Stol på seg selv: Mange blir psyket ut av fallende markeder og selger sine fondsandeler etter at markedet har falt. Det ødelegger for avkastningen.
Stol på seg selv: Mange blir psyket ut av fallende markeder og selger sine fondsandeler etter at markedet har falt. Det ødelegger for avkastningen.

Det er da du treffer din største fiende i aksjemarkedet – deg selv.

Hva er egentlig normalen og hvor ofte får du denne avkastningen? Svarene er at normalavkastningen på Oslo Børs i perioden fra 1984 til i dag har vært i overkant av 10 %. Men denne avkastningen har du sjelden opplevd å få.

Med solide oppturer og dype nedturer har den årlige avkastningen variert fra -50 til +65 de siste tiårene.

Som investor er det lett å miste troen på markedet når avkastningen uteblir og kurstapene blir store.

Det er da du treffer din største fiende i aksjemarkedet – deg selv.

Vi blir psyket ut av fallende markeder

Amerikanske studier viser at den gjennomsnittlige fondsinvestoren i USA har oppnådd en årlig avkastning på 5 % mens markedet har gitt 9%. Hva skyldes denne store forskjellen?

Jo, den kan forklares med at mange blir psyket ut av fallende markeder og selger sine fondsandeler etter markedet har falt. Det er også let å bli begeistret etter å ha sett markedet stige i lang tid. Da kjøper man fond, gjerne de fondene som har gjort det best, etter at det har blitt dyrt.

Minn deg selv på hvorfor du skal eie aksjer!

Det er ikke vanskelig å skjønne at du blir påvirket av markedssvingningene du blir utsatt for. Samtidig er det greit å minne deg selv på hvorfor du skal eie aksjer ved jevne mellomrom.

Du skal eie aksjer for å ta del i den verdiskapningen som gjøres i bedriftene. Som aksjonær eller eier av fondsandeler i aksjefond får du rett til utbytte, og du får ta del i den verdistigningen bedriftene klarer å skape. Den viktigste driveren for fremtidig aksjekurs er utviklingen i bedriftenes inntjening. Noter det på en lapp(top) og hent den frem når neste nedtur kommer.

Hold deg oppdatert – abonner på Holberggrafene Da er du sikker på å få med deg det som skjer innen renter, aksjer, valuta, råvarer og makroøkonomi – ofte med et glimt i øyet.

Det er enkelt å spare i fond i Sparebanken Vest

Vi velger ut fond vi har tro på og som har gjort det bra over tid. Start en spareavtale eller få hjelp til investeringen av en dyktig rådgiver.

Leder for Sparing og plassering i Sparebanken Vest, Ørjan Askeland.

Ørjan Askeland har master fra NHH og 15 års erfaring som kapitalrådgiver. Som leder for sparing og plassering har han ansvar for kundenes sparepenger. Hver måned deler han av kunnskapen sin og gir deg noen kloke tanker og tips om fondssparing i Sparebanken Vest. Denne artikkelen inngår i den månedlige sparerapporten for november.

 

 

Les også:

Aksjemarkedet: Høstmørke på børsen i oktober

Slik hjalp sparingen Anita til å oppfylle den store drømmen

Kommenter artikkelen nedenfor: