Sandviken-stjernen Ingrid Spord har vendt tilbake til Sandviken fra italienske Fiorentina. Litt av grunnen er at hun får anledning til å være ambassadør for IL Sandviken Toppfotball sin store satsing «Toppfotballsamarbeid Vest» (Foto: www.hordalandsfotball.no).
Sandviken-stjernen Ingrid Spord har vendt tilbake til Sandviken fra italienske Fiorentina. Litt av grunnen er at hun får anledning til å være ambassadør for IL Sandviken Toppfotball sin store satsing «Toppfotballsamarbeid Vest». (Foto: Trond Gausemel, Hordalandsfotball).

Sandviken Toppfotball sin store satsing «Toppfotballsamarbeid Vest» vil gi en mer smidig overgang mellom klubb og elite i kvinnefotballen.

– Jentene trenger gode rollemodeller, og de trenger inspirasjon til å satse på den livsstilen og det heltidsengasjementet som toppfotballen er, sier Sandviken-stjernen Ingrid Spord.

Hun har vendt tilbake til Sandviken fra italienske Fiorentina. Litt av grunnen til hjemkomsten fra profflivet er at hun får anledning til å være ambassadør for IL Sandviken Toppfotball sin store satsing «Toppfotballsamarbeid Vest», og på den måten være med på å inspirere andre til å satse.

A-laget til IL Sandviken Toppfotball, der Ingrid Spord er midtbanehelten, ligger akkurat nå på andreplass i eliteserien. Gjennom «Toppfotballsamarbeid Vest» vil den videre rekrutteringen skje fra hele Bergens-området.
A-laget til IL Sandviken Toppfotball, der Ingrid Spord er midtbanehelten, ligger akkurat nå på andreplass i eliteserien. Gjennom «Toppfotballsamarbeid Vest» vil den videre rekrutteringen skje fra hele Bergens-området.

Sparebanken Vest er gjennom bankens samfunnsansvar en hovedsamarbeidspartner for IL Sandviken Toppfotball og «Toppfotballsamarbeid Vest».

A-laget til IL Sandviken Toppfotball, der Ingrid er midtbanehelten, ligger akkurat nå på andreplass i eliteserien. Laget er dermed godt posisjonert til å kjempe om medalje i årets sesong. Suksessen forhindrer likevel ikke laget i å tenke nytt om rekruttering til kvinnefotballen.

Kvinnene gir seg for tidlig

Toppfotball-satsingen handler en del om rekruttering, men det handler også om å få kvinnelige elitespillere til å bli lengre i fotballen. I dag er gjennomsnittsalderen for kvinnelige toppspillere 22 år. Det vil si at de gir seg på et tidspunkt hvor de mannlige spillerne fortsatt er helt i startfasen.

– Kvinnene gir seg altfor tidlig. Kunnskapen vi sitter på tilsier at de som gir seg som 22-åringer, de ville ha nådd et mye sterkere potensiale om de hadde holdt på i 4-5 år til. Et annet aspekt er at når kvinner og jenter gir seg i fotballen, så kommer de ikke tilbake i andre roller, slik vi ser at mange gjør på herresiden.

– Toppfotball-satsingen har som mål å gjøre noe med holdningene omkring dette, samtidig som mye handler om tilrettelegging. Det gjør vi noe med nå, sier styreleder Pål Hansen i Sandviken toppfotball. Han er primus motor bak opplegget som beskrives som «den største satsingen på kvinnefotball noen gang». Det har vært viktig for ham at eliteklubbene og breddeklubbene går sammen om denne satsingen.  

Samspill mellom elite og bredde

Derfor har Hansen med seg midtbane-profilen Ingrid Spord og Sandviken-trener Aleksander Strauss til Gneist fotball og banene på Liland i Fana. Gneist er nemlig Bergens største breddeklubb, og tanken er at samspillet mellom elite og bredde skal bli sentralt i «Toppfotballsamarbeid Vest». Sandviken og Gneist er to av i alt 11 klubber som deltar i samarbeidet.

«Toppfotballsamarbeid Vest» blir et samarbeid mellom bredde og elite. Her styreleder Pål Hansen i Sandviken toppfotball og sportslig leder Ingolf Stene Vik i Gneist. (Foto: Sparebanken Vest)
«Toppfotballsamarbeid Vest» blir et samarbeid mellom bredde og elite. Her styreleder Pål Hansen i Sandviken toppfotball og sportslig leder Ingolf Stene Vik i Gneist. (Foto: Sparebanken Vest)

– Gjennom toppfotball-satsingen vil breddelagene få tilgang på treningssamlinger der de får andre impulser enn det de vil få av sine vanlige trenere. Det viktigste er likevel at vi skal tenke annerledes om hvordan vi ivaretar profilene, de som kan bli elitespillere og landslagsspillere, forteller Pål Hansen.

– Det som skjer nå, er at dersom et talent blir oppdaget av en av eliteklubben, i vår region enten IL Sandviken Toppfotball eller Arna Bjørnar, så blir hun rykket opp fra sitt opprinnelige miljø samtidig som klubben hun kommer fra blir forringet av at de mister en profil. Om det da dreier seg om en femtenåring, så vil det også gå uforholdsmessig mye energi og planlegging inn i reising.

– Vår løsning er at profilene skal få tilført ressurser slik at de kan utvikle seg både i sitt opprinnelige og i sitt nye fotballmiljø, forklarer Pål Hansen.  

Kan miste motivasjonen

Sportslig leder Ingolf Stene Vik i Gneist hilser tiltaket velkommen.

– Alle er enige om at de beste, de må få prøve seg i eliteklubbene. Spørsmålet er bare når og hvordan det skal skje. Dersom det skjer for tidlig, og utøveren sliter både med at hun ikke er den beste på laget lenger og at hun mangler sitt opprinnelige støtteapparat, da kan hun miste motivasjonen. Det opplegget som vi nå skal i gang med, vil motvirke dette, sier Gneist-lederen.

Ingrid Spord har så vidt passert den kritiske alderen for kvinnelige fotballspillere, og satser nå for fullt som 23-åring. Hun er mer langsiktig enn som så, og har signert kontrakt med IL Sandviken Toppfotball frem til 2020. Hun tror det er mange grunner til det tidlige frafallet i kvinnefotballen.

For få store forbilder

– Kvinnene har ikke særlig mange store forbilder å se til når det gjelder det å kunne leve av fotballen. For gutter er det mer realistisk at fotballen kan være en levevei enn det er for jenter per i dag.  Ada Hegerberg er et av unntakene nå, hun får en akseptabel lønn og forhåpentlig følger flere etter, sier Ingrid Spord.

Selv har Ingrid Spord utviklet et treningsopplegg der hun vektlegger både allsidig trening og riktig kosthold.

– Dersom du skal være elitespiller i fotball, så må du hente inn de siste par prosentene for å bli så god som mulig. Det innebærer høy treningsmengde, men også riktig restitusjon og riktig kosthold, sier «Toppfotballsamarbeid Vest»-ambassadøren.

Kommenter artikkelen nedenfor: