Kursutvikling Grønt fond

Til tross for et turbulent år, sparte kundene i Sparebanken Vest mer enn noen gang. Både innskudd og fondssparing økte i fjor – og samlet fondssparing økte mest:

 • Sparebanken Vest-kundene sparte 14 prosent mer i fond i desember 2019 sammenlignet med desember 2020
 • Innskudd har økt med ni prosent på ett år
 • Til sammen har sparekundene økt sparingen med ti prosent i samme periode

Året vi innså viktigheten av en buffer

Når vi ser sparetallene i sammenheng med forbruket til vestlendingene i året som har gått, kan det virke som at mange har valgt å spare mye av de pengene som de vanligvis ville ha brukt på reise, uteliv og arrangementer.

Morten Oehme, leder for sparing og plassering i Sparebanken Vest. Foto: Eivind Senneset, Sparebanken Vest

– En del har nok innsett at det kan være lurt å spare seg opp en buffer til urolige tider som dette. Jeg krysser fingrene for at Sparebanken Vest-kundene klarer å fortsette de gode sparevanene som de har fått i 2020 også når hverdagen blir mer normal igjen, sier Morten Oehme, spareekspert i Sparebanken Vest.

Få med deg 5 tips om hvordan du kommer i gang med bufferkonto

De over 60 øker sparingen i fond mest

Ser vi på forskjeller mellom aldersgruppene ser vi at absolutt alle aldersgrupper økte sparingen sin. Mens vestlendinger mellom 26-60 år økte andelen sparing på konto, økte de over 60 år mest i fond.

Så mye sparer vi i snitt i fond i 2020:

 • 60 år +: 392 000 kroner
 • 45-59 år: 212 000 kroner
 • 35-44 år: 111 000 kroner
 • 26-34 år: 56 500 kroner
 • 18-25 år: 51 500 kroner
 • 13-17 år: 45 500 kroner
 • 0-12 år: 26 000 kroner

– Det er flott å se at unge mellom 18 og 34 år sparer nesten like mye som dem mellom 35 og 44 år! Men jeg vil også råde de unge til å huske å fylle opp BSU-kontoen sin. De over 35 har kanskje et større sparepotensial enn de selv innser, sier han.

Les mer om Boligsparing for unge – BSU

Vi vil spare grønt – og lenge

På kvinnedagen i fjor lanserte Sparebanken Vest nye sparepakker. Disse består av en kombinasjon av ulike fond og har blitt en favoritt blant nye fondssparere. Vår spareeksepert Morten Oehme, er fornøyd med at det er nettopp ‘lang horisont’ og ‘grønt fond’ som er mest populære.

– Det er positivt å se at kundene våre ønsker å investere i selskaper som leverer bærekraftige løsninger og at de har en betydelig andel av sparingen sin i aksjefond. En sparepakke kan også oppleves som et tryggere valg om du er en nybegynner innen fondssparing, sier han.

Vil du øke sparingen din i fond? Det har blitt enda enklere å endre på spareavtalen din i nettbank eller mobilbank: logg inn og velg -> Spare -> Mine fond

Høy avkastning

Hadde du startet en spareavtale på kvinnedagen i fjor, hadde du hatt en fin gevinst i dag. Grønt fond har i denne perioden hatt en avkastning på 12,5 prosent, her et par eksempler på hva verdien hadde vært i dag:

 • 10 000 kroner – 12 500 kroner
 • 50 000 kroner – 56 250 kroner
 • 100 000 kroner – 112 500 kroner

Rekordhøy sparing i aksjefond Børsåret

2020 kan med rette sammenlignes med en berg- og dalbane. I mars var avisene preget av nyheter om børsnedgang, og det fikk engstelige investorer til å selge seg ut av fondene sine for hele 63 milliarder kroner, melder Verdipapirforenignen (VFF).

Til tross for den skremmende starten, endte fondsåret godt i pluss. Bent S. Zakariassen, administrerende direktør i VFF, sier at 2020 har vist oss viktigheten av å tenke langsiktig når vi sparer i aksjemarkedet.

Personkunder i Norge kjøpte aksjefond for nesten 17 milliarder kroner – dette er det høyeste kjøpet siden VFF startet målingene sine.

*Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning

Kommenter artikkelen nedenfor: