Representanter fra Se meg var rørende takknemlig for støtten de fikk. Foto: Eivind Dirdal

–  100 000 kroner kan gi veldig mange gode aktiviteter for barn og unge. Denne tildelingen gir oss en anledning til å se fremover, og å fortsette å heie på barn og unge som møter utfordringer i livet, sier daglig leder Oddbjørg Mellemstrand i «Se Meg – Barn som pårørende».

Under «Hjertebank for Sør-Jæren» i Nærbøhallen ble åtte ulike prosjekt tildelt prosjekt-midler for til sammen 1 million kroner fra Sparebanken Vest. Over 650 tilskuere opplevde tildelingen, samtidig som de fikk med seg konsert med artister som Halie, Janove og Silo & Saft.

Janove fremførte en av sine nye låter «Bak ein sky heim» – en fantastisk og personlig dedikasjon til sin sønn. Foto: Eivind Dirdal.

Blant de mange gode tiltakene som ble støttet med midler fra samfunnsutbyttet til Sparebanken Vest, så driver «Se Meg – Barn som pårørende» en helt spesiell virksomhet.

– Livskriser kan ramme i alle aldre. Barn og unge risikerer å bli pårørende ved kronisk sykdom eller ved livstruende sykdom, rusproblemer i familien, eller om familiemedlemmer havner i fengsel. Et tiltak som «Se Meg – Barn som pårørende» kan ikke fikse slike kriser

–  Det vi kan gjøre, er å bidra til at hverdagene blir litt enklere, gjennom aktiviteter der barna møter samtalepartnere som forstår deres situasjon, sier gründer og daglig leder Oddbjørg Mellemstrand i «Se Meg – Barn som pårørende».

170 familier får et pusterom

«Se Meg – Barn som pårørende» drives fra et samtale- og aktivitetssenter i en nedlagt jernbanestasjon på Vigrestad. Her finnes aktiviteter som snekkergruppe, bakegruppe, café og samlingspunkt, i tillegg til at det også drives turgruppe, klatregruppe og bassenggruppe.

– Vi er faktisk i kontakt med over 170 familier som av ulike grunner har behov for et pusterom i hverdagen. Støtten fra Sparebanken Vest på 100 000 kroner vil bety mye i det jevne arbeidet, men også for de større utgiftspostene, slik som turen vi arrangerer til Kongeparken, og leiren som vi skal ha til våren.

Mange av brukerne av «Se Meg – Barn som pårørende» fikk også med seg konsertene under «Hjertebank for Sør-Jæren».

 – Vi var en flott og samlende opplevelse. En flott ramme for en feiring av frivilligheten, sier daglig leder Oddbjørg Mellemstrand i «Se Meg – Barn som pårørende».

Rullestolrampe til Bore Samfunnshus

Et av de større bidragene under «Hjertebank for Sør-Jæren» gikk til utbedringene ved Bore Samfunnshus, som fikk 200 000 kroner til utbedringer som skal gjøre bygget mer tilrettelagt for funksjonshemmede.

–  Samfunnshuset ble bygget i 1971, så bygget har en historie fra lenge før man tenkte på universal utforming for forsamlingshus. Derfor trenger vi både rullestolrampe på utsiden, og brede dører som kan åpnes med trykk-knapp. Vi er i dialog både med handikapforbundet i Rogaland og med bygningsetaten om dette, slik at vi ender opp med funksjonelle løsningen.

–  Gaven fra Sparebanken Vest er uvurderlig for å få dette til. Vi i Bore Samfunnshus gjør veldig mye på dugnad, men til dette må vi også hyre inn teknisk kompetanse, og da kommer pengene godt med, sier leder i Bore Samfunnshus, Sigfred Rege.

8 prosjekter fikk støtte

–  Juryen fikk mange gode søknader til vurdering, og vi er imponert over engasjementet og alt som skjer i lag og organisasjoner på Sør-Jæren. Vi skulle gjerne gitt noe til alle, men juryen måtte begrense seg til minimum 4 og maksimum 8 prosjekter som mottakere av Hjertebank-midler, sier juryleder for  «Hjertebank for Sør-Jæren», Børre Lobekk.

Ommund Braut oppfordret de som ikke nådde opp i denne omgang om å søke om gavemidler før 1.april 2019.

–  I 2014 bestemte vi oss for å lage en ekstra vri på tildelingen av en del av samfunnsutbyttet vårt. I tillegg til «Hjertebank for Sør-Jæren» er det 5 andre Hjertebank-arrangement i år. Vi arrangerte «Hjartebank for Bømlo» tirsdag 25.sept og skal også ha «Hjartebank for Sunnfjord» 3.oktober, «Hjartebank for Måløy & Selje» 5.oktober, «Hjartebank for Bjørnafjorden» 1.november og «Hjartebank for Voss og omland» 8.november, forteller banksjef Ommund Braut.

–  Vi ønsket at innbyggerne i kommunene Bjerkreim, Eigersund, Hå, Klepp og Time selv kunne få være med å påvirke hva samfunnsutbyttet skulle gå til, ved å gi alle tilgang til å nominere kandidater Hovedkriteriet var at prosjektet skal gjøre Sør-Jæren til et bedre område å bo i, legger Braut til.

Ny frist 1. april

–  Vi oppfordrer de som ikke nådde helt opp i denne omgang om å søke midler fra samfunnsutbyttet til Sparebanken Vest ved neste anledning. Her er søknadsfrist 1. april hvert år.

Disse mottok pengegaver på til sammen 1 million kroner:

  1. Bjerkreim Håndball: Bjerkreim ble i februar 2017 rammet av noe ingen kunne sett for seg skulle skje. Bygdens knutepunkt og samlingssted brant ned. Med i flammene gikk også det meste av klubbens utstyr. Bjerkreim Håndball samler i dag mange unge og voksne og trener i små gymsaler, samfunnshuset og uteområde for trening. De har søkt om midler for å kjøpe inn nødvendig utstyr til treningene. Dette har vi veldig lyst å støtte. Vi vil også ønske de lykke til med gjenoppbyggingen av hallen. Bjerkreim Håndball tildeles kr. 50.000,-.
  2. Hellvikhallen – bord og stoler: Hellvikshallen ble bygget i 1989 og har stoler og bord fra denne tiden. Stiftelsen har i årenes løp måttet kaste defekte bord og stoler pga. slitasje. Vi ønsker å bidra til at Hellvikshallen kan være et flott samlingssted i flere tiår fremover og vil derfor bidra med midler for å tilrettelegge for dette. Hellvikhallen tildeles kr. 100.000,-.
  3. «Se meg – Barn som pårørende»: «Se meg» gjør et viktig arbeid. De gir lyspunkter og støtte i en utfordrende hverdag. Dette gjør de gjennom ulike aktivitetstilbud og støtte gjennom samtaler og tilstedeværelse. De legger til rette for å treffe andre i lignende situasjoner slik at det kanskje kan bli lettere å snakke om tanker og følelser. Arbeidet som legges ned i «Se meg» er noe vi har lyst til å løfte frem i lokalsamfunnet. Se meg tildeles kr. 100.000,-.
  4. Varhaug Idrettslag: Et Idrettslag med hele 50 – av bygdas befolkning som medlemmer. De er sterkt engasjerte for å legge til rette for et bredt og godt tilbud for alle. Det er ikke bare idrett som er i fokus, men det å samle bygd å skole til anlegget sitt og at det skal være en plass for alle i bygda. Vi støtter opp om mulighet for videre drift av frokost til barn og ungdomsskolen, leksehjelp og tilrettelagt læring på anlegget. Et flott tiltak. Varhaug Idrettslag tildeles kr. 150.000.
  5. Klepp Bueskyttere: En aktiv klubb, som har vist god vekst og utvikling. De har også vist gode resultater på landsbasis. Det er kjekt å kunne bidra til ytterligere vekst og utvikling ved æ støtte investering av nytt audio/video utstyr til den nye skytehallen som er under bygging. Klepp Bueskyttere tildeles kr. 75.000,-.
  6. Bore Samfunnshus: Bore Samfunnshus er et lokale som har vært aktivt i bruk siden det ble bygget i 1971. Et samlingsted for bygda og et populært lokale til utleie for bryllup, konfirmasjon, fødselsdag, møter med mer. Huset har behov for en opprustning og ønsker å gjøre det mer tilrettelagt for funksjonshemmede. Dette vil vi gjerne støtte opp om. Bore Samfunnshus tildeles kr. 200.000,-.
  7. Bryne Turnlag: Time og Klepp Kommune skal bygge basishall for turn ved den nye felles ungdomsskolen i Vardheia. Bryne Turnlag skal benytte denne basishallen og trenger turn-utstyr. Vi velger å gi støtte til turn utsyr som forhåpentligvis kan glede mange i årene som kommer. Lykke til med prosjektet. Bryne Turnlag tildeles kr. 250.000,-.
  8. Hognestad IL: Ca. 150 barn og unge fra Hognestad og omegn. De tar imot unge fra Bryne som ikke får plass der, og det er de stolte av å kunne få til. De har behov for å skifte ut tumblingbanene og det prosjektet vi vi gjerne støtte. Hognestad IL tildeles kr. 75.000,-.

Kommenter artikkelen nedenfor: