Vestlendinger bruker mer penger på hus og hage

Denne våren har store deler av vestlendingenes penger blitt lagt igjen i byggevarehandler, hagesentre og møbelforretninger. Til sammen har Sparebanken Vest-kundene brukt i overkant av 1 milliard på oppussing og møbler til hjemmet i dette kvartalet, mot 780 millioner kroner i samme periode i fjor.

Dette tilsvarer en samlet økning på 32 prosent.

Forbruket har økt med to prosent

– Jeg hadde egentlig bare tenkt å male deler av huset, men så har det vært så fint vær og da ballet det på seg. Nå er jeg nesten ferdig, sier banksjef Jan-Tore Smith.

Ser vi på kortbruken totalt sett så er forbruket så å si uendret. Sparebanken Vest-kundene har brukt to prosent mer i år sammenlignet med i fjor. Hva vi bruker pengene våre på, derimot – det er annerledes.

Banksjef ved Bergenskontoret til Sparebanken Vest, Jan-Tore Smith, er ikke overrasket.

– Korona-sitasjonen har gjort at folk ikke kan reise eller være sosiale som vanlig. Dette endrer på handlevanene våre. Folk er mer hjemme og ønsket om å gjøre det koselig rundt seg har nok meldt seg for mange. Også har vi jo også mer tid til å pusse opp, sier han.

Selv holder han på å male huset og har pusset opp en hel etasje i boligen sin på Eidsvågsneset i Bergen denne våren.

Les mer: Hva skal til for å få det første boliglånet?

– Husk å sette av penger til «krigskassen»

Det er positivt at folk bruker penger på å gjøre det trivelig rundt seg, mener banksjefen.

– Denne pengebruken har jo sannsynligvis en mer varig verdi en generelt forbruk – du får glede av det selv i tillegg til at du kan øke verdien på boligen din, sier Smith.

Han håper at vestlendingene også husker å sette av penger til «krigskassen», som han kaller det.

– Det er altfor mange som lever fra lønning til lønning – både blant dem som har knapp og mer romslig økonomi. Vi pleier å gi råd til kundene våre om å ha en buffer på en-to månedslønner i bakhånd til uforutsette ting, sier Smith.

Nysgjerrig på sparing i fond? Her forteller Morten Oehme, leder for Sparing og plassering i banken, hvordan du bygger ditt eget oljefond.

Kan du øke boliglånet?

Har du betalt ned på boligen en stund, og det er noen år siden forrige takst, kan det være at du har en god boliglånsreserve.
Boliglånsreserven er den ledige kapitalen du har innenfor 85 % av verdien av boligen når boliglånet trekkes fra. Ved å øke boliglånet kan du benytte den ledige kapitalen til å gjøre investeringer i boligen.

Du kan enkelt selv sjekke hvor mye du kan øke boliglånet ditt i nett- og mobilbanken. Der får du opp hvor mye ledig kapital du har i boligen, og du kan se hva du maksimalt kan søke om uten å måtte sende inn dokumentasjon.

I gjennomsnitt søker folk om å få øke boliglånet med ca. 250 000 kroner.

– Dette kan være et godt alternativ for deg som skal gjøre litt større oppgraderinger på huset. Typiske prosjekter kan være hvis du skal pusse opp badet, kjøkkenet eller gjøre ombygginger på huset, sier Smith.

Sjekk status for boliglånet ditt i appen

I nettbanken eller appen vår har du til enhver tid oversikt over status på lånene dine. I tillegg til å sjekke boliglånsreserven og søke om å øke boliglånet, kan du for eksempel betale ekstra på lånet og øke terminbeløpet derfra.

Sjekk om du kan øke boliglånet selv i nett- og mobilbanken.

Kommenter artikkelen nedenfor: