Tips til skattemeldingen

Sparer du i mange ulike fond og aksjer, kan skattemeldingen fort bli lang og uoversiktlig. Det trenger ikke å gå ut over avkastningen å gjøre det enklere.

Investerer du i færre fond kan du få bedre oversikt uten at det går utover avkastningen (Illustrasjon: Sparebanken Vest).

Det er tid for skattemelding (eller selvangivelse som mange fortsatt er vant til å kalle den). Alle aksjer og fond du eier skal med i skattemeldingen for å få formuen korrekt og for å få med eventuelle gevinster og tap.

Husk å kontrollere at alt stemmer

Har du realisert andeler i aksjefond i 2018, må du skatte 30,59 % av gevinsten. Rentefond beskattes med 23 %. Tap kan trekkes fra med tilsvarende prosentsatser.

Aksjene og aksjefondene dine blir justert ned med 10 % før de går inn i formuesskattegrunnlaget ditt.

Alt kommer ferdigutfylt i skattemeldingen, men det er fortsatt ditt ansvar å kontrollere at det blir rett.

Gjør det enklere – samle investeringene dine

Er det slik at listen er blitt lang av forskjellige fond og aksjer? Da kan det være smart å samle investeringene på færre fond, forvaltere og banker- for enkelhets skyld.

Norske aksjefond er ofte likere enn du tror, og de eier mange av de samme aksjene – så det trenger ikke gå utover avkastningen din at du reduserer antall fond. Men det vil kanskje gjøre det mer oversiktlig å følge med gjennom året, og altså når alt skal kontrolleres i skattemeldingen.

Vi hjelper deg med ryddejobben

Ta gjerne kontakt med oss om du ønsker at vi skal hjelpe til med en ryddejobb i 2019! Du kan bestille time hos en av våre dyktige rådgivere her.

Leder for Sparing og plassering i Sparebanken Vest, Ørjan Askeland.

Ørjan Askeland har master fra NHH og 15 års erfaring som kapitalforvalter. Som leder for sparing og plassering har han ansvar for kundenes sparepenger. Annenhver måned deler han av kunnskapen sin og gir deg noen kloke tanker og tips om fondssparing i Sparebanken Vest. Denne artikkelen inngår i sparerapporten for april.

Les også:


Aksjemarkedet: Nye toppnoteringer for globale aksjer
Aksjemarkedet er en berg- og dalbane. Men hva med kryptovalutaen?
Tankevekker: Når kan du forvente avkastning på et aksjefond?
Holberggrafen: Aksjer tar gullmedaljen

 

Kommenter artikkelen nedenfor: