Bysykkel har vært mest populært blant yngre mennesker, snittalderen er på 28 år. (Foto: Sparebanken Vest)
Bysykkel har vært mest populært blant yngre mennesker, snittalderen er på 28 år. (Foto: Sparebanken Vest)

Bysyklene er pakket bort for sesongen, men før de ble satt på lager, så hadde syklene vært jorden rundt 7,5 ganger.

Sparebanken Vest har finansiert bysykkel-ordningen for 2017. For Sparebanken Vest har det vært viktig å fremskaffe data om bruken av bysykkel, slik at man har en pekepinn om hvordan ordningen best mulig kan legges til rette i fremtiden.

Bergensere syklet til jobb

– De svarene vi har fått når vi ser nærmere på brukermønsteret, de tyder på at Bergen er en by som passer for bysykkel-ordning. Vi ser blant annet en topp i bruken av syklene på morgenen, noe som tyder på at folk bruker syklene til jobb. Nyttesykling er en effekt vi er glade for, selv om rekreasjonssykling også er hyggelig, sier Hallgeir Isdahl, direktør for Samfunnsansvar i Sparebanken Vest. Han blir begeistret når han hører at den totale syklingen med bysykler i Bergen i sommerhalvåret 2017 tilsvarer 7,5 ganger rundt jorden.

– Vi ønsket ikke å ha en gratisordning. En av de tingene vi ønsket svar på, var nemlig hvorvidt det finnes betalingsvilje for bysykler i Bergen. Når syklingen nå viser seg å tilsvare 7,5 ganger jorden rundt, så kan vi fastslå at både betalingsviljen og behovet er der, sier Hallgeir Isdahl.

Ikke helt overraskende har det også vist seg at det er en tett sammenheng mellom vær og bruk av bysykler i Bergen.

– Det var ikke noen vågal antakelse at bysyklene ville bli mest brukt på fine dager, men for oss er det viktig å ha denne effekten nøyaktig målt. Da viser det seg faktisk at regn-effekten er enda tydeligere enn vi hadde trodd. Noe av denne kunnskapen kan vi dra nytte av andre steder også, selv om det er få steder det regner så mye som i Bergen, sier Axel E. Bentsen hos leverandøren Urbaninfrastructure.

Fasit for Bergen Bysykkel i 2017 er:

  • 30 stativer
  • 300 sykler
  • Ca. 15 300 aktive brukere
  • 3 570 solgte sesongkort
  • 149 115 turer
  • 7,3 millioner kcal har blitt forbrent av bysykkel-brukerne, og det tilsvarer 25.000 pølser

Et flertall av brukerne har brukt mobilen for betaling, og samtidig lagt inn brukerinformasjon. Derfor vet man ganske mye om hvem brukerne er.

Raskt alternativ til Akvariet

– Bysykkel har vært mest populært blant yngre mennesker, snittalderen er på 28 år. Vi ser også en overvekt av menn blant brukerne, men jeg synes i alle fall det er hyggelig å se at kjønnsbalansen er noe bedre i Bergen enn i Oslo, sier Liisa Andersson hos leverandøren.

Det viser seg også at på strekningen Tårnplass – Akvariet har det vært ekstra gunstig å bruke bysykkel. Denne distansen tar 6 minutter på sykkel, mens bussen bruker 13 minutter, samtidig som det vil ta deg 17 minutter å gå den samme distansen.

Mange satte pris på bysykkel-ordningen under Sykkel-VM. En rekke kjente profiler brukte syklene kreativt under folkefesten. Den britiske Tv-kanalen ITV sin ekspertkommentator, den tidligere proffsyklisten Chris Boardman, gjorde alle sine reportasjer fra Bergen på bysykkel. Mannskoret Arme Riddere lagde også flere stunt-videoer der bysyklene figurerte.

Kommenter artikkelen nedenfor: