Oppgavene for fond og aksjer er klare i begynnelsen av februar. Det er smart å sjekke at alt stemmer.
Oppgavene for fond og aksjer er klare i begynnelsen av februar. Det er smart å sjekke at alt stemmer.

Årsoppgaven for fond og aksjer er klare i løpet av februar. Der finner du oversikt over alle verdipapirer til skattemeldingen. Det er enkelt å kontrollere at alt stemmer.

Oversikten over fondene dine vil bli sendt direkte til nettpostkassen din. For aksjer og fond på VPS-konto kan du hente ut de papirene du trenger ved å logge inn på vps.no. Der får du oversikt over alle VPS-registrerte fond, akser og obligasjoner som du eier.

Har du realisert andeler i aksjefond i 2018?

Da må du skatte 31,68 prosent av gevinsten fratrukket oppspart skjermingsfradrag.

Vi hjelper deg, men ikke stress

Heldigvis er mye blitt automatisert de siste årene når det gjelder årsoppgave og VPS. Du kan derfor ta det helt med ro.

– Vi gjør skatterapporteringen for deg, så du trenger ikke å foreta deg noe. Ha litt tålmodighet og vent til årsoppgaven kommer. Kontroller deretter at alt stemmer. Er det noe du lurer på da, kan du selvsagt kontakte en rådgiver, sier Ørjan.

Formueskatt

For 2019 er formuesskatten som i fjor, 0,85 prosent. Men rabatten på aksjer og aksjefond har økt fra 20 til 25 prosent og er nå 75 prosent av markedsverdien.  Det betyr at 1 million i aksjefond verdsettes for året 2019 til 750 000 kroner.

– Er du i formuesskatteposisjon er reduksjonen på 2 125 skattekroner spart per million i aksjefond, relativt til å ha pengene på bankkonto ved årsslutt * .

*(25 % * 1000 000 kr * 0,85 % = 2125 kr)

Les også: 

Aksjemarkedet: Spretne markeder over alt
Holberggrafen: Aksjer har blitt billigere
Du kan fortsatt flytte skattefritt til aksjesparekonto
Slik hjalp sparingen Anita til å oppfylle den store drømmen

Leder for Sparing og plassering i Sparebanken Vest, Ørjan Askeland.

Ørjan Askeland har master fra NHH og 15 års erfaring som kapitalrådgiver. Som leder for sparing og plassering har han ansvar for kundenes sparepenger. Hver måned deler han av kunnskapen sin og gir deg noen kloke tanker og tips om fondssparing i Sparebanken Vest. Denne artikkelen inngår i den månedlige sparerapporten for januar 2019.

Kommenter artikkelen nedenfor: