Juni kan være en passende måned å gjøre opp status på hvor flink du er på sparingen gjennom resten av året.

– Nå har vi ingen planer om å være formanende om at feriepengene bare bør brukes på nedbetaling av lån eller sparing. Men kanskje er det et passende tidspunkt å gjøre opp status på hvor flink du er på sparingen gjennom resten av året, tipser Ørjan Askeland, leder for Sparing og plassering i Sparebanken Vest.

Hvordan sparer naboen?

En stor andel av våre kunder over hele Vestlandet er flinke sparere i fond og har blitt belønnet med høy avkastning siste årene. Flinkest av alle er sunnhordlendingen. Både andel som sparer og snittbeløp er høyt blant denne gruppen.

Rundt 16 prosent av alle sunnhordlendinger sparer i fond, og det gjennomsnittlige sparebeløpet er hele 2339 kroner i måneden. Snittbeløpet per spareavtale i fond er 1285 kroner. Det er høyere enn hos den gjennomsnittlige vestlendingen som sparer 1050 kroner per spareavtale. Ola og Kari i Norge sparer i snitt 889 kroner (ifølge VFF).

– Også rogalendingen er en flinkis og sparer nesten like mye som sunnhordlendingen – 2205 kroner per måned. Litt dårligere står det til med bergenseren, som sparer 1333 kroner. Det er likevel bedre enn gjennomsnittsnordmannen, sier Ørjan.

Vestlandskvinner er sparevinnere

Historisk har kvinnene lagt bak herrene hva gjelder sparing i fond. Og fortsatt er det slik, dersom vi ser på hele Norge. Kvinner sparer i gjennomsnitt 765 kroner i måneden mens menn er oppe i 996 kroner.

– Kvinnene på Vestlandet skiller seg betydelig fra dette, og i Sparebanken Vest sparer de faktisk mer per måned enn mennene.

Fortsatt sparer noen færre kvinner enn menn i fond hos oss, men sparetrenden har snudd sakte men sikkert de siste årene. Blant de som sparer er snittbeløpet nå 1690 kroner for damene, mot 1634 for mennene.

Spareflinkis eller sløsemikkel?

Sjekk fondssparingen din mot naboen her:

Ble du inspirert til å starte sparing eller øke den du allerede har, kan du gjøre det her.

Trenger du hjelp til sparingen? Bestill gjerne time hos en av våre dyktige rådgivere.

Leder for Sparing og plassering i Sparebanken Vest, Ørjan Askeland.

Ørjan Askeland har master fra NHH og 15 års erfaring som kapitalrådgiver. Som leder for sparing og plassering har han ansvar for kundenes sparepenger. Hver måned deler han av kunnskapen sin og gir deg noen kloke tanker og tips om fondssparing i Sparebanken Vest. Denne artikkelen inngår i den månedlige sparerapporten for juni.

Kommenter artikkelen nedenfor: