Espen Holum i PwC Bergen legger frem de fire anbefalinger for god byutvikling i undersøkelsen.
Espen Holum i PwC Bergen legger frem de fire anbefalinger for god byutvikling i undersøkelsen. (Foto: Sparebanken Vest)

Boligprisene har mye å si når vi velger hvor vi vil bosette oss. Bergensere verdsetter også at det finnes gode utdanningsmuligheter og høy grad av bransjespredning, i tillegg til at vi verdsetter trygghet og god luftkvalitet.

Nasjonalt er det boligpriser og lav kriminalitet som er de viktigste kriteriene ved valg av bosted.

Dette er noen av funnene i den ferske undersøkelsen «God vekst i Norge 2018» utarbeidet av PwC, på oppdrag fra Sparebanken Vest og Bergenskonferansen.

Pleie- og omsorgstilbud trekker ned

For Bergen trekker det også ned at man oppfatter at pleie- og omsorgstilbudet ikke er så godt som det burde være, sammenlignet med nabokommuner og med landet som helhet.

Undersøkelsen inneholder både en kvantitativ analyse der 2000 respondenter fra hele landet har vurdert hvor viktig en rekke faktorer er for dem. I tillegg er det gjort en kvalitativ analyse der politikere, byplanleggere og ulike bransjeaktører har gitt sine innspill til hvordan byen bør utvikles og hva som skal til for å skape god vekst i byer.

Her finner du undersøkelsen «God vekst i Norge 2018».

Trygge bomiljø er viktig

Administrerende direktør Veslemøy Fredriksen i Eiendomsmegler Vest er en av ekspertene som har gitt innspill i dette arbeidet. Hun er ikke overrasket over at lav kriminalitet spiller en stor rolle ved valg av bosted.

– Å oppleve et trygt bomiljø er viktig for folk. Dette opplever meglerne våre også, særlig i sentrumsnære områder.

Veslemøy Tvedt Fredriksen
– Å oppleve et trygt bomiljø er viktig for folk, sier Veslemøy Fredriksen i Eiendomsmegler Vest.

– En annen viktig utfordring er at de fleste ønsker en reisetid til jobb på mellom 15-30 min, men det er fremdeles ikke alle som ønsker å bo i sentrum. Raskere fremkommelighet, hyppigere avganger for offentlig transport kan være en måte å redusere reisetid på. Bybanen er super, men det er ikke alle som bor i umiddelbar nærhet til et bybanestopp, understreker lederen i Eiendomsmegler Vest.

Om undersøkelsen «God vekst i Norge 2018» sier hun:

– Å ha kunnskap om hva et godt bomiljø har å si for folk er helt avgjørende for oss som megler. Eiendomsmegler Vest er til for vestlendingen og da skal vi vite mest om hva som er viktig for folk i vår region.

– En ting er at fortetning er bra fra et samfunnsøkonomisk perspektiv, men vi vet kanskje mindre om hva som skaper det gode liv for oss som enkeltmennesker. Det er ingen automatikk i at man skaper et godt felleskap selv om vi samler mange folk på samme adresse.

– Jeg ser gjerne at man også utvider perspektivet til å handle om hva som skaper det gode liv for hvert enkelt menneske, sier Veslemøy Fredriksen.

Gode rekreasjonsområder

Hun ser den sterke vektleggingen av luftkvaliteten i undersøkelsen som et tegn på at man bør legge til rette for rekreasjonsområder med frisk luft både i sentrum og utenfor sentrum.

– Planer om å innføre grønne lunger og bystrand i sentrum kan være gode initiativer, også for de som av ulike grunner, blant annet helsemessige, ikke har anledning til å benytte seg av byfjellene. Samtidig må vi utvise varsomhet når vi vurderer å fjerne naturlige grønne områder utenfor sentrum for å bygge tettere.

– Gode rekreasjonsmuligheter er en forutsetning for god livskvalitet både i sentrum og i områdene litt utenfor byen, påpeker Veslemøy Fredriksen.

Fire anbefalinger

Ekspertvurderingene i undersøkelsen munner ut i fire anbefalinger for god byutvikling:

  • Kommunene bør ta en aktiv rolle i byutviklingen på strategisk nivå, og bruke tilgjengelige virkemidler for å sikre gjennomføringskraft.
  • Kommunene må samarbeide for å sikre attraktive regionale løsninger for innbyggerne.
  • Kommuner og lokalt næringsliv må fokusere på samarbeid for å utvikle og realisere best mulige utviklingsplaner.
  • Aktører som påvirker byutviklingen må sikre bymiljø som passer for alle typer mennesker og ulike livssituasjoner.

Bedre forståelse av folks preferanser

Direktør for Samfunnsansvar i Sparebanken Vest, Hallgeir Isdahl, håper at kartleggingen som er foretatt med denne undersøkelsen, på sikt også kan være med å løse noen av utfordringene i byplanleggingen.

Gode utdanningsmuligheter og herunder også et godt studentmiljø, blir verdsatt av bergensere.
Gode utdanningsmuligheter og herunder også et godt studentmiljø, blir verdsatt av bergensere. (Foto: Sparebanken Vest)

– Vi i Sparebanken Vest engasjerer oss i å frembringe kunnskap om hva som påvirker våre valg av bosted. I samarbeidet med PWC i utarbeidelse av rapporten «God vekst», har vi søkt å legge et første grunnlag for en bedre forståelse av folks preferanser for bosted. Dette vil være verdifull kunnskap både for regulatoriske myndigheter og utbyggere. Å bidra til å identifisere og løse problemer i sin samtid er en del av Sparebanken Vests historie og en del av vårt DNA.

Han er ikke overrasket over at boligprisene er den viktigste faktoren når folk skal velge bolig.

– Å sikre et mangfoldig samfunn i byen krever at det også må være mulig for flere å kunne eie bolig i sentrum. Dette er en utfordring både for politisk regulering og for perspektivene for eiendoms-besittere og utviklere i byen. Politisk mot står ofte i motstrid til politisk popularitet. Billigere boliger kan stå i motstrid til økonomisk avkastning for utbyggere.

– Å utvikle effektivt samspill mellom regulatoriske myndigheter og eiendomsutviklere er en vesentlig utfordring. Å ha kunnskap om hva folk faktisk vektlegger er i det minste et godt utgangspunkt for dette, sier Hallgeir Isdahl, direktør for Samfunnsansvar i Sparebanken Vest.

Kommenter artikkelen nedenfor: