Du kan sende ditt forslag til årets mottaker av Sjur Holsens minnepris innen 20.januar.

Sjur Holsen rakk å sette tydelige spor etter seg i løpet av sine år som kommentator og politisk redaktør i Bergens Tidende, fra 2007 og frem til han døde av kreft i oktober 2013. Med Sjur Holsens minnepris ønsker Sparebanken Vest som initiativtaker å fremme tydelige, uredde og særegne stemmer fra Vestlandet, i tråd med Sjur Holsens ånd.

Målet er også samtidig å fremme interesse for samfunnsengasjement og meningsbrytning, som en grunnstein i et demokratisk samfunn.

En jury bestående av to redaktører og en retorikkprofessor skal finne frem til en verdig vinner med utgangspunkt i nominasjonene som kommer inn. Kandidaten skal ha markert seg som en tydelig og uredd stemme fra Vestlandet i løpet av året som gikk. Du kan nominere din kandidat innen 20.januar, på epost til minnepris@spv.no eller via skjemaet under

Send inn ditt forslag

Forbilde for andre unge stemmer

Sjur Holsen var opptatt av at debatten skulle være uredd og relevant. Prisen har vært delt ut tre ganger til debattanter som viderefører dette. Ved første tildeling av Sjur Holsens minnepris i 2016 gikk prisen til Ranghild Freng Dale. I juryens vurdering ble hennes arbeid i tidsskrifter, aviser og kringkasting omtalt som «et forbilde for andre unge stemmer – ja, for alle som ønsker å delta i samfunnsdebatten».

Mottaker i 2017 ble Morten Myksvoll. Jurymedlem Trine Eilertsen uttalte om fjorårets vinner: «Han har meninger om et bredt spekter av saker, både lokalt og internasjonalt. Dette er en oppmuntring til å fortsette å skrive og utvikle seg som skribent og debattant».

Mottaker i 2018 ble Nancy Herz. I juryens begrunnelse het det: Bare 20 år gammel hugget prisvinneren ut en plass i den norske offentligheten da hun erklærte
«Vi er skamløse arabiske jenter enten vi går i miniskjørt, hijab, bukse, skjørt, burka eller nakne. Vi er ikke et konsept. Vi er vår egen person, og vi krever å bli tatt på alvor: Både på norsk og på morsmålet vårt.» 

Vinner av Sjur Holsen minnepris 2018 er Nancy Herz. Til venstre konsersjef i Sparebanken Vest jan erik Kjerpeseth, til høyre konserndirektør for operasjonelle tjenester Siren Sundland.
Vinner av Sjur Holsen minnepris 2018 er Nancy Herz. Til venstre konsernsjef i Sparebanken Vest Jan Erik Kjerpeseth, til høyre konserndirektør for operasjonelle tjenester Siren Sundland. (Foto: Thor Brødreskift

Prisvinneren har vist mot og kunnskap, og har som offentlig stemme gjort noe av det vanskeligste man kan gjøre som et ungt menneske: hun har tatt et oppgjør med egen kultur uten å henge den ut. Hun har kritisert sin flerkulturelle bakgrunn, samtidig som hun viser stolthet over den. Hun nekter å akseptere at det er en motsetning mellom å kritisere og respektere.

I tråd med Sjur Holsens oppfordring til unge studenter: «Les. lær, reis!», så består minneprisen av et reisestipend på 100.000 kroner.

I Sjur Holsens ånd

Når du foreslår kandidat til Sjur Holsens minnepris innen 18.januar, så er det fint om du legger ved gode eksempler fra kandidatens virksomhet som skribent, debattant eller formidler.

Jurymedlemmene er ansvarlig redaktør i VG, Gard Steiro, politisk redaktør i Aftenposten, Trine Eilertsen og retorikkprofessor ved UiB, Jens Kjeldsen.

Om hva det vil si å være en vestlandsstemme i Sjur Holsens ånd, sier Gard Steiro:

– Sjur hadde en usedvanlig evne til å se sammenhenger, analysere og gå motstrøms. Han hadde lengre perspektiver og bredere horisont enn de fleste andre kommentatorer. Utkikkspunktet hans var i Bergen, men han var samtidig internasjonalt orientert.

Dette – og flere andre egenskaper – gjorde ham til en alternativ røst i det offentlige ordskiftet.

Skarp og elegant

– Sjurs penn var skarp og usedvanlig elegant. Først og fremst var han fascinerende kunnskapsrik. Han kombinerte en formidabel formidlingsevne med en like imponerende evne til å sette seg inn i komplekse problemstillinger. Slike stemmer er det ikke mange av, sier Gard Steiro.

Politisk redaktør i Aftenposten, Trine Eilertsen sier:

– Sjur hadde vestlendingens skarpe humor og bitende selvironi på regionens vegne. Han sparket oppover ved å overgå dem han omtalte i kunnskap og formuleringsevne. Sjur kledde av makten tåketale og lettvintheter. Hans kommentarer står seg i lang tid, og det er en sjelden egenskap.

Kommenter artikkelen nedenfor: