Lovnader om grønne skoger kan fort ende i skuffelse.
Se opp for usedvanlig grønne skoger. Lovnader om å bli rik fort betyr at du kan tape penger enda fortere.

Mange fondsparere har blitt advart mot å «Ikke være tilstrekkelig diversifisert» eller «ta for lite risiko». Du bør heller ikke «jakte på kortsiktig avkastning» eller «la deg rive med av frykt og grådighet».

Alt dette er veldokumenterte feil du kan gå i. Men hva betyr de egentlig og hvordan kan vi oppdage at fristende feller ligger der før vi går i dem?

– Begrepene kan bli svevende og vanskelig å forholde seg til i hverdagen. Ser vi på investeringene som har endt opp med å bli veldig dyre, er det likevel noen kjennetegn som går igjen – og som vi kan lære av, sier Ørjan Askeland, leder for sparing og plassering i Sparebanken Vest.

Usedvanlig grønne skoger kan gi store tap

Når skogene som beskrives er for grønne – at du som kunde kan bli rik veldig fort – er det viktig å vite at det også er ensbetydende med at du kan tape mye penger – enda raskere.

– I denne type historier er også belåning en viktig del. Her har det vært mange tilfeller av små meglerhus som har slått seg opp i Norge gjennom årene. Med foretningsmodeller som krever nye kunder hele veien for å gå i pluss. Andelen av kunder som taper har vært så høy som 80 til 90 prosent, forklarer Ørjan.

Finanstilsynet slo ned på et Bergensselskap i 2017 der beregningene deres viste at kundene i snitt tapte 68 prosent av investeringene i en periode der børsene steg.

– Her har kostnader vært en viktig driver. Men de er heller ikke så lett å få øye på for oss som kunder. Så da er det viktig å ha et kritisk blikk på lovnadene du får, sier Ørjan, som har enda et tips på lur:

– Ha et øye til hvor fine bilene på parkeringsplassen til investeringsselskapet er. For mange Porscher kan tyde på at du betaler for mye.

Unngå smale investeringer

En annen kjent feil er å investere for smalt. Et typisk eksempel er Tyrkiafondet som ble lansert med brask og bram av et stort norsk investeringsselskap på 2000-tallet. Fondet sank mer enn 40 prosent i verdi første tre månedene, i en tid der verden gav flat avkastning.

– Norske sparere lot seg friste og investerte flere hundre millioner i fondet. Det ble en smell for mange, siden fondet stupte etter kort tid. Finanstilsynet kom senere på banen og var ikke veldig fornøyd med foretningsmodellen til selskapet, sier Ørjan.

Sjekk om investeringen er omsettelig på markedet

En lei situasjon oppstår også dersom investeringene er så lite omsettelige at du aldri kan selge når du vil. Og om du gjør det, blir det gjerne til langt dårligere pris enn verdien som er oppgitt, fordi de som kjøper vil ha rabatt for å overta den ikke-likvide investeringen.

– Her har flest brent seg på eiendomsfond, som på tross av navnet fond, ikke kunne omsettes daglig. Disse var veldig populære gjennom hele 2000-tallet. Mange av eiendomsfondene hadde også så høy belåning at når eiendomsverdiene falt, så var store deler av investeringen til oss som sparere også borte.

– Høy belåning er ikke alltid lett å ha et bevisst forhold til. Da er det enklere å sjekke hvorvidt investeringen kan handles på markedet eller ikke, tipser Ørjan.

Trenger du hjelp til sparingen? Bestill gjerne time hos en av våre dyktige rådgivere.

Leder for Sparing og plassering i Sparebanken Vest, Ørjan Askeland.

Ørjan Askeland har master fra NHH og 15 års erfaring som kapitalrådgiver. Som leder for sparing og plassering har han ansvar for kundenes sparepenger. Hver måned deler han av kunnskapen sin og gir deg noen kloke tanker og tips om fondssparing i Sparebanken Vest. Denne artikkelen inngår i den månedlige sparerapporten for mai.

Kommenter artikkelen nedenfor: