Mange vestlendinger kjøpte fond i februar og mars og har fått verdistigning på sparingen sin.

Norske personkunder solgte og kjøpte aksjefond og gikk omtrent i null i april. Vestlendingen hadde is i magen og kjøpte på de lavere kursene.

Sparing i spareavtaler ble lønnsomt

Spareavtalene i fond tikker og går, uten at du trenger gruble på om det er lurt eller ikke å kjøpe akkurat denne uken eller måneden. Mange småsparere i Sparebanken Vest har spart jevnt og trutt i spareavtalene sine også i år. Etter tre dårlige måneder opplevde de høy verdistigning på aksjefondene sine i april, sier Ørjan Askeland, leder for Sparing og plassering i Sparebanken Vest.

Årets tre første måneder kunne by på så mye som 10 prosent fall i den brede verdensindeksen, med langt større fall i mange underindekser. Nedgangen skremte mange norske sparere, som valgte å selge seg ut av markedene. Perioden fra slutten av mars til nå har derimot bydd på veldig god avkastning. Verdensindeksen har løftet seg med 8,5 prosent og det norske markedet nesten 10%.

– De som satt stille i båten i februar og mars og kjøpte fond i stedet for å selge seg ut, har blitt belønnet. Det er gledelig å se at mange småsparere på Vestlandet har gjort nettopp det, skryter Ørjan.

Vanskelig å time markedet

Den generelle årsaken til børsoppgang er nedgang i opplevd risikonivå i markedet. Gjennom april har forholdet mellom Kina og USA bedret seg betraktelig. Fokuset er dreiet bort fra proteksjonisme, tollbarrierer og en mulig handelskrig.

– Vi opplever også et langt lavere spenningsnivå i retorikken mellom Nord-Korea og USA/Sør-Korea. Dette har vært med på å løfte både norske og internasjonale aksjekurser til nye høyder. Investorer har forsøkt å time markedet gjennom den uroen vi har hatt, men nok en gang, har vi fått et bevis på hvor vanskelig markedstiming egentlig er.

Ørjan avslutter med å gjenta sitt beste råd for langsiktige sparere:

-Invester i aksjemarkedet over lang tid. Både i oppgang og gjennom nedganger. Det blir du belønnet for på sikt.

Vil du vite mer? Les markedsrapporten for april

Trenger du hjelp til sparingen? Bestill gjerne time hos en av våre dyktige rådgivere.

Leder for Sparing og plassering i Sparebanken Vest, Ørjan Askeland.

Ørjan Askeland har master fra NHH og 15 års erfaring som kapitalforvalter. Som leder for sparing og plassering har han ansvar for kundenes sparepenger. Hver måned deler han av kunnskapen sin og gir deg noen kloke tanker og tips om fondssparing i Sparebanken Vest. Artikkelen inngår i den månedlige sparerapporten for mai.

 

 

Kommenter artikkelen nedenfor: