Børsfall i oktober.
En rentetopp i USA får mesteparten av skylden for å ha satt i gang børsfallet i oktober. Mange mener det er en sunn korreksjon.

Høstmørket senket seg og det globale aksjemarkedet falt rundt 7 prosent.

Etter at aksjemarkedene har steget markant til og med september, ble oktober en svak måned. Det globale aksjemarkedet målt ved MSCI World falt i overkant av 7 prosent målt i amerikanske dollar.

Fallet for en norsk investor ble dempet av at norske kroner svekket seg i verdi overfor dollaren. Oslo Børs falt også tilbake med en nedgang på 5,2 prosent. Nedgangen hentet seg delvis inn igjen i slutten av oktober og inn i november.

– Spesielt de store teknologiaksjene i USA har blitt straffet den siste tiden. Både Facebook, Google (Alphabet), Amazon, Netflix, Tesla fikk hard medfart i oktober, sier Ørjan Askeland, leder for sparing og plassering i Sparebanken Vest.

En sunn korreksjon

En rentetopp i USA i starten av oktober har fått mesteparten av skylden for å ha satt i gang fallet. En sunn korreksjon vil de fleste si, og gunstig for den som sparer over tid.

– Uten denne typen verdifall med ujevne mellomrom, kan du heller ikke forvente at aksjemarkedene skal gi høyere avkastning enn alternativene. Etter korreksjonen er også aksjer mer attraktivt priset. Ut fra verdsettelse fremstår fremvoksende markeder, Europa og verdi-aksjer mest attraktive, sier Ørjan.

Han avslutter med å minne om det alltid er viktig å holde seg til spareplanen, selv når tallene er røde på børsen.

– Med mindre du må selge fondene dine akkurat nå, bør du fortsette å spare som før.

Kjøp fond på tilbud

Anbefalingen hans er å heller starte en spareavtale i fond eller øke den du allerede har, nå som børsene har falt og fondsandelene er billig priset.

– Det å time markedet er alltid vanskelig. Sparer du jevnt i en spareavtale, får du med deg både oppgangene og nedgangene i aksjemarkedet, noe som gir god belønning på sikt.

Finn ut mer om fondsmarkedet i oktober. Les markedsrapportene her

Spar i fond i Sparebanken Vest

Vi velger fond for deg som vi har tro på og som har gjort det bra over tid. Start en spareavtale eller få hjelp til investeringen av en dyktig rådgiver.

Les også: 

Slik hjalp sparingen Anita til å oppfylle den store drømmen

Holberggrafen: Hils på din verste fiende i aksjemarkedet – deg selv

Leder for Sparing og plassering i Sparebanken Vest, Ørjan Askeland.

Ørjan Askeland har master fra NHH og 15 års erfaring som kapitalrådgiver. Som leder for sparing og plassering har han ansvar for kundenes sparepenger. Hver måned deler han av kunnskapen sin og gir deg noen kloke tanker og tips om fondssparing i Sparebanken Vest. Denne artikkelen inngår i den månedlige sparerapporten for november.

Kommenter artikkelen nedenfor: