Utsikt Vidden i Bergen
Det er viktig at man griper mulighetene man får. Det kan virke overveldende og fremtiden kan se usikker ut, men med riktig innstilling får man til det meste. (Foto: Sparebanken Vest)

Tankene, usikkerheten og utfordringen som ventet

Det var tidlig morgen på ett av Bergens syv fjell. Med utsikt mot Hardanger og Folgefonna hadde solen såvidt begynt å varme opp teltduken mens jeg lå i soveposen og tankene svirret rundt i hodet. Det var helgen før min første arbeidsdag i en ny bedrift, innenfor et nytt fagområde, i en helt ny by. Tre lange, spennende og krevende år på skolebenken hadde kulminert i en jobb som utvikler i en av Norges største og mest tradisjonsrike sparebanker. Rammen var satt, utfordringen var klar. Det var nå det hele skulle starte. Ville jeg lykkes, eller ville jeg falle gjennom? Hadde jeg den faglige tyngden som ville kreves av meg? Hvordan ville de ta imot meg og ville jeg innfri mine kollegaer og leder sine forventninger?

Mine opplevelser etter den første tiden i jobb

Jonsvoll-bygget
Nytt bygg, dyktige kollegaer og et sosialt og inkluderende arbeidsmiljø har satt grunnlaget for en spennende framtid som nyutdannet utvikler. (Foto/grafikk: Sparebanken Vest)

Etter fem måneder som utvikler i Sparebanken Vest sitter jeg med svarene på mange av spørsmålene jeg stilte meg selv den morgenen. De første dagene på jobb viste hvor grunnløse mine bekymringer for å starte som utvikler hadde vært. Det som møtte meg var en åpen, inkluderende og sosial avdeling med mennesker som hadde et genuint ønske om at man skulle lykkes. Det var ingen tegn til et “one-man show”, det var teamet og felles mål som stod i sentrum. Engasjerte kollegaer delte villig sin kunnskap, og viste stor forståelse for at man var en fersking i bransjen.

Turer og samlinger ble arrangert, hyttetur til Hardangervidda, oktoberfest og andre sosiale arrangementer man kunne delta på. Jeg fikk raskt følelsen av å være en del av et stort felleskap. Som nyansatt ble jeg også tildelt en fadder som hjalp meg med å få en smidig oppstart, både faglig og sosialt. En flott ordning som gir en ekstra trygghet til nyutdannede, og senker terskelen for å stille de “dumme” spørsmålene.

Kontorlandskap på Jonsvoll
Teamet har vært en viktig brikke for utviklingen min den første tiden som ansatt. I Sparebanken Vest har jeg lært at man jobber sammen for å oppnå målene, og at kunnskapsdeling underveis er alfa omega. (Foto: Sparebanken Vest)

En vanlig dag på jobben

Det snakkes ofte om å “bli kastet rett ut i det”. Jeg husker godt min bekymring knyttet til dette. Tanken på at jeg skulle få tildelt en kompleks oppgave som jeg ikke skulle klare å få til på egenhånd hadde satt seg i hodet. Ser man tilbake på de første månedene, har jeg innsett viktigheten av å få muligheten til å jobbe med relevante oppgaver så fort som mulig.

I Sparebanken Vest ble jeg vist tilliten til å jobbe med spennende og viktige oppgaver, og følelsen av å “stange hodet i veggen” ble en del av hverdagen. Belønningen, både i form av læring og mestringsfølelse, har betydd mye for meg. Det er en kultur for å hjelpe hverandre, og det sørget for at denne prosessen gikk fra å være noe jeg følte ville være både stressende, vanskelig og skremmende til noe spennende, lærerikt og motiverende. Man får tid til å forstå, lære og utvikle seg til å bli en god bidragsyter for laget Sparebanken Vest. Dette fører til at man har lyst til å vise hva man klarer å få til.

Jeg er stolt over å være en del av et så sterkt og flott utviklermiljø. Hvor kult er det ikke å kunne jobbe i en bransje som befinner seg i et stort digitalt skifte, og hvor man er med på å utvikle løsninger som kan gjøre hverdagen til andre mennesker enklere?

Trykk på knappen og se hva som skjer

Noe av det viktigste for å lykkes på veien ut i arbeidslivet er motivasjon og vilje, og et sterkt ønske om å utvikle seg videre. Min opplevelse er at det ikke er realistisk å tenke at man kommer rett fra skolebenken ferdig utlært med hele verktøykassen klar, men som utvikler hos Sparebanken Vest har jeg fått anledning til å utvikle meg videre og lære det jeg trenger for å gjøre jobben.

Til de som sitter med en følelse av at man ikke er god nok, ikke trygg nok på egne ferdigheter eller av andre årsaker nøler med å ta neste steg i karrieren, vil jeg komme med en anbefaling. Ikke fokuser på det man ikke kan, tenk heller på alt man har muligheten til å lære seg. Med rett innstilling og sult er alt mulig. Som min gode kollega og venn Lasse Tangerås så fint sa det: “Trykk på knappen og se hva som skjer!”.

Kommenter artikkelen nedenfor: