Tankevekker: Når kan du forvente avkastning på et aksjefond?

Hvor lenge må du eie et aksjefond før du kan forvente at det gir bra avkastning?

Avakstning Oslo børs 1983 - 2018.
Alle som har investert penger på Oslo børs i minimum 10 år siste 35-årene ha fått god avkastning på pengene (Illustrasjon: Sparebanken Vest).

Tenk deg at du hadde investert alle pengene dine på Oslo børs, et hvilket som helst tilfeldig tidspunkt de siste 35 årene. Du investerer altså i hovedindeksen, som består av de fleste store selskaper. Med kun ett års tidshorisont ville du opplevd alt fra dobling til halvering av pengene dine.

– Jo lenger du endte opp med å eie aksjer på Oslo Børs, jo mindre blir forskjellen på dårlige og gode perioder. Et uheldig kjøp eid over tre år har på det verste gitt negativ avkastning på 20 prosent i året – dette var begynnelsen av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. Dårligste ettårshorisont har gitt en negativ avkastning på nesten 60 prosent, sier Ørjan Askeland, leder for sparing og plassering i Sparebanken Vest.

Sikt mot himmelen, unngå helvete.

Sannsynligheten for at du var uheldig og kom ut i minus ble altså redusert i takt med antall år du eide aksjefondet. Over alle tiårsperioder siden 1983 har den dårligste perioden gitt nesten 4 prosent årlig avkastning, mens den beste har gitt nesten 20 prosent i året.

– Den opplagte lærdommen her er at ved kort plasseringshorisont, vil avkastningen du kan forvente være veldig spredt- alt fra himmel til helvete. Men med langsiktig sparing har historien vist at du så godt som alltid, selv med veldig uheldig kjøpstidspunkt, ville kommet greit ut, sier Askeland.

Dropp gamblingen, spar langsiktig

Vil du slippe å vente lenge med å komme opp igjen fra en trå start?

– Da er det smartest å sikte tålmodig mot himmelen: Bruk aksjemarkedet til å spare jevnlig, og unngå å gå inn med store engangssummer!

Trenger du hjelp til sparingen? Bestill gjerne time hos en av våre dyktige rådgivere.

Leder for Sparing og plassering i Sparebanken Vest, Ørjan Askeland.

Ørjan Askeland har master fra NHH og flere års erfaring som formuesforvalter. Som leder for sparing og plassering har han ansvar for kundenes sparepenger. Hver måned deler han av kunnskapen sin og gir deg noen kloke tanker og tips om fondssparing i Sparebanken Vest. Artikkelen inngår i den månedlige sparerapporten for april.

 

 

Vil du hjelpe oss å bli bedre? Vi ønsker å lage et enda bedre nyhetsbrev. Det tar bare noen sekunder.

Les også:
Holberggrafen: Se på eieren, ikke hunden?
Tips til skattemeldingen
Aksjemarkedet: Vær forberedt på svingninger

Kommenter artikkelen nedenfor: