Siden våren 2017 har nabolaget på Landås pusset opp den historiske Lystgården
Siden våren 2017 har nabolaget på Landås pusset opp den historiske Lystgården, og åpnet huset for hele Bergens befolkning. Foto: Lystgården

Siden våren 2017 har nabolaget på Landås pusset opp Lystgården og gjort den tilgjengelig for Bergens befolkning. Bygget der blant annet Edvard Grieg ble oppdaget, er i dag en unik arena for bærekraftig utvikling. Sparebanken Vest er med på laget i satsningen mot et mer bærekraftig samfunn.

Mange har hørt historien om hvordan datidens superstjerne Ole Bull var den som oppdaget Edvard Grieg, da han fikk høre den senere verdensberømte komponisten mens han fortsatt var 15 år og et uoppdaget talent. Oppdagelsen skjedde under en sommerkonsert i hagen til Lystgården på Landås i 1858. Fortsatt skjer det nyskapning her, men i dag er hovedfokuset på bærekraft.

Kokk Hanne Frosta (tidligere kjent som «Hanne på Høyden), lærer bort sin rødbet-suppe.
Kokk Hanne Frosta (tidligere kjent som «Hanne på Høyden), lærer bort sin rødbet-suppe til gjestene på Lystgården.

Koblingsarena

–  I Lystgården ønsker vi å koble folk fra grasrota, næringslivet, fagmiljøer og det offentlige for at vi sammen skal få opp farten og kraften til å skape et bærekraftig samfunn, sier daglig leder ved Lystgården, Liv Karin Lund Thomassen.

Flere av prosjektene i Lystgården handler om kultur, mat og samfunnsutvikling. Bybonden er et godt eksempel, der Lystgården har fått til et stort spleiselag mellom det offentlige og Bondelaget for å skape en stilling, som kort fortalt skal jobbe for mer dyrking i Bergen med fokus på mat fra jord til bord, med flere andre samfunnsnyttige ringvirkninger.

– Da Grieg-familien hadde sommerbolig her midt på 1800-tallet var huset også et samlingssted for samfunnsdebatt og salongsamtaler, i tillegg til musikk. I dag ønsker vi å løfte fram denne tradisjonen og gi huset et nytt samfunnsoppdrag, sier daglig leder ved Lystgården, Liv Karin Lund Thomassen.

Tusenvis av dugnadstimer

Oppussingen av Lystgården er basert på tusenvis av dugnadstimer. Huset har gradvis blitt tatt i bruk etter hvert som det har blitt pusset opp, men i drøyt et år nå har huset vært forsamlingslokale for opp mot 50- mennesker av gangen. Det dreier seg om kulturarrangementer, matkurs eller bærekraft-kvelder.

Folk fra nabolaget som står som vertskap på Lystgården, i rollen som «kulturverter».
Folk fra nabolaget som står som vertskap på Lystgården, i rollen som «kulturverter». Her Mohamed Homedy og Gunnar Riise.

Gunnar Riise har sin første kveld som «kulturvert» på Lystgården. 

– Det er helt fantastisk at har fått et komplett kulturhus i rusleavstand hjemmefra her på Landås. Vi har jo ikke lang avstand til byen heller, men likevel er det blitt mye mer fristende å tilbringe kvelden i nabolaget nå som Lystgården har blitt et forsamlingssted. At mange av arrangementene har et bærekraft-aspekt er en ytterligere bonus, sier Gunnar Riise.

For Lystgården er det viktig at hele byen inviteres inn, ikke bare nabolaget – men mange slags nabolag. Det er grasrota og tanken om at verden kan forandres nedenfra som er motoren i huset. Stiftelsen Lystgården ble startet av Bærekraftige liv på Landås i 2017 og Lystgården er derfor også hjemstedet for bevegelsen Bærekraftige liv, både lokalt og nasjonalt.

Arbeidet deres gjennom 10 år består av innsats for  å gjøre nabolag bedre, gøyere og grønnere. Bærekraft løftes fram gjennom arrangementer som matskog, fikseverksted for tekstiler eller for mobiler, og tiltak som vedhogst, sykkelpuss, og til og med parteringskurs for helt lam.

Nabolags-fellesskap

Gunnars med-kulturvert Mohamed Homedy har vært engasjert i Lystgården helt siden stedet ble tatt i bruk for alvor for et år siden.

– Huset skaper et veldig godt fellesskap. Jeg har til og med lært meg å gå på ski sammen med gjestene her og de som jobber på huset, sier Mohamed, som kom til Norge som flyktning fra Syria for tre år siden.       

Det er kokk Hanne Frosta (tidligere kjent som «Hanne på Høyden) som lærer bort sin rødbet-suppe i kveld, mens Gabriel Fliflet står for sangen i «Suppe og sang». (mer om Lystgården og Bærekraftige Liv under).

5 tips til et litt mer bærekraftig liv:

  • Du trenger ikke slutte å spise kjøtt for å leve mer bærekraftig – men to kjøttmiddager i uken er kanskje nok? Det finnes så mye god vegetarmat, og da kan du dessuten ta deg råd til å kjøpe lokalt når du skal ha kjøttmiddag. Villsau og hjort er supergodt!
  • Er du nødt å reise til Oslo av og til? Bruk toget, i hvert fall den éne veien – med nattoget kommer du fram uten å bruke av dagtiden din, og du bidrar til å få flyselskapene til å redusere antall avganger hvis de ikke får fylt opp alle flyene, eller satse raskere på utvikling av fossilfri teknologi.
  • Se på merkelappene når du kjøper klær. Naturmaterialer er nedbrytbare, og hvis du tar godt vare på plaggene, kan de vare i mange, mange år. Tekstilindustrien er en av de mest forurensende bransjene i verden, som dessuten fører til ekstremt mye søppel når vi kjøper nye klær hele tiden.
  • Begynn med bokashi-kompost for å redusere matavfallet fra husholdningen. Vi kaster over 400 000 tonn mat hvert år, bare i Norge, og det er mye å spare miljøet for når det gjelder transport og forbrenning av avfall. Bokashi høres kanskje komplisert ut, men det er virkelig enkelt. Les mer her: https://www.barekraftigeliv.no/aktuelt/2018/mitt-bidrag-kompost-pa-kjokkenbenken/.
  • Skru ned temperaturen et par grader hjemme – og på kontoret – om natten. Det er vinn-vinn! Du sparer penger på strømregningen, og sparer på energiforbruket. Det er ekstra lett hvis du får tak i en timer som fikser jobben uten at du trenger å tenke på det!

Bærekraft kan være morsomt

Lystgården brukes nå til mange ulike kulturformål, men det var en gjeng med entusiaster i Bærekraftige liv som først så verdien i å pusse opp det staslige bygget.

Fortsatt står Bærekraftige liv for svært mange av Lystgården-arrangementene, under mottoet «Klimakampen fra protest til fest».

– Vi opplever at folk får et større engasjement når vi selv kan delta i tiltakene som nytter på en sosial og underholdene måte. Det er de gode og smarte løsningene vi vil fokusere på. Det vi gjør spiller på et stort register, fra kulturhistoriske vandringer for å bli bevisst på sitt eget nabolag, til blant annet kurs om hva du trenger å tenke på dersom du har lyst til å ha høner i hagen, forklarer daglig leder Vibeke Koheler i Bærekraftige liv.

Daglig leder ved Lystgården, Liv Karin Lund Thomassen.
Daglig leder ved Lystgården, Liv Karin Lund Thomassen.

Kommenter artikkelen nedenfor: