Halvard Brundtland mottok vinnerbeløpet på 10.000 kroner fra juryleder Siri Lill Mannes. (Foto: Sparebanken Vest)
Halvard Brundtland mottok vinnerbeløpet på 10.000 kroner fra juryleder Siri Lill Mannes. (Foto: Sparebanken Vest)

Vinnertalen fra 17 år gamle Halvard Brundtland handlet om morens kreftsykdom, og hvordan moren takket nei til en tredje runde med behandlinger, etter kraftige bivirkninger under de to første omgangene med kreftbehandling. Halvard mener at det norske behandlingssystemet bør tilby den mer treffsikre og skånsomme partikkelbehandlingen, på linje med det som tilbys i Sverige.

Det var ikke bare en svært gripende tale, den var også midt i målsetningen som videregående-ungdommene hadde fått oppgitt, nemlig å fremføre en tale som kunne appellere til en endring, eller motvirke en endring. Og den passet inn i hovedtemaet «sannhet».

Endringen er underveis

For Halvard er den endringen som han etterlyser nå underveis. Norsk helsevesen har begynt å teste ut partikkelbehandling. Det kommer for sent for moren hans, som døde for to år siden. Halvard mener dette har vært i en utredningsprosess altfor lenge. I vinnertalen sin brukte han dette bildet for å forklare fordelene ved partikkelbehandling: «Partikkelterapi er en strålebehandling hvor du sikter på et mindre område i kroppen. Du treffer svulsten, istedenfor cellene rundt. Det er som å skyte på blink med rifle istedenfor med katapult. Du treffer blink og ødelegger ikke hele blinken med kulen. Da blir ikke bivirkningene like store.»

Miss Tati fristet med fengende soul i pausen, og fikk til og med dansefoten i gang hos publikum i Universitetets Aula. (Foto: Sparebanken Vest)
Miss Tati bidro med fengende soul i pausen, og fikk til og med dansefoten i gang hos publikum i Universitetets Aula. (Foto: Sparebanken Vest)

Halvard Brundtland går til daglig på andre trinn på Kongshaug Musikkgymnas. Hans tale om partikkelstråling hadde skarp konkurranse fra andre videregående-elever fra Trondheim i nord til Bergen i sør.

Engasjerte talere var også Ida Lie-Nielsen fra Bergen Katedralskole, Mary Gonzalez fra Fyllingsdalen Videregående Skole, Mohammad Ebrahim Husseini fra Thora Storm videregående skole, Nora Jonassen Holmen fra Trondheim Katedralskole og Tuva Karlsen fra Atlanten videregående skole.

Stort engasjement

– Det føltes nesten litt urettferdig å kåre kun en vinner, så gode og engasjerte var alle disse unge talerne. At det ikke er anledning til å gi en delt pris er en streng forutsetning, så det måtte vi rette oss etter, forklarer juryleder Siri Lill Mannes.

Arrangør av «Ta ordet», talekonkurransen for videregående-elever, er retorikkgruppen ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen. Retorikkekspert Jens E. Kjeldsen har ansvaret for konkurransen, og for undervisnings- og workshop-opplegget som elevene gjennomgår.

– Mange flere har vært innom samlingene våre enn de seks som var med i finalen, og mange av disse elevene igjen hadde et potensiale i talene sine som kunne ha nådd opp. Så jeg føler meg trygg på at det er mange engasjerte samfunnsborgere blant morgendagens unge voksne, sier Jens E. Kjeldsen.

En unik uttrykksform

– Hva tenker du om talens plass i mengden av ytringsformer som finnes i dag?

Skuespiller Eirik del Barco Soleglad engasjerte publikum mens juryen tok seg av den vanskelige oppgaven med å kåre en vinner. (Foto: Sparebanken Vest)
Skuespiller Eirik del Barco Soleglad engasjerte publikum mens juryen tok seg av den vanskelige oppgaven med å kåre en vinner. (Foto: Sparebanken Vest)

– Jeg tenker at talen fortsatt er unik, som en uttrykksform der man møter sitt publikum både med seg selv som person og med saksforholdet man vil belyse. Man kommuniserer både gjennom språk og med tilstedeværelse, jeg ser ikke helt at andre uttrykksformer vil erstatte det, sier Jens E. Kjeldsen.

Sparebanken Vest er stolt støttespiller for «Ta ordet»-konkurransen. Konkurransen strekker seg over en lang periode med samlinger og undervisning frem mot selve finale-arrangementet.

Du kan lese hele talen til vinneren Halvard Brundtland her. Og så kan du lese om fjorårets vinner Aleksandra Olsen her.

Kommenter artikkelen nedenfor: