Vipps, BankAxept og BankID Norge vil slå seg sammen for å skape enda bedre kundeopplevelser.
Vipps, BankAxept og BankID Norge vil slå seg sammen for å skape enda bedre kundeopplevelser.

Etter en periode med økt fragmentering innenfor betalingsformidlingen i Norge, samles nå bankenes posisjoner i ett nytt felleseid selskap, som vil bygge styrkene til de tre selskapene for økt kostnadseffektivitet, innovasjon og bedre handleopplevelser for varehandel- og forbrukermarkedet.

Jan Erik Kjerpeseth, konsernsjef i Sparebanken Vest (Foto: Studio 1 Fotografene)
Jan Erik Kjerpeseth, konsernsjef i Sparebanken Vest (Foto: Studio 1 Fotografene)

– Det er svært positivt at betalingsområdet står høyt på agendaen hos de viktigste beslutningstakerne i bank-Norge, og at det har resultert i at bankene nå samler alle sine posisjoner i et nytt felleseid selskap, som samlet kan tilby produkter og tjenester innenfor hele verdikjeden for betalingsformidling, sier Jan Erik Kjerpeseth som er konsernsjef i Sparebanken Vest og styremedlem i Vipps.

På lengre sikt vil sammenslåingen bety økt innovasjonskraft og utvikling av nye og fremtidsrettede tjenester for personer og bedrifter i Norge.

– Norge er unikt gjennom at vi i flere tiår har hatt et samarbeid mellom bankene i Norge på betalingsløsninger. Det har gitt oss noen av verdens beste og mest effektive tjenester og infrastrukturer ifølge analyser gjort av Norges Bank. Dette samarbeidet tar vi nå et steg videre og etablerer Nordens ledende og mest fremtidsrettede aktør innen betaling og identifisering, sier Finn Haugan som er styreleder i BankAxept og styreleder Sparebank1.

Ledende fintech-miljø

Det nye selskapet vil ha 108 ansatte med base i Oslo, og representerer et unikt fintech-miljø med betydelig kompetanse innenfor betaling, identifisering og utvikling. Selskapene som står bak, har i dag hånd om hver sin del av betalingstransaksjonen.

– De tre selskapene utgjør i sum en norsk suksesshistorie innenfor utvikling av finansteknologi, og har i dag mange millioner nordmenn som brukere. Nå vil vi slå sammen selskapene som i dag har hånd om hver sin del av betalingstransaksjonen og skape økt brukervennlighet og sterkere innovasjonskraft. I fellesskap blir vi i stand til å utvikle enda enklere, tryggere og mer kostnadseffektive løsninger – til glede for så vel butikkene som kundene, sier styreleder i Vipps og konsernsjef i DNB Rune Bjerke.

Radikal omveltning

– Betalingsmarkedet er i radikal omveltning med endringer i brukeratferd, teknologiske nyvinninger og nye rammevilkår. Globale aktører er allerede tungt til stede i det norske betalingsmarkedet, og de store teknologigantene sitter med fingeren på knappen for å sikre seg en del av nordmenns betalinger. Gjennom dette grepet står det norske alternativet bedre rustet til å konkurrere mot de store utenlandske aktørene, sier Rune Garborg, Vippssjef.

Det tas sikte på at det nye selskapet skal være i drift 1. august 2018, forutsatt godkjenning fra norske myndigheter.

Fakta:
Vipps er i løpet av to år blitt Norges mest populære betalingsapp med ca. 2,7 millioner brukere, omlagt 50 000 brukersteder, og en merkevarekjennskap på 100% i den norske befolkningen. I dag kan du bruke Vipps til betaling til vennebetaling, på nett, fakturabetaling, i Butikk og med Vippsnummer for bedrifter. Selskapet eies av 106 norske banker og har 110 banker som distribusjonspartnere. Selskapet ble etablert 1.oktober, er 40 medarbeidere og er lokalisert i Bjørvika.

BankAxept er det nasjonale betalingssystemet i Norge. Åtte av ti kortbetalinger i butikk utføres med et BankAxept-kort og i fjor ble det gjennomført mer enn 1,6 mrd transaksjoner. Bankene har utstedt mer enn 8 millioner bankkort med BankAxept, og kortene kan brukes hos mer enn 100.000 brukersteder i hele Norge. BankAxept utvikler nye betalingsløsninger og lanserte tidligere i år kontaktløs betaling. Omsetning i år på ca. 300 millioner kroner og selskapet har 50 ansatte. Eies av bankene i Norge.

Bank ID Norge brukes av alle landets banker, offentlige digitale tjenester og stadig flere virksomheter innenfor en rekke bransjer. I dag har 3,7 millioner nordmenn BankID, og over 1 million har også BankID på mobil. Omsetning i år på ca. 130 millioner kroner og med 18 ansatte. Eies av bankene i Norge.

Kommenter artikkelen nedenfor: