Hjertebank
Hjertebank satte ny publikumsrekord i Sogndal - med 1800 glade sogndølinger i salen. Foto: Jonny Akselsen.

– Hjertebank er som et eventyr. Det er masse jobb, men også veldig samlende for oss som jobber med det. Vi er jo stolte av banken vår fra før, og når publikum kommer bort til oss og takker for et fantastisk arrangement, så blir vi om mulig enda stoltere, sier Wenche Myhre, banksjef for Sparebanken Vest i Eid og Måløy.

Å være en sparebank betyr at vi deler av overskuddet vårt. Hvert år bidrar Sparebanken Vest med midler til lokalmiljø og næringsliv på Vestlandet og her er Hjertebank en helt sentral satsing. Konseptet er enkelt – frivilligheten på Vestlandet skal hylles og belønnes med en million kroner hvert sted.

Alle mann på scenen

Bygdene, byene og bydelene som får besøk av Hjertebank varierer fra år til år. Felles for alle stedene er at de har et Sparebanken Vest-kontor.

Wenche Myhre
Wenche Myhre. Foto: Dagny Sunde.

De ansatte på lokalkontorene står for mye av arbeidet i forkant – blant annet for promoteringen, mobilisering av lag og organisasjoner til å sende inn søknad, de finner folk til juryen som skal avgjøre hvem som skal få penger og mye mer.

Når selve kvelden kommer, må alle ansatte opp på scenen foran en sal fullstappet med sambygdinger for å dele ut diplomer og blomster til de heldige vinnerne.

– Det er viktig at vi ansatte er synlige på arrangementet. Jeg blir jo litt nervøs, men det skal man jo bli for å prestere godt. Med bakgrunn som instruktør på treningssenter og speaker er jeg for så vidt vant til å stå foran folk, ler Wenche Myhre.

Vi realiserer drømmer

All ståhei til tross – det er definitivt verdt det, ifølge Myhre.

– Vi er med på å realisere små og store drømmer. Og det er kundene som gjør det mulig, det må vi ikke glemme.

Dette er syvende år på rad at vi arrangerer Hjertebank-konserter. Det har allerede vært fem konserter i år – to gjenstår. Tirsdag 5. november åpner dørene i Framo-hallen i Fyllingsdalen, og torsdag 7. ruller konserten videre til Arna og Bjørnarhallen.

Hyller dugnadsånden

Selv om mye av arbeidet skjer innomhus, hadde vi ikke klart å sette opp denne dagsfestivalen uten hjelp fra lokale bedrifter og organisasjoner. Det er prosjektleder, Giske Eggen, klar på.

– Vi bruker lokale krefter der vi kan. Idrettslagene bidrar ofte med rigging, vakthold og kiosk, mens den lokale kulturskolen får stille med innslag på konserten. Det er også en del av Hjertebank-konseptet – vi skal gi artister i startfasen mulighet til å spille på samme scene som mer etablerte artister, sier Eggen, som har jobbet med Hjertebank i banken i tre år.

Selv om mye blir gjort med dugnadshjelp og av interne krefter i banken, bruker vi også profesjonelle aktører. Bright gjør lys og lyd under konserten og Bergen Live står for artistbooking.

Hjertebank i et nøtteskall:

  • Hjertebank er et familiearrangement som har vært arrangert hvert år siden 2013. Første gang var på Verftet i Bergen.
  • Turneen flytter på seg rundt på Vestlandet. I 2019 er Hjertebank i Sogndal, Eid, Sauda, Sandnes, Austevoll, Fyllingsdalen og Arna.
  • Vi deler ut 1 million kroner i samfunnsnyttige hvert sted – det vil i år si 7 millioner kroner fordelt på ca 70 vinnere. Det er en lokal jury hvert sted som bestemmer hvem som skal få penger.
  • I 2019 har det kommet inn 550 søknader om midler fra Hjertebank.
  • Mange kjente artister har stått på Hjertebank-scenen – for eksempel Aurora, Razika, Lars Vaular, Sivert Høye og Kjartan Lauritzen.

Klikk deg inn på YouTube og se filmer fra årets konserter.

Kommenter artikkelen nedenfor: