Holberggrafen: Se på eieren, ikke hunden

Hvorfor gir mannen som går tur med hunden er et godt bilde på hvordan aksjemarkedet fungerer? Og hva kan vi lære av det?

Illustrasjon: Graf over Oslo børs.
Aksjemarkedet går stabilt oppover, men de kortsiktige svingningene er som bevegelsene til en hund på tur - umulig å predikere. (Illustrasjon: Sparebanken Vest)

William Bernstein har i sin glimrende bok ”The Four Pillars of Investing” en morsom metafor:

En eier skal gå en lang tur fra nord- til sørenden av Manhatten sammen med sin hund.  Vi vet at turen med en hastighet på rundt fem kilometer i timen vil ta tre timer. Hunden er imidlertid nysgjerrig som hunder flest, løper inn og ut av smug, frem og tilbake i gatene, sulten på spennende lukter. Hundens bevegelser er imidlertid totalt upredikerbare. Det eneste vi vet er at den følger eieren sin.

Mannen i historien symboliserer aksjemarkedet som etter lang tid kommer i mål med en tilfredsstillende meravkastning til investor.  Hunden symboliser de kortsiktige svingningene i aksjemarkedet.

Paradokset i historien er:

Nesten alle ser på hunden, og ikke eieren. Vi prøver å predikere hvilket smug hunden går inn i neste gang, hvor lenge den stopper opp, når den snur og går tilbake. Vi satser til og med mye penger ved å forsøke å vedde på hundens neste bevegelse.

Derfor: Se på eieren, ikke hunden.

Ønsker du å motta Holberggrafene, en markedsoppdatering med «glimt i øyet» – Meld deg på her

Leder for Sparing og plassering i Sparebanken Vest, Ørjan Askeland.

Ørjan Askeland har master fra NHH og 15 års erfaring som kapitalforvalter. Som leder for sparing og plassering har han ansvar for kundenes sparepenger. Hver måned deler han av kunnskapen sin og gir deg noen kloke tanker og tips om fondssparing i Sparebanken Vest. Denne artikkelen inngår i den månedlige sparerapporten for april.

 

 

Vil du hjelpe oss å bli bedre? Vi ønsker å lage et enda bedre nyhetsbrev. Det tar bare noen sekunder.

Les også:
Aksjemarkedet: Vær forberedt på svingninger
Tankevekker: Når kan du forvente avkastning på et fond?
Skattemeldingen: Slik gjør du det enklere

 

 

Kommenter artikkelen nedenfor: