkerhet knyttet til global handelskrig, Brexit, resesjon i USA og en uregjerlig amerikansk president har effektivt sørget for det.

Fallende aksjekurser, men mer lønnsomme bedrifter

Konsekvensen av denne usikkerheten har vært kursfall i aksjemarkedene. Det interessante nå er at de børsnoterte selskapenes lønnsomhet har blitt bedre parallelt med den tiltagende usikkerheten.

Denne litt sjeldne kombinasjonen av bedre inntjening i bedriftene og fallende aksjekurser har eksempelvis gjort aksjer i USA cirka 20 prosent billigere det siste året. Dette ser vi tydeligst i den såkalte P/E* på det amerikanske aksjemarkedet (se graf), som har falt fra 18 til 14 det siste året.

Aksjer kan selvfølgelig bli enda billigere, men enn så lenge får vi glede oss over at vi også i aksjemarkedet har januarsalg.

*P/E er markedsverdien til et selskap dividert på forventet overskudd de neste 12 månedene.

Vil du følge med på hva som skjer innen renter, aksjer, valuta, råvarer og makroøkonomi? Holberggrafene gir deg er en lettfattelig markedsoversikt  – med «glimt i øyet».

Hold deg oppdatert, abonner på Holberggrafene

Les også: 
Holberggrafen: Hils på din verste fiende i aksjemarkedet – deg selv
Aksjemarkedet: Spretne markeder over alt
Du kan fortsatt flytte skattefritt til aksjesparekonto
Slik hjalp sparingen Anita til å oppfylle den store drømmen

Leder for Sparing og plassering i Sparebanken Vest, Ørjan Askeland.

Ørjan Askeland har master fra NHH og 15 års erfaring som kapitalrådgiver. Som leder for sparing og plassering har han ansvar for kundenes sparepenger. Hver måned deler han av kunnskapen sin og gir deg noen kloke tanker og tips om fondssparing i Sparebanken Vest. Denne artikkelen inngår i den månedlige sparerapporten for januar 2019.

Kommenter artikkelen nedenfor: