Nå blir det sommerleir i Strandebarm for juniorleder i Møhlenpris Idrettslag, Zakaria Hassan (18) (t.v) og 55 andre ungdommer. Foto: Giske Eggen.

Fra Jonsvollsgate 2 til Komediebakken 9. Veien er ikke lang, men ved første øyekast er det det noen marginer som skiller de to institusjonene som holder til på disse adressene. Norges tredje største sparebank, Sparebanken Vest, ligger nemlig i Jonsvollskvartalet, rett ovenfor Komediebakken hvor den lille foreningen med det store hjertet, Møhlenpris Idrettslag (MIL), holder hus.

Gjengen i MIL, med daglig leder David Martinez i spissen, er ikke klar over at de denne dagen får besøk av konsernsjefen i Sparebanken Vest, Jan Erik Kjerpeseth, og ansvarlig for samfunnsansvar i banken, Giske Eggen. De har latt seg imponere av det utrettelige arbeidet dette idrettslaget gjør for enslige, mindreårige flyktninger og barn og unge i Bergen.

– Den jobben Møhlenpris IL gjør for disse gruppene er beundringsverdig. Det at de har klart å skape et felleskap for disse ungdommene ved å fokusere på inkludering og samhold er helt unikt, og dette ønsker vi i Sparebanken Vest å være med på å forsterke, understreker Kjerpeseth.

F.v.: Senai Eyob Hagos, leder i Møhlenpris IL, David Martinez, daglig leder i Møhlenpris IL, Michelle T. Knutsen, administrasjonskoordinator i Møhlenpris IL og Jan Erik Kjerpeseth, konsernsjef i Sparebanken Vest. Foto: Giske Eggen.

Overraskelse fra uventet hold

– Så kjekt å se dere, sier David til Jan Erik og Giske – Dere må hilse på Michelle og Senai.

Han viser vei inn i det livlige lokalet som har spillrom, musikkrom, bordtennis og biljard. Noen av veggene er dekorert med fargerik grafitti, mens andre er tapetsert med logoen til idrettslaget. Her samles ungdommer til alt fra FIFA-turnering til teori-kurs for de som snart skal ta lappen. Til stede er alltid representanter fra MIL som har roller som juniorledere og ledere. Ofte har de selv benyttet seg av dette tilbudet, før de fikk oppgaven å vise vei for de som kommer etter dem. De forteller om gøye samlinger hvor ungdommer føler mestring, kanskje for første gang. Stunder de føler seg sett, hørt og inkludert, sammen med de andre i MIL.

Så skjer det noe. Plutselig legger bakgrunnsstøyen seg når Jan Erik reiser seg opp og tar ordet. I hånden holder han en pose, og ut drar han en stor, avlang papirlapp. Han ser mot David, så mot Giske, før han sier:

– Vi i Sparebanken Vest ønsker å gi dere 250 000 kroner som bidrag til det flotte arbeidet dere gjør. Jeg bor selv i sentrum og har barn på skole, hvor jeg ser viktigheten av å ikke falle utenfor idretten. Vi trenger denne type tilbud for at ikke noen skal havne på galt sted. Slik at man kan få en god start her i livet.

Han overleverer sjekken. Og David, med tårer i øynene, tar imot.

Så blir det helt stille. Det er kanskje vanskelig å se for seg at all innsatsen har blitt sett av noen. Men etter hvert går det opp for David, Michelle, Senai (27) og Zakaria(18), som alle er dypt engasjert i arbeidet til MIL, hva som nettopp skjedde.

– Jeg er så glad og takknemlig for at jobben vi gjør blir sett. For alt vi gjør er gratis, og uten hjelpen fra dere, og midlene vi søker, så hadde ikke dette vært mulig, takker han med klump i halsen, før han lettet puster ut og legger til:

– Jeg har inntrykk av at tilbudet vi har betyr veldig mye for mange. Det blir som en stor familie, hvor ungdommene får føle på tilhørighet. Og de viser hvor mye det betyr ved å bli med videre som ledere.

– Det er fantastisk med ildsjeler som dere, som ser mennesker og følger dem opp. Og med så mange flotte representanter. Giske tar en pause:

– Snakk om å ha en mening med livet.

Det ble store smil da Møhlenpris Idrettslag fikk 250.000 kroner i støtte fra Sparebanken Vest. For ansvarlig for samfunnsansvar i banken, Giske Eggen (t.h) var det kjekt å møte takknemlige gavemottakere. Foto: Susann Hellesnes.

Sommerleir for 55 ungdommer

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå i 2020 er 11,2 prosent av unge under 30 utenfor arbeid, utdanning og arbeidsrettede tiltak. Utenforskapen er et faktum, og det er dette gjengen i Komediebakken ønsker å bekjempe.

– Vi har blant annet fokus på ungdommer i alderen 15 og oppover som slutter å spille fotball på grunn av økonomi og sosiale utfordringer. Kanskje fordi de heller vil være med venner eller fordi det organiserte blir for organisert. Vi sørger for å gi dem et tilbud, og at klær og utstyr ikke skal være en utfordring. Derfor deler vi ut fotballsko og shortser hvert år.

Med pengestøtte fra Sparebanken Vest får de nå mulighet til å nok en gang sende ungdommene på sommercamp. For mange står uten et tilbud i feriene, og mange har opphold i aktivitetene de vanligvis deltar i. Ikke alle familier har midler til å dra bort på ferie, derfor vil en tur på sommerleir med ulike aktiviteter, workshops og sosialt samvær, sørge for at flere får muligheten til å fylle sommeren med gode opplevelser.

– Turen går til Strandebarm Sportell, hvor det er fotballbane som kan brukes til ulike typer ballspill og en egen hall som kan bruke til idrettsaktiviteter og lek, forteller David entusiastisk.

Zakaria Hassan (18) er juniorleder i MIL og har deltatt på sommercampen for to år siden. Han er veldig glad for at det nok en gang blir en sommer fylt med opplevelser for han og 55 av vennene i MIL.

– Sist gang jeg var med var det veldig gøy. Man fikk på en måte et avbrekk, og muligheten til å gjøre noe helt annet. Jeg husker spesielt da vi danset på kvelden, og alle de ulike nasjonalitetene lærte hverandre sine type danser. Det var forbanna gøy, ler han.

Michelle T. Knutsen, administrasjonskoordinator i MIL, gleder seg på sin side til å ta jentene med på en egen sommercamp på Voss mot slutten av sommeren. I fjor ble det både kanopadling, dansing og sykling. Og felles for begge campene er at det blir workshops både i forkant, og under, leirene, i temaene solidaritet, ytringsfrihet, inkludering og opplevd forskjellsbehandling.

– Her om dagen kom to stykker løpene rett etter skolen med samtykkebrev fra foreldrene. De gledet seg sånn til å melde seg på camp, forteller hun.

Konsernsjef i Sparebanken Vest, Jan Erik Kjerpeseth slår av en prat med Åsane-spiller og leder i Møhlenpris Idrettslag, Senai Eyob Hagos (28). Begge er enige om at det er viktig at ungdommer får et tilbud i sommerferien. Foto: Giske Eggen.

Viktigst å være sammen

Uten å bli sett av samfunnet rundt seg hadde det ikke vært mulig å skape gode tilbud for unge slik som MIL gjør. De er derfor enige om at de setter pris på at en stor aktør som Sparebanken Vest kommer på banen og viser at det også er viktig for dem at ungdommene får et pusterom på sommeren som etterhvert kan bli til gode minner.

– Også handler det ikke om hvor lenge man er borte heller. Det er gjerne vi voksne som legger opp til at alt skal være så voldsomt. Det viktigste er å være sammen, sier Jan Erik med støtte fra Giske.

– Ja, det er å ha gode opplevelser sammen med andre og være tilstede i øyeblikket. Det er det som teller, og heldigvis har det blitt enklere å søke midler til slike tiltak nå som vi i Sparebanken Vest har Ildsjelfondet hvor man kan søke midler hele året.

Sparebanken Vest støtter flere sommerferietiltak, både i år og tidligere år. Det klinger bra hos David og gjengen i MIL.

– Vi jobber for opplevelser hele livet. Fra vi blir født til vi dør.

Det har bestemoren lært han.

Kommenter artikkelen nedenfor: