Grafen viser utviklingen på Oslo Børs. Det svinger mye, men stiger jevnt over tid. I 2018 er den opp rundt 4 prosent.
Grafen viser utviklingen på Oslo Børs. Det svinger mye, men stiger jevnt over tid. I 2018 er den opp rundt 2 prosent (Illustrasjon: Sparebanken Vest).

Mange hendelser har fått børsene til å svinge mer i 2018 enn vi har vært vant med de siste årene. Du som investerer langsiktig trenger likevel ikke å sette juleskinken i halsen.

Handelskonflikt mellom USA og Kina, budsjettunderskudd i Italia, Brexit, usikkerhet i fremvoksende markeder og bekymringer for globale vekstutsikter og verdsettelse av aksjer.

– De siste månedene har vært litt mer begivenhetsrike enn hva vi har vært vant med de siste årene, hva gjelder svingninger på børs. Men det er ingenting som gjør den store forskjellen for alle oss som er langsiktige og opptatt av verdiskapningen i verden, sier Ørjan Askeland, leder for sparing og plassering i Sparebanken Vest.

Hold deg til spareplanen, men ikke mist nattesøvnen

Med mindre du har mer plassert i fond og aksjer enn du føler deg komfortabel med, bør du fortsette sparingen som før. Sover du dårlig om nettene fordi verdiene svinger for mye, kan du vurdere å selge noe.

– Men det er veldig sjeldent den beste ideen å selge alle aksjefondene dine. Selv om markedet skulle falle mer, er det vel så krevende å kjøpe seg inn igjen før en fremtidig børsoppgang, sier Ørjan.

I november steg det globale aksjemarkedet 1,1 prosent målt i amerikanske dollar. Norske kroner svekket seg ytterligere, slik at avkastningen målt i norske kroner ble 3,3 prosent. En bratt nedgang i oljeprisen førte til at Oslo Børs ikke holdt tritt med utlandet, og falt 3,2 prosent. Oslo børs har likevel såvidt steget fra i fjor.

– Skulle børsen gå i minus før årets slutt, er det bedre å se på det som en god mulighet til å investere for å få høyere avkastning på lang sikt.

Bedriftene vil fortsatt tjene penger

Bedriftene vil også i 2019 og i årene fremover tjene penger. Det vil eierne, altså vi som investerer i aksjer og aksjefond ha glede av.

– Innimellom gjør det altså litt vondt når man følger verdiene fra dag til dag og uke til uke. Men om vi løfter oss litt fra hverdagsstøyen og ser hva den siste tidens verdifall betyr i det lange bildet, vil de færreste sette juleskinken eller pinnekjøttet i halsen, mener Ørjan.

Hvordan gikk det med Bitcoin?

I begynnelsen av året hadde vi en liten sak på såkalte kryptovalutaer. Vi har derfor tatt en titt på hvordan det har gått med verdiutviklingen for Bitcoin i år. Samtidig benytter vi anledningen til å minne om forskjellen på å spare i aksjefond og å investere i kryptovaluta.

Grafen viser at verdien på Bitcoin har sunket nesten 80 % fra årets begynnelse.
Grafen viser at verdien på Bitcoin har sunket nesten 80 % fra årets begynnelse (illustrasjon: Sparebanken Vest).

– Gjennom aksjefond eier du andeler i selskaper som tjener penger hver dag, ved å stå tidlig opp og produsere noe andre ønsker å kjøpe. Du eier også selskaper som tjener penger på fremveksten av ny teknologi som ligger bak blant annet bitcoin. Kryptovaluta har nok mye bra med seg, men har lite med verdiskapning å gjøre, sier Ørjan.

God jul og riktig godt sparenyttår når den tid kommer!

Finn ut mer om fondsmarkedet i november. Les månedsdsrapportene fra Sparing og plassering her

Spar i fond i Sparebanken Vest

Vi velger fond for deg som vi har tro på og som har gjort det bra over tid. Start en spareavtale eller få hjelp til investeringen av en dyktig rådgiver.

Les også: 

Full frihet til å gjøre det du vil som pensjonist?

Slik hjalp sparingen Anita til å oppfylle den store drømmen

Holberggrafen: Alt var ikke bedre før

Leder for Sparing og plassering i Sparebanken Vest, Ørjan Askeland.

Ørjan Askeland har master fra NHH og 15 års erfaring som kapitalrådgiver. Som leder for sparing og plassering har han ansvar for kundenes sparepenger. Hver måned deler han av kunnskapen sin og gir deg noen kloke tanker og tips om fondssparing i Sparebanken Vest. Denne artikkelen inngår i den månedlige sparerapporten for desember.

Kommenter artikkelen nedenfor: