Opplett UB gikk av med seieren i flere kategorier, der den gjeveste "Beste Ungdomsbedrift" sendte de direkte til NM på Lillestrøm. Foto: Ungt Entreprenørskap Hordaland.

Opplett ungdomsbedrift fra Amalie Skram Videregående skole stakk av med den gjeveste prisen da 86 ungdomsbedrifter fra hele Hordaland konkurrerte mot hverandre på Amalie Skram videregående skole onsdag 6. mars. De får dermed representere Hordaland under NM for ungdomsbedrifter på Lillestrøm 25-26. april.

Det var rekordstort fokus på bærekraftige løsninger under årets fylkesmesse der 440 unge innovatører fikk vise frem resultater fra et års arbeid med ungdomsbedrift i skolen.
Hordalands beste ungdomsbedrift Opplett UB designer, produserer og selger vanntette bærenett laget av gjenbruksmaterialer, og har stor fokus på bærekraft. Produktet er laget av gjenbrukt regntøy, der materialene i utgangspunktet ikke blir brukt. Hvert bærenett er unikt og håndlaget. 

Hordalands beste ungdomsbedrift heter Opplett UB

— Dette er helt uvirkelig. Ingen av oss hadde sett for oss at vi ville være her for et par måneder siden – men nå har vi ambisjoner om å hevde oss i NM, sier William Øquist Ingvaldsen (Produksjonsansvarlig) og Kristina Mowatt Storm (Daglig leder) i Opplett UB.

Om bedriften sier juryformann Henning Warloe følgende:
Ungdomsbedriften har er en unik idè med full kontroll på hele verdikjeden. Produktet er sirkulærøkonomi i praksis. Det er levert en god presentasjon og rapport. Juryen er imponert over refleksjon, kreativitet, vilje og gjennomføringskraft. Med vekt på kortreist produksjon hos lokale attføringsbedrifter, er utfordringer blitt løst og produktet er skalerbart. 

Opplett UB ble kåret til Hordalands beste ungdomsbedrift. Foto: Ungt Entreprenørskap Hordaland.

Stadig større fokus på bærekraft 

Sealaces UB og Bugs on the menu! UB er bare noen av veldig mange ungdomsbedrifter som dette skoleåret har utviklet en forretningside med stort fokus på bærekraft. Bærekraftig utvikling er definert som et av tre tverrfaglige temaer i læreplanverkets overordnet del. Elever som jobber med bærekraft i ungdomsbedrift utvikler en grunnleggende forståelse for bærekraftig utvikling, de utfordres til å utvikle ideer, gjøre valg og gjennomføre bærekraftige tiltak i egne bedrifter. Fokus på bærekraft er essensielt i 2019, både nasjonalt og internasjonalt, og investorer etterspør det.

— Vi møter ungdommer som er bekymret for fremtiden og som bruker engasjementet sitt for å utvikle løsninger for fremtiden. De får ekstra motivasjon ved å jobbe med noe som gir mening, som skaper verdier for andre. Erfaringene de gjør seg i arbeidet med ungdomsbedrift er svært relevant for fremtidens arbeidsliv, sier daglig leder i Ungt Entreprenørskap Hordaland, Gry Sæterdal.

Mange av ungdomsbedriftene hadde fokus på bærekraft i år. Foto: Ungt Entreprenørskap Hordaland.

Fremtidens kompetanser

I følge undersøkelser svarer 9 av 10 ungdomsbedriftslærere at ungdomsbedrift er en god metode for å lære. Elevene etterspør mer praktisk læring i videregående skole, og ungdomsbedrift er en metode som legger til rette for at elevene får lære ved å gjøre.

— Forskning viser at elever som har hatt ungdomsbedrift blir mer motivert for læring, de får lavere fravær og blir mer selvstendige og ansvarsbevisste.  Samtidig opplever de mestring på sitt nivå, og utvikler entreprenørielle egenskaper – de får større kreativitet, bedre gjennomføringsevne, bedre til å samarbeide, løse problemer og ta initiativ, sier Gry Sæterdal.

Åpent for alle 

Fylkesmessen er et av årets høydepunkter for alle som er interessert i entreprenørskap i utdanningen. Her er det mulighet for å komme enda tettere på ungdommene, få høre om hvordan de har jobbet innovativt og få se gode eksempler på bærekraftige løsninger og produkter. Ungt Entreprenørskap jobber for å være en brobygger mellom næringsliv og skole og fylkesmessen er en arena for dette. I år stilte 73 representanter fra lokalt arbeids- og næringsliv opp som juryrepresentanter, b.la Henning Warloe, Ingrid von Streng Velken og Knut Elliasen.

Giske Eggen, Prosjektleder og kommunikasjonsansvarlig for CSR i Sparebanken Vest, deltok på fylkesmessen for første gang, og satt i dommerpanelet for beste ungdomsbedrift. — Jeg lot meg virkelig imponere av ungdommen i dag, og ønsker å rette en stor takk til Ungt Entreprenørskap Hordaland for et imponerende opplæringsprogram og et gjennomført profesjonelt arrangement. Dagen var en fryd fra start til slutt. 

På årets fylkesmesse skulle det kåres vinnere i 16 kategorier, bl.a Bærekraftsprisen, beste forretningsplan, beste innovative produkt/tjeneste og årets beste Ungdomsbedrift. 5 av de beste bedriftene får representere Hordaland under Norgesmesterskapet i Ungdomsbedrift som arrangeres i Oslo i slutten av april.

5 Ungdomsbedrifter til NM på Lillestrøm

Fire andre ungdomsbedrifter imponerte dommerne ekstra, og er sikret gullbillett til NM på Lillestrøm:

  • Greit med Geit UB fra Sotra vgs med unike smakfulle produkter av geitekjøtt.
  • SafeSpace Dogtraining UB fra Stend vgs som arrangerer kurs og aktiviteter for hunder.
  • Ungt Perspektiv UB fra Bømlo vgs som tar på seg markedsføringsoppdrag rettet mot ungdom
  • Urtehagen UB fra Fitjar vgs som produserer ulike produkter fra egen urtehage
En overrasket og veldig glad gjeng fra Greit med geit UB vant gullbillett til NM på Lillestrøm. Foto: Ungt Entreprenørskap Hordaland.

Sparebanken Vest er stolt støttespiller av Ungt Entreprenørskap Hordaland og gratulerer med vel gjennomført Fylkesmesse. 

 

Kommenter artikkelen nedenfor: