Studentteamet
I sommer har vi hatt gleden av å ha disse flotte studentene på laget. Sigurd Holmen tok også del i studentteamet når han startet opp litt senere på sommeren. (foto: Sparebanken Vest)

Arisa, Arja, Espen, Helene, Sigurd og Sindre har jobbet som et eget utviklingsteam gjennom sommeren. Sigurd fortsetter som trainee, mens de øvrige fem er tilbake på skolebenken.

Det har vært en sann glede å ha gjengen hos oss. Med kreativ energi og imponerende engasjement har de bidratt med spennende nye tanker inn i et krevende landskap. Ikke minst har det vært stas for oss å få være med å utdanne disse unge talentene med kunnskap og erfaring utover det faglitteratur og skoleoppgaver kan gi. Vi slår nå et slag for at flere skal være med å hjelpe studentene med verdifull relevant erfaring.

Et viktig samfunnsansvar

Undertegnede har selv studert informatikk i Bergen, og minnes opplevelsen av å komme ut i arbeidslivet som fersk utvikler. Jeg hadde minimalt med relevant praksis, og det ble noen usikre første steg inn i utviklertilværelsen. I Sparebanken Vest får vi mange jobbsøkere rett fra skolebenken, og en god andel av de vi har ansatt de siste årene har vært nyutdannede. Vi opplever at de vi treffer i rekruttering som har praktisert hos en bedrift ila studiene ofte er betydelig mer moden i faget enn de som kun har løst skoleoppgavene.

Bergen og Norge har et skrikende behov for IT-kompetanse i tiden fremover. Vi i Sparebanken Vest ser det som et viktig samfunnsansvar å være med å gi neste generasjon utviklere de beste muligheter til å lykkes, og å tilby relevante sommerjobber er et av grepene vi tar for å hjelpe dem på reisen. Når vi lyste ut sommerjobber var responsen overveldende, og det er tydelig at det er behov for mer relevant sommeraktivitet for IT-studentene. Vi oppfordrer derfor flere bedrifter til å være med å gi studentene et spennende innblikk i tilværelsen som utvikler.

Designsprint
Første uken arrangerte vi designsprint på MCB Media Lab. Her gjennomgår vår fast ansatte produkteier Caroline de første idéene studentene har kommet opp med. (foto: Sparebanken Vest)

Ny spareapp i ekspressfart

Første arbeidsuken for studentteamet ble dedikert til en Google Design Sprint. Teamet ble presentert for en utfordring som de skulle lage en prototype til løsning på. De skulle hjelpe oss å lære hvordan man kan få barn og unge til å spare mer. Gjennom trygg og god fasilitering fra ansatte i banken brukte de uken på å lage deres utkast til en spennende løsning på problemet. Resten av sommeren skulle brukes på å utvikle appen de hadde foreslått.

Målet vårt har vært å bygge opp et team som i størst mulig grad skulle jobbe som teamene våre ellers gjør – med smidige arbeidsprosesser og tett interaksjon med de som trengs for å hjelpe dem på deres vei til mål. Med god støtte fra våre faste utviklere gjorde de valg på teknologi og retning, og gikk i gang med det som skulle ende opp som en imponerende prototype av en spareapp ila sommeren. Appen ble laget for Android i React Native, og teamet har også fått erfaring med en rekke nyttige verktøy for utviklerhverdagen.

Teamet i arbeid
Studentene jobbet i stor grad selvstendig, og imponerte med sitt engasjement og målrettede arbeid. (foto: Sparebanken Vest)

Hvordan få unge til å spare mer?

Etter mange års erfaring med å utvikle gode prosesser og teknikker for problemløsning opplever vi å være gode på å lage smidige intuitive løsninger for våre kunder. Vi hadde imidlertid en hypotese om at studentene ville tilføre nye tanker gjennom å se problemene med andre øyne. Hypotesen ble raskt bekreftet, og allerede tidlig i designsprinten så vi at det kom idéer på bordet som så annerledes ut enn de vi typisk selv ville kommet frem til. Studentene utfordret vårt etablerte design, og hentet mye inspirasjon fra brukeropplevelse i sosiale medier. Blant annet har de eksperimentert med Snapchat sin bruk av streaks for å oppfordre til bruk av appen.

Hva tenker egentlig barn og unge om sparing? Det lærte vi også mye om når studentene gjennomførte brukertester og intervjuer. Vi kunne blant annet høre at noen sparte i skål, noen spør pappa, mens andre førte regnskap på alt forbruk. Når studentene dro inn «drømmer» rundt sparing kunne vi lære at «Hvis det er sånn 40 grader og du holder på å dø, da er frozen yoghurt en drøm». Ungdommene er altså på ulike steder, men studentene skaffet innsikten de trengte for å lage et utkast til en app som ville treffe behovene til mange.

 

Sitat om drømmer
Studentteamet gjennomførte brukertester, noe som gav spennende innsikt i hva ungdommen tenker om sparing. (Skjermbilde fra en av studentteamets presentasjoner)

Bli med å gi studentene relevant praksis!

Tusen takk til studentteamet som stod iherdig på når hetebølgen herjet som verst i Bergen, og laget en gøy app som imponerte og inspirerte når vi kom uthvilt tilbake på jobb etter ferien. Det har vært en glede å se deres kreativitet, pågangsmot og vilje til skape. Vi sitter nå igjen med stor verdi gjennom arbeidet de har utrettet, og så er det ekstra kjekt å høre at studentene selv har hatt en lærerik og spennende sommer hos oss.

Vi gleder oss til å gjenta suksessen neste år, og oppfordrer flere bedrifter til å bli med å legge til rette for at studentene får relevant praksis om sommeren. Vi deler gledelig mer av våre erfaringer dersom noen er interessert – for dette synes vi er et viktig samfunnsansvar hvor vi må stå sammen for å bidra til verdifull læring for studentene.

Samhold
Arbeidet foregikk blant de øvrige teamene våre. Studentene fikk raskt et tett samhold i teamet, og samarbeidet godt gjennom dagene. (foto: Sparebanken Vest)

Kommenter artikkelen nedenfor: