Helene Terkelsen er en av våre dyktige rådgivere som hjelper deg med både lån, forsikring og sparing. Rådgiverne er tilgjengelig på telefon 915 05555 alle dager fra kl. 8.00 - 21.00. (Foto: Tove Lise Mossestad)

Hvis du er avhengig av forutsigbare utgifter, kan det være hensiktsmessig å vurdere fastrente på boliglånet.

Mange lurer på om det er lurt å binde renten etter at flere banker i høst har varslet en renteøkning.

– Om fastrente er det beste for deg avhenger av din egen økonomi og livssituasjon. Ta gjerne kontakt med oss for å se hvordan en renteøkning påvirker din økonomi, sier kunderådgiver Helene Terkelsen.

Ønsker du trygghet?

Det spås at renten skal stige de neste årene, og kundene bør være forberedt på dette. Har du et lån på kr 4 000 000 kroner og renten øker med 0,5 %, utgjør dette 20 000 kroner mer i renter i året. Spørsmålet er da om du vil kunne betjene lånet når renten øker. Eller om du ønsker mer forutsigbare låneutgifter ved å binde renten.

– Historisk sett har folk vært tjent med å ha flytende rente. Hvis du vurderer å binde renten, bør det være fordi du ønsker forutsigbarhet og trygghet, og ikke fordi du vil tjene på det, råder Terkelsen.

Flytende- eller fastrente på lånet

Med fastrentelån velger du å binde lånet ditt til en avtalt sats i 3, 5 eller 10 år. Dette sikrer deg mot renteoppgang, men du risikerer også å tape ved rentenedgang. Med fastrentelån er du bundet til din nedbetalingsplan og du kan i utgangspunktet ikke betale ned ekstra på boliglånet i bindingsperioden. Et lån med flytende rente vil gi denne typen fleksibilitet, og du har mulighet til å betale ned lånet raskere enn planlagt.

– Du kan binde hele eller deler av boliglånet ditt til en fast rente. Hvis du har et lån på kr 4 000 000 kroner og velger å blinde halvparten, vil ikke den eventuelle renteøkningen bli like dramatisk. Du har samtidig fleksibilitet ved at du kan betale ekstra ned på lånet med flytende rente, sier Terkelsen.

Du kan enkelt sjekke boliglånskalkulatoren for å se hva ditt lån vil koste med flytende og fast rente.

Kommenter artikkelen nedenfor: